Τζουμάκας στο libre: ”Τα κόμματα και οι ηγεσίες υπάρχουν πρώτα από όλα για τα συμφέροντα της χώρας”
Ο Στέφανος Τζουμάκας είναι αναμφισβήτητα ο εμπειρότερος εκ των τεσσάρων υποψηφίων για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Με αντιδικτατορική δράση, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ το 1974, βουλευτής από το 1981 έως το 2007 και υπουργός στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για το τι επιδιώκει με την υποψηφιότητά του, για τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ απαντάει και στο ερώτημα για τα περιθώρια πιθανής συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο
-Κύριε Τζουμάκα, γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ; Ποιος είναι ο στόχος σας;
Υπάρχει σοβαρή πολιτική κρίση όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ε.Ε. και διεθνώς. Τη χώρα την έχει μπλοκάρει μια μειοψηφία οικονομικών κύκλων που ποδηγετεί και την κυβέρνηση, ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο υποταγής των κυβερνήσεων σε επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά κεφάλαια.
Με την υποψηφιότητα μου, επιδιώκω στο να επανέλθει η Πολιτική στη χώρα. Άλλο πράγμα η Πολιτική, άλλο ο πολιτικός συνδικαλισμός. Πρώτο ζήτημα είναι η χώρα, η Οικονομία και η ελληνική κοινωνία και μετά ο αντικυβερνητισμός.
Προτάσσω το ζήτημα της Πολιτικής. Υπάρχουν 10 θέματα για τα οποία πρέπει να συζητήσουμε οι ηγεσίες των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου και να διαμορφωθεί μια κύρια στρατηγική. Για παράδειγμα 1ο θέμα στη χώρα είναι η Οικονομία, η Παραγωγή και 2ο τα Δημόσια Οικονομικά.
Χρειαζόμαστε πολιτικές επιλογές και θέσεις που προτάσσουμε το αίτιο και παράλληλα το αποτέλεσμα.
Ας δούμε τη πραγματική Οικονομία. Η χώρα έχει 25% παραγωγή και 70% χαμηλής παραγωγικότητας υπηρεσίες. Αν δεν παράγω, αν δεν έχω τη δυνατότητα να έχω προϊόντα, αγορές, εξαγωγές, θέσεις εργασίας και αμοιβές, δεν μπορώ να ασχολούμαι συνέχεια με το έλλειμμα και το χρέος. Αυτά είναι μόνο 2 από τους 30 και πλέον δείκτες της Οικονομίας. Όταν έχω παραγωγή, μπορώ να μιλάω για διανομή. Αυτό είναι κρίσιμο και για την Αριστερά. Το ΑΕΠ της χώρας ήταν 195 δις Ευρώ. Το 25% των εχόντων και κατεχόντων κατέλαβαν τα 100 δις το 2022. Ελάχιστοι μίλησαν για αυτή την πρωτοφανή αδικοπραγία.
Χρειαζόμαστε επαναπροσδιορισμό, ανασύνταξη και πλειοψηφική πολιτική. Πρώτο θέμα θα είναι τι επιλέγουμε εμείς. Και όχι οι απέναντι. Θέλουμε να καθορίζουμε τις λύσεις. Αυτοπροσδιορισμός στην πολιτική μας φυσιογνωμία. Είμαστε η παράταξη της εναλλακτικής προοδευτικής λύσης.
Όχι στην πολιτική της ρεβάνς. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χειραφετεί, καθοδηγεί. Δεν απειλεί. Παίρνει θέση. Οι δυνάμεις του συμπορεύονται ισότιμα στη βάση αρχών, αξιών και ενός κοινού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα. Να θέσουμε ένα τέλος στην υποκατάσταση της πολιτικής με οργανωτικά μέτρα και να λειτουργήσουμε ως κόμμα της πλειοψηφίας και όχι των εσωκομματικών αντιθέσεων. Οι πλειοψηφικές επιλογές θα καθορίζουν την πορεία μας με διορθωτική πορεία και ανασύνταξη. Οι παρατάξεις στους μαζικούς χώρους θα αποτελούν τη μοναδική επιλογή υποστήριξης των κινημάτων. Ενότητα εναρμονισμένη με τη συλλογικότητα. Η λογική του συσχετισμού των δυνάμεων έχει νόημα μόνο όταν έχει ως κατεύθυνση αλλαγές και ρεύμα νίκης και όχι ως αντίβαρο.
Μπορώ να αναλάβω την ευθύνη
Σε κοινή πορεία με την Πολιτική Γραμματεία, την Κεντρική Επιτροπή, τους βουλευτές, τις Οργανώσεις. Με γνώση, εμπειρία και εντιμότητα για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στη συγκρότηση μιας στρατηγικής νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και στην ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος. Με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού.
-Είστε ιδιαίτερα έμπειρος πολιτικός. Έχετε θητεύσει υπουργός με το ΠΑΣΟΚ και έχετε δώσει πολλές μάχες. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πρώτα απ’ όλα γιατί δεν μείνατε στο ΠΑΣΟΚ να δώσετε άλλη μια μάχη για την ανασύνταξή του και επιλέξατε να πάτε στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ;
Η πολιτική μου διαδρομή είναι γνωστή τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το ΠΑΣΟΚ. Η στάση μου ήταν κριτική με βάση αρχές. Το 2010 διαχώρισα πολιτικά τη θέση μου από την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ. Το σύστημα διαπλοκής τότε, όπως και τώρα ήθελε ελεγχόμενους πολιτικούς. Μίλησα εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων για το τι σήμαιναν για τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες τα νεοφιλελεύθερα μνημόνια του ΔΝΤ. Οι αξίες και οι αρχές ασκούνται έμπρακτα. Οι Νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν έχουν σχέση με τους Σοσιαλιστές. Έβλαψαν τη χώρα. Η χώρα βρίσκεται σε υπερδεκαετή κρίση με τις πολιτικές επιλογές του που οδήγησαν τη χώρα και τον ελληνικό λαό στο να απωλέσουν πλέον του 25% του εθνικού μας πλούτου, στο εξωτερικό πάνω από 500.000 νέους, 400.000 επιχειρήσεις να κλείσουν, το 45% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας. Είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε. με πλούτο αντίστοιχο του 2009. Τα κόμματα και οι ηγεσίες δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους αλλά πρώτα από όλα για τα συμφέροντα της χώρας και της πλειοψηφίας των πολιτών.
-Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ γιατί μειώθηκαν τόσο πολύ; Έχασε ένα τεράστιο μέρος των δυνάμεων του ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλεται σε στρατηγικά θέματα στην Πολιτική. Το πρώτο στρατηγικό ζήτημα είναι η αξιοπιστία. Διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο αναξιοπιστίας λόγω συγκεκριμένων ενεργειών που ως υπόβαθρο είχε την αναξιοπιστία που διήλθε ο χώρος κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα αντιλήψεων και εκτιμήσεων. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τι γίνεται στη χώρα, στην Ε.Ε. και διεθνώς. Και έχουν επιδιώξεις. Το ερώτημα είναι: «Έχουμε λύσεις βάσιμες; Παίρνουμε θετικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες για τη χώρα;»
Είναι στρατηγικής σημασίας ζήτημα για το ποιες λύσεις έχουμε εμείς, που οδηγούμε τη χώρα εμείς. Πρώτα η θετική Πολιτική που δίνει κατεύθυνση. Αυτοπροσδιορισμός στην πολιτική μας φυσιογνωμία. Δεν είναι πρώτο θέμα τι κάνουν οι άλλοι. Η φθορά του αντιπάλου στηρίζεται στην καταψήφιση και όχι στην υπερψήφιση μιας εναλλακτικής λύσης. Όταν δεν προβάλλεις μια ολιστική πολιτική για το ποια είναι η κατεύθυνση που δίνεις στη χώρα, το κενό, όπως συμβαίνει στη Φύση θα καλυφθεί πολλές φορές με αδιέξοδες επιλογές. Στα μεγάλα θέματα, δεν φταίνε μόνο οι άλλοι.
Με δηλώσεις και περιγραφές, δε γίνονται ούτε πολιτικές, ούτε διαμορφώνονται γεγονότα. Εμείς θα οδηγήσουμε τη χώρα και έχουμε αυτές τις λύσεις. Η κριτική στο Μητσοτάκη και οι επιθέσεις δεν αρκούν. Έπρεπε να οδηγήσουμε ταυτόχρονα και σε εναλλακτική λύση για τη χώρα και σε εκλογική ήττα την αντιλαϊκή Πολιτική του Μητσοτάκη.
Θέλουμε την πλειοψηφία, θέλουμε την Κυβέρνηση και όχι να είμαστε δεύτερο κόμμα. Και εδώ ερχόμαστε στο επόμενο στρατηγικό ζήτημα της ήττας που είναι η απλή αναλογική. Υπήρχε και υπάρχει στο χώρο μια κουλτούρα δευτέρου κόμματος. Δεν ήθελαν ορισμένοι 151 έδρες στη Βουλή για το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως κυβερνητικό κόμμα και αυτό είχε συνέπειες. Δεν πρόκειται όμως, για λάθος. Η θεωρία των λαθών είναι για τα εκ των υστέρων.
Αλλά ακόμη και μετά την επιλογή που έγινε για καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα, η διαχείριση που έγινε οδηγούσε σε ήττα. Ή Κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ή κυβέρνηση ανοχής ή έκτακτης ανάγκης. Η διαφορετικότητα στη συνεκδοχή για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, δημιούργησε ένα πλέγμα αστάθειας.
Οι πολιτικές πρακτικές αναμετρήσεων και απειλών δεν έχουν νόημα. Χρειαζόμαστε δημοκρατική διέξοδο και πλειοψηφικές επιλογές.
-Περιθώρια συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ, υπάρχουν κατά τη γνώμη σας ή η τοξικότητα που εκτοξεύτηκε με αφορμή την ψήφιση των μνημονίων δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία ακόμη και σήμερα; Η κ. Λούκα Κατσέλη έθεσε το ζήτημα της συνεργασίας των δύο κομμάτων μέσω ενός άρθρου της στο libre. Εσείς τι πιστεύετε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χρειάζεται πολιτική αυτονομία, σχέδιο και επιλογές για μια πολιτική νίκης στις επόμενες εκλογές που μπορεί να προκύψουν πρόωρα και λόγω της εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας. Τα σενάρια και τα αν δεν αφορούν στη πολιτική και στη ζωή. Οι πολίτες έχουν το λόγο και καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων είναι η λαϊκή ετυμηγορία, τα υπόλοιπα έπονται.
-Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη γιατί κέρδισε την εμπιστοσύνη των περισσότερων ψηφοφόρων; Που θα κριθεί ο κ. Μητσοτάκης τη νέα τετραετία που μόλις ξεκίνησε για τον ίδιο στη διακυβέρνηση της χώρας;
Η ενεργειακή κρίση και λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία επαναφέρει τη συνέχεια των υποθαλάσσιων ερευνών και στην Ανατολική Μεσόγειο που η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν νόμιμα διεθνώς συμφέροντα. Η κυβέρνηση θα κριθεί από το αν θα υπερασπίσει τα συμφέροντα της χώρας στη περιοχή. Επίσης, στο Αιγαίο δεν έχουμε γεωπολιτικής φύσης διαφορές αλλά έννομα συμφέροντα για την ΑΟΖ και τη υφαλοκρηπίδα με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Κρίσιμο ζήτημα επίσης, είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, της Οικονομίας της Γνώσης και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η χώρα είναι τελευταία σε επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες. Η επιχειρηματική τάξη στην πλειονότητά της δεν έχει δυνατότητες επενδύσεων, λόγω τόσο του αποκλεισμού δανειοδότησης όσο και παρασιτικών επιλογών της κυβέρνησης. Μόνο το 5% των επιχειρηματιών έχει δυνατότητα δανεισμού. Και δεν είναι μόνο το ακριβό χρήμα, τα επιτόκια και ο πληθωρισμός.
Η κρατικοποίηση μέρους του τραπεζικού συστήματος και της ενέργειας είναι όχι μόνο αναγκαία επιλογή, αλλά και απαραίτητη εξέλιξη μιας εκτεταμένης κρατικής οικονομίας που διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά. Η εργοδοτική αυθαιρεσία, η ανυπαρξία συλλογικών συμβάσεων, η επισφάλεια στην εργασία και οι χαμηλές αμοιβές κυριαρχούν, ενώ οι άνθρωποι με εισόδημα 700 ευρώ έχουν απωλέσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης, 7 στους 10 νέους δεν έχουν κατοικία, οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται, η μείωση των αμοιβών επιτείνεται από τον πληθωρισμό και τα καρτέλ στα τρόφιμα και στα καύσιμα, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν επιτελούν την αποστολή τους με προτροπή της κυβέρνησης της Ν.Δ.
Η συντόμευση της «βάρδιας της Ν.Δ.» είναι και δική μας υπόθεση, σε συνεργασία και σε συμπόρευση με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε δημοκρατική κατεύθυνση.