Αγία Σοφία: Έργα ενίσχυσης της στατικότητας από τους Τούρκους
Εργασίες στην Αγία Σοφία, η οποία κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες προανήγγειλε ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, στο πλαίσιο της αποκατάστασης σημαντικών ιστορικών μνημείων της Κωνσταντινούπολης. Συγκεκριμένα θα γίνουν έργα ενίσχυσης της στατικότητας του κτηρίου το οποίο όπως αποκάλυψε έχει δεχθεί 21 εκατομμύρια επισκέπτες από τότε που μετατράπηκε σε τέμενος, πριν από τρία χρόνια.
Ειδικοί σεισμολόγοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να γίνει ένας πολύ μεγάλος σεισμός.
«Έχουμε συστήσει επιστημονική επιτροπή για την Αγία Σοφία. Τα έργα αποκατάστασης θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις εργασίες αυτής της επιστημονικής επιτροπής. Οι μελέτες άρχισαν να ολοκληρώνονται. Καθώς ολοκληρώνονται οι στατικές μελέτες, ξεκινά η δεύτερη φάση αποκατάστασης που αφορά την ενίσχυση έναντι των σεισμών.
Αν ρωτάτε τι θα γίνει, πρώτα απ’ όλα θα γίνει καθαρισμός του τσιμεντοκονιάματος στην εξωτερική όψη σύμφωνα με τα εγκεκριμένα από το διοικητικό συμβούλιο έργα αποκατάστασης. Στη συνέχεια, ειδικά στους θόλους, ξέρετε τους θόλους με τα καλώδια μολύβδου. Θα αφαιρεθούν οι παλιές μολύβδινες επιφάνειες».
Για να προσθέσει: «Στη συνέχεια, ειδικά στους θόλους, ξέρετε τους θόλους με τα καλώδια μολύβδου. Θα αφαιρεθούν οι παλιές μολύβδινες επιφάνειες. Οι ρωγμές στο θόλο κάτω από το μόλυβδο θα επισκευαστούν, ειδικά οι ρωγμές που διευρύνουν τις ρωγμές που προκαλούν τη διαρροή υγρών, όπως η βροχή και άλλα χιόνια, και στη συνέχεια θα επισκευαστεί το κάλυμμα μολύβδου και θα τοποθετηθεί στη θέση του».
Επίσης θα αποσυναρμολογηθεί ο πρώτος μιναρές, αλλά και στον δεύτερο τον επονομαζόμενο μιναρέ του Βαγιαζίτ και, αφού ολοκληρωθούν οι επισκευές, θα τοποθετηθεί ξανά στη θέση τους. Στους άλλους μιναρέδες, συνεχίζεται η μελέτη για τη στατική τους κατάσταση.
Η Αγία Σοφία θα είναι ανοικτή κατά τη διάρκεια των εργασιών
«Τώρα, θα πρέπει να αναφέρω ιδιαίτερα ότι κατά τη διάρκεια όλων αυτών των εργασιών αποκατάστασης, η Αγία Σοφία δεν θα είναι κλειστή για επίσκεψη και λατρεία, θα είναι ανοιχτή. Τοποθετούνται συστήματα σκελετού τελευταίας τεχνολογίας. Με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας και προστασίας, θα ξεκινήσουμε τη δεύτερη φάση της αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας, η οποία θα είναι ανοιχτή τόσο για λατρεία όσο και για επίσκεψη».
Αναφορικά με τις εργασίες αποκατάστασης του Πύργου του Γαλατά, έργο των Γενουατών του 14ου αιώνα, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού διευκρίνισε ότι οι εργασίες αποκατάστασης διεκόπησαν για να επαναληφθούν από το Σεπτέμβρη.
Το 2021, ο Πύργος Γαλατά δέχτηκε 564 χιλιάδες επισκέπτες, 1 εκατομμύριο 267 χιλιάδες επισκέπτες το 2022 και περισσότερους από 700 χιλιάδες επισκέπτες τους πρώτους έξι μήνες του 2023.