Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο: Ηχηρή αντίθεση στην πώληση των F-16 στην Τουρκία- Οι κίνδυνοι της νέας εποχής στα ελληνοτουρκικά

 Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο: Ηχηρή αντίθεση στην πώληση των F-16 στην Τουρκία- Οι κίνδυνοι της νέας εποχής στα ελληνοτουρκικά

Μέσω επίσημης ανακοίνωσης, το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο απέστειλε «ηχηρό» μήνυμα προς την αμερικανική ηγεσία, αναφορικά με το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών F–16 στην Τουρκία. Εκτός από τους βουλευτές του Κογκρέσου, οι οποίοι εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην προοπτική προμήθειας της γείτονος χώρας με F–16, τώρα και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο αντιτίθεται στη σχετική πρόταση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν.

«Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο ανησυχεί βαθιά για τη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με την πώληση αεροσκαφών F–16 στην Τουρκία. Τουλάχιστον προς το παρόν, τα μέλη του Κογκρέσου ενήργησαν υπεύθυνα, αντιδρώντας στην πώληση των F–16, εκτός αν η Τουρκία συμμορφωθεί με ορισμένους –γενικά διατυπωμένους όρους, που αποσκοπούν στην προστασία της ακεραιότητας της ελληνικής κυριαρχίας», τονίσθηκε στην ανακοίνωση του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, μεταξύ άλλων.

Η νέα εικόνα στα ελληνοτουρκικά

Η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας διευρύνει το momentum της ηρεμίας, ωστόσο πλέον οι συζητήσεις των δύο πλευρών θα γίνονται σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των υπουργών εξωτερικών, αλλά και ενδεχομένως μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου γεγονός που ενέχει αναμφίβολα κινδύνους.

  • Τα προηγούμενα χρόνια οι συζητήσεις των δύο πλευρών περιοριζόντουσαν σε κύκλους διερευνητικών επαφών στις οποίες μπορούσαν να ειπωθούν πολλά πράγματα τα οποία όμως ήταν ανεπίσημα, δεν είχαν δηλαδή καμία θεσμική ή οποιαδήποτε άλλη ισχύ. Ήταν δηλ. μία διαδικασία περίπου off the record.

Μετά από πολλές δεκαετίες η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο διαλόγου με την Τουρκία.

Αν και η ακινησία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν απόφαση των περισσότερων πρωθυπουργών μετά τις παράλογες και ανιστόρητες απαιτήσεις της άλλης πλευράς, η Αθήνα στη παρούσα φάση ακούει με ενδιαφέρον τις δηλώσεις του Ερντογάν ότι επιθυμεί επανέναρξη των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εμφανίζεται πιο διαλλακτική στις σχέσεις της με τη Δύση συνολικά.

Η κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία παρέμεινε ψύχραιμη στις προκλήσεις Ερντογάν ακολουθώντας το δρόμο του διεθνούς δικαίου με τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αυτός ο δρόμος έφερε αποτελέσματα και έδωσε στην Ελλάδα, με σημαντικές διακρατικές συμφωνίες, ισχυρή αποτρεπτική δύναμη.

Από την άλλη πλευρά ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν ο Ταγίπ Ερντογάν σκέφτεται μία πραγματική αλλαγή στρατηγικής κατεύθυνσης στις σχέσεις του συνολικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Δύση.

Το βέβαιο είναι πώς η τουρκική εξωτερική πολιτική παραμένει σταθερή και δεν αλλάζει απλώς μεταμορφώνεται κατά το δοκούν έως ότου πετύχει αυτό που θέλει… Είναι ένα στοιχείο που εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία ο Ερντογάν σε όλα τα χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία της Τουρκίας, και αυτό πρέπει να το προσέξει πολύ καλά η ελληνική πλευρά.

Σχετικά Άρθρα