“Μπλόκο” σε νέα φάλτσα ενόψει της ψήφισης των δύο κρίσιμων νομοσχεδίων μέχρι τέλη του μήνα – Ποια άλλα έχουν σειρά

 “Μπλόκο” σε νέα φάλτσα ενόψει της ψήφισης των δύο κρίσιμων νομοσχεδίων μέχρι τέλη του μήνα – Ποια άλλα έχουν σειρά

Mέσα στο μήνα αναμένεται να ψηφιστούν από την Βουλή τα πρώτα δύο νομοσχέδια: για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους και τις οικονομικές ρυθμίσεις με τα μέτρα ενίσχυσης. Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους -εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους – χωρίς άλλους περιορισμούς. Το νομοσχέδιο θα είναι μέχρι αύριο σε δημόσια διαβούλευση, ενώ για να περάσει από τη Βουλή απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι.

Οι οριστικές προθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα. Στο κυβερνών κόμμα σε αυτή την φάση θέλουν να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξουν νέες….αρρυθμίες, μετά τις πολυσυζητημένες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη.

Μέχρι το τέλος του μήνα η ψήφιση του οικονομικού νομοσχεδίου, ενώ άλλα δύο νομοσχέδια θα πάρουν σειρά. Ειδικότερα το τρίτο νομοσχέδιο που θα περάσει από την Βουλή – πιθανότατα αμέσως μετά τις διακοπές του καλοκαιριού – θα αφορά σε επιμέρους ρυθμίσεις για το επιτελικό κράτος. Το Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα περιλαμβάνει μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων (π.χ. για τους συνταξιούχους που εργάζονται).

Την ίδια στιγμή σε φουλ ρυθμούς δουλεύουν στη Νέα Δημοκρατία, καθώς έρχονται οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο και οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024. Ήδη ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υποψηφίων που θα στηρίξει στις Περιφέρειες.

Στις δέκα περιφέρειες θα είναι εκ νέου υποψήφιοι οι νυν περιφερειάρχες που είχαν στηριχθεί από την Νέα Δημοκρατία και στις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή : στην Αττική ο Γιώργος Πατούλης, στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη ο Χρήστος Μέτιος, στη Δυτική Ελλάδα ο Νεκτάριος Φαρμάκης, στη Δυτική Μακεδονία ο Γιώργος Κασαπίδης, στην Ήπειρο ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, στη Θεσσαλία ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, στα Ιόνια νησιά η Ρόδη Κράτσα, στην Κεντρική Μακεδονία ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στο Νότιο Αιγαίο ο Γιώργος Χατζημάρκος, στη Στερεά Ελλάδα ο Φάνης Σπανός.

Στην Πελοπόννησο (μια περιφέρεια που είχε βαφτεί «γαλάζια» στις προηγούμενες εκλογές) νέα υποψηφιότητα με την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας είναι o Δημήτρης Πτωχός. Να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα πρόσωπο που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά.

Στο Βόρειο Αιγαίο που στις προηγούμενες εκλογές είχε βγει ως ανεξάρτητος o Κώστας Μουντζούρης, η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον Αλκιβιάδη Στεφανή. Όσον αφορά στην Περιφέρεια Κρήτης, η Νέα Δημοκρατία, όπως ανακοινώθηκε, θα στηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη. Πρόκειται για το νυν περιφερειάρχη, που στις προηγούμενες εκλογές είχε πιάσει ποσοστό 60%, έχοντας την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Εν τω μεταξύ όσον αφορά την αύξηση από το 3% στο 5% του ορίου για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν είναι μία συζήτηση που με αφορά και δεν είναι κάτι το οποίο το βλέπω να συμβαίνει. Ξέρετε, δεν νομίζω ότι είναι κατ’ ανάγκη και αυτή η απάντηση». Μάλιστα προσέθεσε πως «πιστεύω ότι η ίδια η ζωή και η κοινοβουλευτική πραγματικότητα θα αποδομήσει κόμματα και κομματίδια τα οποία εμφανίστηκαν ως διάττοντες αστέρες στο πολιτικό σκηνικό. Έχει γίνει κι άλλες φορές, εξάλλου».

Πάντως όπως είχε πει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στόχος είναι να εφαρμοστεί η λίστα στις επόμενες ευρωεκλογές.

Υπενθυμίζεται πως η λίστα ίσχυε από το 1981 έως το 2009 αλλά οι ευρωεκλογές το 2014 και το 2019 έγιναν με σταυρό. Ωστόσο φάνηκε πως σε πολλές περιπτώσεις πήραν προβάδισμα πρόσωπα αναγνωρίσιμα (π.χ. από τον καλλιτεχνικό χώρο) με αποτέλεσμα να καταγράφουν χαμηλές «πτήσεις» υποψήφιοι που είχαν περισσότερα προσόντα για την ευρωβουλή. Και τώρα μπαίνει στο τραπέζι η επαναφορά της λίστας και ήδη έχουν πάρει φωτιά τα σενάρια για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να είναι ψηλά στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο.

Σχετικά Άρθρα