Ουκρανία: Παρέλαβε τα απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς από τις ΗΠΑ
Η Ουκρανία παρέλαβε ήδη τα πυρομαχικά διασποράς από τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα (13.7.2023) εκπρόσωπος του στρατού, σε λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου η Ουάσιγκτον προανήγγειλε ότι θα τα στείλει. Για αυτό το σενάριο, η Ρωσία είχε απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσει τα δικά της… Ο Βαλέρι Σέρτσεν, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της μονάδας «Τάβρια» στα νότια της Ουκρανίας, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις που έκανε στο CNN ο διοικητής της μονάδας, στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάφσκι, ότι η Ουκρανία μόλις παρέλαβε πυρομαχικά διασποράς από τις ΗΠΑ αλλά δεν τα έχει χρησιμοποιήσει ακόμη.
Τα πυρομαχικά διασποράς είναι «στα χέρια των αμυντικών μας δυνάμεων», δήλωσε ο Σέρτσεν στην ουκρανική τηλεόραση χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, εξηγώντας ότι «μόλις τα παραλάβαμε, δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμη, αλλά μπορούν να αλλάξουν ριζικά (το πεδίο της μάχης)».
«Ο εχθρός επίσης αντιλαμβάνεται, ότι αποκτώντας τέτοια πυρομαχικά θα έχουμε ένα πλεονέκτημα. Ο εχθρός θα εγκαταλείψει εκείνο το τμήμα του εδάφους όπου είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν» δήλωσε από τη μεριά του ο στρατηγός Ταρνάφσκι.
Ο Ταρνάφσκι δήλωσε ότι η ανώτερη ηγεσία του ουκρανικού στρατού θα αποφασίσει για τις «περιοχές του εδάφους όπου μπορεί να χρησιμοποιηθούν», σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό όπλο».
Ο Ταρνάφσκι υπογράμμισε τους περιορισμούς στη χρήση των πυρομαχικών, λέγοντας ότι η χρήση τους απαγορεύεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ακόμη και αν αυτές καταλαμβάνονται από ρωσικές δυνάμεις, προσθέτοντας παράλληλα ότι «οι Ρώσοι πιστεύουν ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε σε όλες τις περιοχές του μετώπου. Αυτό είναι πολύ λάθος, Αλλά οι ίδιοι ανησυχούν πολύ».
Έχουν απαγορευθεί σε περισσότερες από 100 χώρες
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν στις 7 Ιουλίου ότι θα στείλουν στο Κίεβο πυρομαχικά διασποράς ως μέρος ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατομμυρίων δολαρίων που αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 17 μήνες δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την ουκρανική αντεπίθεση.
Τα πυρομαχικά διασποράς έχουν απαγορευθεί σε περισσότερες από 100 χώρες. Συνήθως τα εν λόγω πυρομαχικά απελευθερώνουν μεγάλο αριθμό μικρότερων βομβών που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως σε μεγάλη περιοχή. Όσες δεν εκρήγνυνται αποτελούν κίνδυνο για δεκαετίες.
Η Ουκρανία δηλώνει ότι θα κάνει χρήση των πυρομαχικών διασποράς μόνο για να απελευθερώσει τα εδάφη της και δεν θα τα χρησιμοποιήσει σε αστικές περιοχές. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη την δέσμευση της Ουκρανίας στο ζήτημα αυτό.
Η προαναγγελία των ΗΠΑ είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας, με τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, να δηλώνει πως η Μόσχα θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει «παρόμοια» όπλα, αν οι ΗΠΑ προμηθεύσουν την Ουκρανία με βόμβες διασποράς.
Ρωσία, Ουκρανία και ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει την συνθήκη για τα πυρομαχικά διασποράς, η οποία απαγορεύει την παραγωγή, την αποθήκευση, τη χρήση και τη μεταφορά των όπλων αυτών.
Την αντίθεση τους στην απόφαση να σταλούν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία εξέφρασαν η Ισπανία και ο Καναδάς, ενώ η Βρετανία δήλωσε ότι είναι μέρος της συνθήκης που αποθαρρύνει την χρήση των όπλων αυτών. Ορισμένοι Δημοκρατικοί βουλευτές επίσης εξέφρασαν την ανησυχία τους. Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ καταδίκασε την απόφαση.