Σοκαριστικά στοιχεία: Χάνουμε έναν άνθρωπο τη μέρα από πνιγμό στην Ελλάδα 

 Σοκαριστικά στοιχεία: Χάνουμε έναν άνθρωπο τη μέρα από πνιγμό στην Ελλάδα 

Μάστιγα αποτελούν τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι από πνιγμούς στις παραλίες της Ελλάδας  με το φετινό καλοκαίρι να ξεκινάει για άλλη μια φορά με τους χειρότερους οιωνούς. Την Πέμπτη εφτά  άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό στη θάλασσα μέσα σε ένα μόλις 24ωρο. Ενώ στον τραγικό απολογισμό του Ιουλίου έρχονται να προστεθούν ακόμη δυο θάνατοι σε ακτές της Βόρειας Ελλάδας.

Τον καμβά των τραγικών περιστατικών συνθέτουν τα στοιχεία που αναφέρουν ότι οι θάνατοι στη χώρα μας από πνιγμούς ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 350 ανά έτος, περίπου ένας θάνατος ανά μέρα.

  • Αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε το 2022, καθώς, σύμφωνα με το Safe Water Sports που κάθε χρόνο κάνει την ανάλογη καταγραφή, 386 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής.

Από αυτούς, οι 379 έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, ενώ οι υπόλοιποι 7 στα εσωτερικά ύδατα της χώρας (λίμνες, ποτάμια, κολυμβητικές δεξαμενές κ.λπ.). Η ανάλυση των στοιχείων καταδεικνύει ότι , το 70% (269) των θυμάτων ήταν άνδρες και το υπόλοιπο 30% (117) γυναίκες. Το 69% (266) των θανάτων αυτών αφορούσε άτομα ελληνικής υπηκοότητας και το 31% αλλοδαπούς.

  • Ο Νίκος Αλεξίου εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος αναφέρει ότι τον Ιούνιο του 2022 είχαμε 67 θανάτους στη θάλασσα , ενώ το 2023 τον αντίστοιχο μήνα ο αριθμός μειώθηκε στους 42 θανάτους.

Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, τονίζει  ότι ”στους 42 συνανθρώπους μας  που έχασαν τη ζωή τους, παρατηρούμε ότι οι 37 δηλαδή, δηλαδή σχεδόν το 90% είναι ηλικίας άνω των 60 ετών”, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι ”γι αυτό τον λόγο, καλό θα ήταν οι συνάνθρωποι μας που πηγαίνουν στην παραλία να τηρούνε τα μέτρα αυτοπροστασίας, να μην κάθονται πολλές ώρες στον ήλιο, να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, να μην κολυμπούν πέρα από τις σημαδούρες και φυσικά να ακολουθούν τις υποδείξεις των ναυαγοσωστών”.

Για τον πρόεδρο της Ένωσης ναυαγοσωστών το  θέμα  είναι πολυπαραγοντικό.

  • Ο κ. Μάριος Μυρωνάκης αναφέρει στο libre ότι αρχικά  ”έχει να κάνει με την τεράστια ακτογραμμή  που έχει η χώρα μας που είναι 14.000 χιλιόμετρα, από τα οποία εμείς οι ναυαγοσώστες καλύπτουμε τα 3.500”. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης των ναυαγοσωστών  εκεί που υπήρχε ναυαγοσωστική κάλυψη οι πνιγμοί είναι ελάχιστοι. ”Οι περισσότεροι πνιγμοί συμβαίνουν πριν ή μετά το ωράριο του ναυαγοσώστη, σε παραλίες που δεν είναι πολυσύχναστες , όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Φθιώτιδας όπου δεν υπήρχε ναυαγοσώστης εκεί που πνίγηκαν οι δυο άνθρωποι. Το 70% είναι εκτός ναυαγοσωστικής κάλυψης”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Μυρωνάκης προσπαθώντας να εξηγήσει τα αίτια για τη μορφή μάστιγας που έχουν πάρει οι πνιγμοί στις ελληνικές παραλίες στέκεται  στην κολυμβητική παιδεία, αλλά και στην απερισκεψία των ηλικιωμένων ανθρώπων αλλά και των γονιών που αφήνουν πολλές φορές τα παιδιά τους ανεξέλεγκτα χωρίς επίβλεψη.

Ο κύριος Μυρωνάκης  σημειώνει ότι υπάρχουν μόλις  842 βάθρα τοποθετημένα με ναυαγοσώστες Το 70% αφορά ηλικιωμένους ανθρώπους είτε από παθολογικά αίτια, είτε υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους. Και καταλήγει ότι ”Εμείς ζητάμε να επικαιροποιηθεί η νομοθεσία. Έχει δοθεί η δυνατότητα στην πολιτεία να λυθούν όλα αυτά τα θέματα”.

Σχετικά Άρθρα