ΣΥΡΙΖΑ/ΚΕ: Μετά τις υποψηφιότητες κλειδώνει ο οδικός χάρτης της εκλογής – Το επικρατέστερο σενάριο – Ενωτικό μήνυμα Αχτσιόγλου

 ΣΥΡΙΖΑ/ΚΕ: Μετά τις υποψηφιότητες κλειδώνει ο οδικός χάρτης της εκλογής – Το επικρατέστερο σενάριο – Ενωτικό μήνυμα Αχτσιόγλου

Οι τέσσερις υποψηφιότητες είναι Έ.Αχτσιόγλου, Ν.Παππάς, Ευ.Τσακαλώτος, Στ.Τζουμάκας και οριστικοποιήθηκαν στη χθεσινή πρώτη μέρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, χωρίς βέβαια ανάλογα με τη σημερινή έκβαση της ψηφοφορίας να αποκλειστούν και νέες κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Γι αυτό και η ψηφοφορία για τον οδικό χάρτη εκλογής μετά τις 14.00 το μεσημέρι θεωρείται κρίσιμη. Το πιο πιθανό σενάριο πάντως είναι αυτό που ήδη έχει αποφασιστεί για εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτέμβρη.

Μερίδα στελεχών διαφωνούν με την εισήγησης που κατέθεσε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και προβλέπει διενέργεια εκτάκτου συνεδρίου τέλη Αυγούστου και εκλογή προέδρου στις 3 και 10 Σεπτέμβρη. Η αμφισβήτηση από κάποιες πλευρές αντικατοπτρίζει μια διαφορετική προσέγγιση για την διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, όμως φαίνεται να ενσωματώνει και την πρόθεση μερίδας στελεχών να διατηρηθούν εσωκομματικές ισορροπίες της προηγούμενης περιόδου.

Παρά το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες – και σίγουρα μετά την παραίτηση του Α.Τσίπρα– οι μέχρι σήμερα τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν «ρευστοποιηθεί».

Ο Χρήστος Σπίρτζης και Πάυλος Πολάκης είναι θιασώτες αυτής της θέσης. Την ίδια αντίληψη φαίνεται να συμμερίζεται και ο Νίκος Παππάς αν και δεν έχει δημόσια ταχθεί υπέρ αυτής της πρότασης, ούτε όμως και την έχει αποκηρύξει. Διακριτή πρόταση με ανάλογο όμως περιεχόμενο έχει καταθέσει και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Με την διαφοροποίηση όμως ότι προτείνει Έκτακτο (και όχι Διαρκές) συνέδριο τον Νοέμβριο, έτσι ώστε να εκλεγούν νέοι σύνεδροι και να επαναδιαταχθούν εξαρχής οι εσωτερικές ισορροπίες.

  • Σε σημαντικό ποσοστό (ίσως και περισσότερο από τα 2/3 του σώματος) φαίνεται να αντιλαμβάνεται ως σημαντική αναγκαιότητα το να εκπροσωπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του νέου/νέας προέδρου του στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης στις 16-17 Σεπτεμβρίου καθώς και να έχει σαφές στίγμα ενόψει των εκλογών της αυτοδιοίκησης. Ειδικά μάλιστα για τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες η Κ.Ε αναμένεται να εξουσιοδοτήσει την Π.Γ. για την ανάδειξή τους την ερχόμενη εβδομάδα.

Η χθεσινή διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο και σε σημαντικό βαθμό ενωτικό κλίμα. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό είχε η Έφη Αχτσιόγλου που στην δημόσια δήλωσή της επισήμανε για τις υποψηφιότητες στον ΣΥΡΙΖΑ πως «είχαμε διαφορετικές αποχρώσεις προφανώς, αλλά είναι συντεταγμένες σε μια προσπάθεια να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πιο δυνατός απ’ όλη αυτή τη διαδικασία και νομίζω ότι θα βγει στο τέλος, για να είμαστε χρήσιμοι για την κοινωνία, όχι για τους εαυτούς μας». Εκτίμησε πως «έχουμε προσέλθει σε αυτή την πορεία με διάθεση ενωτική και με διάθεση δημιουργική».

Παράλληλα η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ με την ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή ξεκαθάρισε την πρόθεσή της να «υπερβεί» το δίλημμα «Αριστερά η Κέντρο» για την περαιτέρω πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι «αυτή η εν πολλοίς στρεβλή αντιπαράθεση που διεξάγεται μάλιστα με αυτούς τους γεωγραφικούς όρους δεν φωτίζει τα ζητήματα στρατηγικής. Ενώ παράλληλα συγχέει την ταυτότητα με την απεύθυνση και το μόνο στο οποίο τελικά συμβάλλει είναι σε έναν πληθωρισμό πολιτικών ταυτοτήτων, σε μια πλειοδοσία αυτοδικαιωτικών τοποθετήσεων. Σε μια άγονη σύγκρουση».

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς υποστήριξε πως έως σήμερα το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφές. Τόνισε πως «εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο» και «κάθε αναδίπλωσή μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος». Είπε επίσης ότι «η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές».

Αντίστοιχα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε πως «δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια» αλλά «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα». Γι’ αυτό πρέπει να έχιε «σαφείς και γνωστές προτεραιότητες».

Σχετικά Άρθρα