Μπάιντεν: Η Ρωσία έχει χάσει ήδη τον πόλεμο – Ο Πριγκόζιν να προσέχει τι τρώει

 Μπάιντεν: Η Ρωσία έχει χάσει ήδη τον πόλεμο – Ο Πριγκόζιν να προσέχει τι τρώει

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει ήδη χάσει τον πόλεμο» στην Ουκρανία, τόνισε ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ουκρανική αντεπίθεση θα αναγκάσει τη Μόσχα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Από το Ελσίνκι, όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών, ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί εντέλει στο ΝΑΤΟ και ο Πούτιν θα αποφασίσει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να συνεχίσει τον πόλεμο. «Κανείς δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενώ γίνεται πόλεμος», εξήγησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επειδή αυτό θα οδηγούσε με βεβαιότητα στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ο Πούτιν έχει ήδη χάσει τον πόλεμο. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία», επεσήμανε.

Ο Μπάιντεν είπε ακόμη ότι δεν πιστεύει πως ο πόλεμος θα κρατήσει πολλά χρόνια. «Ελπίζω, αυτή είναι η προσδοκία μου, ότι η Ουκρανία θα κάνει σημαντική πρόοδο στην επίθεσή της και αυτό, κάποια στιγμή, θα οδηγήσει σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης», είπε. Υποβάθμισε παράλληλα την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει η Μόσχα πυρηνικά όπλα, παρά τις πρόσφατες, νέες απειλές της Ρωσίας με αφορμή την απόφαση δυτικών χωρών να παραδώσουν αμερικανικά μαχητικά F-16 στην Ουκρανία. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει πραγματική προοπτική (…) να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν πυρηνικά όπλα. Όχι μόνο η Δύση, αλλά επίσης η Κίνα και όλος ο κόσμος το έχει πει: μην πάτε προς τα εκεί», είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «πολύ παραγωγική» τη σύνοδο κορυφής των σκανδιναβικών χωρών με τις ΗΠΑ και δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα προστατεύσει «κάθε εκατοστό» του ΝΑΤΟϊκού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης και της Φινλανδίας, του νεότερου μέλους της συμμαχίας. Υπογράμμισε επίσης ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα καταστήσει τον κόσμο ασφαλέστερο.

«Ο Πριγκόζιν να προσέχει τι τρώει»

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην πιθανότητα εξόντωσης του επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, μετά την αποτυχημένη ανταρσία του κατά της Μόσχας, σχολιάζοντας ειρωνικά ότι θα πρέπει «να προσέχει τι τρώει».

«Ένας Θεός ξέρει τι θα κάνει. Δεν είμαι σίγουρος πού βρίσκεται και τις επαφές έχει. Αν ήμουν ο Πριγκόζιν, θα πρόσεχα τι τρώω. Θα παρακολουθούσα το μενού».

Ο Μπάιντεν δήλωσε αποφασισμένος να κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» για να απελευθερωθεί ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο ανταποκριτής της εφημερίδας Wall Street Journal που παραμένει φυλακισμένος εδώ και περισσότερες από 100 ημέρες στη Ρωσία.

«Σοβαρολογώ όταν μιλάω για ανταλλαγή κρατουμένων. Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μας για να απελευθερώσουμε τους Αμερικανούς που κρατούνται παράνομα στη Ρωσία ή αλλού. Και αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

«Ο ιδρυτής της Wagner είναι είτε νεκρός, είτε στη φυλακή» λέει Αμερικανός στρατηγός

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι είναι ζωντανός και αν είναι, θα είναι σε κάποια φυλακή», δήλωσε στο ABC News ο απόστρατος Αμερικανός στρατηγός Ρόμπερτ Άμπραμς, ερωτηθείς για την τύχη του επικεφαλής της Wagner, μετά και την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι συναντήθηκε με τον Πούτιν.

Η συνάντηση, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, φέρεται να έγινε στις 29 Ιουνίου, πέντε ημέρες μετά τη λήξη της ανταρσίας από τη Wagner.

Ωστόσο, το ότι ο Πριγκόζιν δεν έχει εμφανιστεί δημόσια, προκαλεί αμφιβολίες στον Αμερικανό στρατηγό για το εάν υπήρξε όντως τέτοια συνάντηση.

«Θα μου προκαλέσει έκπληξη αν δούμε πλάνα από τη συνάντηση του Πούτιν με τον Πριγκόζιν», πρόσθεσε με νόημα.

Σχετικά Άρθρα