Κρεμλίνο: Χρειάζεται να επανεξεταστεί το νομικό καθεστώς της Wagner

 Κρεμλίνο: Χρειάζεται να επανεξεταστεί το νομικό καθεστώς της Wagner

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να «εξεταστεί» το καθεστώς της ιδιωτικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, μία ημέρα αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η οργάνωση δεν έχει νομική βάση.

Ο Πούτιν δήλωσε σε δημοσιογράφο της εφημερίδας Kommersant χθες ότι η Βάγκνερ, που πραγματοποίησε σύντομη ένοπλη ανταρσία τον περασμένο μήνα, «δεν υφίσταται» υπό νομική έννοια διότι στη Ρωσία δεν υπάρχει νόμος που να σχετίζεται με ιδιωτικές παραστρατιωτικές εταιρίες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το καθεστώς εταιριών όπως της Wagner είναι «μάλλον περίπλοκο» και χρειάζεται να εξεταστεί.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει πιθανότητα για νέα νομοθεσία αναφορικά με το καθεστώς ιδιωτικών παραστρατιωτικών εταιριών, ο ίδιος δήλωσε: «Το θέμα αυτό θα τεθεί τουλάχιστον υπό εξέταση».

Ο Πούτιν δήλωσε στην Kommersant ότι πρότεινε στους άνδρες της Wagner να υπηρετήσουν υπό τη διοίκηση κάποιου άλλου, αλλά ο επικεφαλής τους Γεβγκένι Πριγκόζιν αρνήθηκε την πρόταση μετά την αποτυχημένη ανταρσία του. Η Kommersant διευκρίνισε ότι ο άνθρωπος στον οποίο αναφερόταν ο Πούτιν είναι ένας διοικητής της Wagner με το παρωνύμιο “ Sedoi” (Γκρίζα μαλλιά) ο οποίος, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ήταν ο πραγματικός διοικητής των παραστρατιωτικών στο ουκρανικό μέτωπο τους τελευταίους 16 μήνες. Το “Sedoi” είναι το παρωνύμιο του Αντρέι Τρόσεφ, σύμφωνα με έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν κυρώσεις, γαλλικά επίσημα έγγραφα, πηγές με γνώση του θέματος και αναφορές σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σχετικά Άρθρα