Βέρτιγκο…

 Βέρτιγκο…

Είναι απολύτως λογικό να έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια μετεκλογική περιδίνηση, ακόμα και εσωστρέφεια. Η εκλογική συντριβή είναι τέτοια που πάρα πολλά πρέπει να αναθεωρηθούν. Μεταξύ αυτών και το γιατί το κόμμα έχασε ταυτοχρόνως όλες τις μάχες σε όλα τα εκλογικά ακροατήρια: στους νέους όπου είχε υπεροπλία, στις λαϊκές γειτονιές που υποφέρουν από την ακρίβεια και την γενικότερη δυσπραγία, στους λεγόμενους κεντρώους που δεν αντέδρασαν στην προσπάθεια διεύρυνσης.

Ένα κόμμα αξιωματικής (τυπικά αλλά έτσι είναι) αντιπολίτευσης, ακόμα και σε απόσταση 24 μονάδων από το κυβερνών κόμμα, που θέλει να παραμείνει σε δυνητική τροχιά εξουσίας, οφείλει με το “καλημέρα” να οργανωθεί και να αναδιαταχθεί, αποφεύγοντας εκείνα τα λάθη που έκανε προεκλογικά.

Αντ’ αυτού, ο σχολιασμός της Κουμουνδούρου για την σύνθεση της κυβέρνησης δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά:

“Προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης υπόσχονταν ριζικές αλλαγές στην νέα του κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, όμως, που ανακοίνωσε σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ανακύκλωση της προηγούμενης κυβέρνησής του.

Συγκρότησε ένα από τα πιο ογκώδη κυβερνητικά σχήματα της μεταπολίτευσης με 63 υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς, προκειμένου να τους βολέψει όλους.

Το «νέο» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι οι προσθήκες κολλητών και φίλων και οι μεταγραφές απαξιωμένων πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εξαργύρωσαν την πολυετή υπηρεσία τους στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Από την πρώτη ημέρα της νέας του θητείας ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι αντιμετωπίζει την ψήφο των πολιτών ως λευκή επιταγή.”.

Αυτό κατάλαβαν; Είναι απαξιωμένοι οι Χρυσοχοϊδης, Πιερακκάκης, Φλωρίδης και διάφοροι γενικοί γραμματείς με εκσυγχρονιστικές καταβολές που έγιναν υφυπουργοί, και δεν ενδιαφέρονται στον ΣΥΡΙΖΑ για ποιούς λόγους απαξιώθηκαν εκλογικά και δεν εξελέγησαν σχεδόν όλοι οι πασοκογενείς που έχουν συνταχθεί με τον Αλέξη Τσίπρα; Γιατί έμειναν εκτός Βουλής οι Σπίρτζης, Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης, Τόλκας και άλλοι; Μήπως διότι χάθηκε παταγωδώς η μάχη στο πεδίο της σοσιαλδημοκρατίας;

Η δε κριτική για την νέα κυβέρνηση εστιάζεται στο ότι ο Χατζηδάκης (νέος υπουργός Οικονομικών) είναι “νεοφιλελεύθερος”, και ο Βορίδης (που τοποθετήθηκε υπουργός Επικρατείας) “ακροδεξιός”. Είναι ή δεν είναι νεοφιλελεύθερος ο ένας ή ακροδεξιός ο άλλος, το συγκεκριμένο επιχείρημα ελάχιστοι το υιοθέτησαν. Μήπως, λοιπόν, αυτό που αξιολογεί ο κόσμος είναι η καθαρή πρόταση διακυβέρνησης, η συνοχή, και η αποτελεσματικότητα και όχι οι ταμπέλες.

Και, στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να επισημάνει κανείς την δήλωση του Ευάγγελου Αποστολάκη που είπε πως η κυβέρνηση είναι καλή.

«Είναι μια καλή κυβέρνηση» είπε ο Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ συμπληρώνοντας πως «θεωρώ ότι οι καλύτερες επιλογές που μπορούν να γίνονται, γίνονται για να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα η χώρα. Κάθε κυβέρνηση κρίνεται από το αποτέλεσμα. Εκτιμώ ότι θα πάει πολύ καλά». Σε δεύτερη ερώτηση, μάλιστα, για το αν είπε ότι η κυβέρνηση είναι «καλή» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε «βεβαίως» προσθέτοντας ότι «δεν έχω ούτε παρωπίδες ούτε κομματικές δεσμεύσεις. Θεωρώ ότι αυτο που είναι σωστό και είναι προς της σωστή κατεύθυνση πρέπει να λέγεται».

Ας αποφασίσουν. Το βέρτιγκο πρέπει να τελειώνει…

Σχετικά Άρθρα