ΗΠΑ και Σουηδία εξετάζουν καταγγελία για δωροδοκία σε βάρος του γιου του Ερντογάν

 ΗΠΑ και Σουηδία εξετάζουν καταγγελία για δωροδοκία σε βάρος του γιου του Ερντογάν

Οι αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία εξετάζουν καταγγελία στην οποία υποστηρίζεται ότι η σουηδική θυγατρική μιας αμερικανικής εταιρείας δεσμεύτηκε να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μίζες αν ένας γιος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη βοηθούσε να εξασφαλίσει δεσπόζουσα θέση στην αγορά της χώρας. Το προτεινόμενο σχέδιο περιγράφεται λεπτομερώς σε έγγραφα επικοινωνίας και επιχειρηματικά έγγραφα που είδε το Reuters, καθώς και από πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Το Reuters αναφέρει για πρώτη φορά αυτό το σχέδιο και τις προκαταρκτικές έρευνες που προκύπτουν.

Τελικά, δεν καταβλήθηκαν μίζες, σύμφωνα με την καταγγελία που υποβλήθηκε στις αρχές από ένα άτομο και εξετάστηκε από το Reuters. Στην πραγματικότητα, η σουηδική εταιρεία Dignita Systems AB εγκατέλειψε απότομα το σχέδιο στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα και τις επικοινωνίες της εταιρείας που είδε το Reuters.

Ο Αμερικανός ιδιοκτήτης της Dignita επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το έργο εγκαταλείφθηκε, λέγοντας ότι έμαθε για «δυνητικά ανησυχητική συμπεριφορά» στην Τουρκία και έθεσε τέρμα σε αρκετούς εμπλεκόμενους.

Το σχέδιο της εταιρείας, σύμφωνα με την καταγγελία, ήταν η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν να περάσει κανονισμούς που θα ενίσχυαν τις πωλήσεις του προϊόντος της Dignita: τα αλκοολόμετρα στο ταμπλό που κλειδώνουν την ανάφλεξη ενός οχήματος όταν ο οδηγός είναι σε κατάσταση μέθης.

Σε αντάλλαγμα για 10 χρόνια εμπορικής αποκλειστικότητας στην πώληση των προϊόντων της, η Dignita δεσμεύτηκε ότι θα πλήρωνε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές λόμπι, μέσω μιας εικονικής εταιρείας, σε δύο ιδρύματα των οποίων ο Μπιλάλ Ερντογάν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, αναφέρει η καταγγελία.

Αν και η προσπάθεια ναυάγησε τον Σεπτέμβριο, παρέχει σπάνια εικόνα για το πώς ένας επενδυτής θεωρούσε τον Μπιλάλ Ερντογάν ως πρόσωπο-κλειδί για να αποκτήσει πρόσβαση στον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος κέρδισε νέα πενταετή θητεία στις 28 Μαΐου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Dignita, Άντερς Έρικσον, δήλωσε στο Reuters ότι δεν μπορούσε να συζητήσει το υποτιθέμενο σχέδιο επειδή επρόκειτο να αποχωρήσει από την εταιρεία και δεσμεύεται από συμφωνία εμπιστευτικότητας.

Μέσω δικηγόρου, ο Μπιλάλ Ερντογάν δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί ότι συνωμότησε με την Dignita «είναι εντελώς ανακριβείς.» Πρόκειται για ένα «πλέγμα ψεμάτων», πρόσθεσε ο δικηγόρος. Ανώτερος αξιωματούχος της διεύθυνσης επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας αρνήθηκε να σχολιάσει για το άρθρο αυτό.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα αν ο πρόεδρος Ερντογάν και ο γιος του Μπιλάλ γνώριζαν ή είχαν ανάμειξη στο φερόμενο σύστημα μίζας της Dignita.

Αφού έλαβαν την καταγγελία τον Απρίλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές ανέθεσαν σε έναν ειδικό πράκτορα και έναν επιθεωρητή ντετέκτιβ, αντίστοιχα, να διεξάγουν προκαταρκτικές έρευνες και να καθορίσουν εάν παραβιάστηκαν τυχόν διατάξεις των αμερικανικών και σουηδικών νόμων κατά της δωροδοκίας, σύμφωνα με τις επίσημες απαντήσεις που είδε το Reuters. Οι προκαταρκτικές έρευνες δεν μπορούν να οδηγήσουν σε επίσημες έρευνες ή κατηγορίες.

Και στις δύο χώρες, η υπόσχεση για την καταβολή προμηθειών μπορεί να συνιστά ποινικό αδίκημα υπό ορισμένες συνθήκες, δήλωσαν Αμερικανοί και Σουηδοί εμπειρογνώμονες κατά της διαφθοράς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να διαπιστωθεί παραβίαση του νόμου περί πρακτικών διαφθοράς στο εξωτερικό (FCPA) ακόμη και αν δεν άλλαξαν χέρια χρήματα, δήλωσε ο Σκοτ Γκρέιτακ, δικηγόρος της οργάνωσης κατά της διαφθοράς Transparency International U.S. στην Ουάσινγκτον. «Αλλά θα πρέπει να αποδείξετε ότι υπήρξε συμφωνία και ότι υπήρξε κάποιου είδους απροκάλυπτη πράξη, όπως το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για να παράσχει ένα μέρος για να πάνε αυτά τα χρήματα».

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των σουηδικών εισαγγελέων δήλωσαν ότι δεν έχουν κανένα σχόλιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να έχουν δικαιοδοσία να ερευνήσουν τις ενέργειες της Dignita στην Τουρκία βάσει της FCPA, επειδή η σουηδική εταιρεία ανήκει στην 1A Smart Start LLC, μια εταιρεία με έδρα το Τέξας που ανήκει στην Apollo Global Management, έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.

Η Apollo παρέπεμψε τις ερωτήσεις σχετικά με τον υποτιθέμενο ρόλο της στην Smart Start, η οποία δήλωσε ότι ποτέ δεν πούλησε προϊόντα ή δημιούργησε έσοδα στην Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα