Είναι αναπάντεχη η κάμψη στον τουρισμό; Τι απαντούν στο libre παράγοντες του χώρου και γιατί υπάρχει διάχυτη ανησυχία
Μουδιασμένη είναι η τουριστική κοινότητα από τον ρηχή κίνηση που επικράτησε τον Μάιο και τις πληρότητες στους περισσότερους προορισμούς της χώρας να μην πιάνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Φρένο στις υψηλές βλέψεις που είχε για φέτος η τουριστική αγορά, βάζοντας στόχο να ξεπεράσει και τα εντυπωσιακά νούμερα του 2022, έχει βάλει η αλματώδης αύξηση ακτοπλοικών και αεροπορικών εισιτηρίων αλλά και το αυξημένο κόστος διαμονής σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, που κάνουν τον μέσο Ευρωπαίο να σκέφτεται εναλλακτικές λύσεις για τις διακοπές του.
Του Νίκου Νανούρη
Παρόλο πάντως το αρχικό μούδιασμα παράγοντες του τουρισμού εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι εν τέλει η τουριστική χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο.
- Οι αφίξεις ωστόσο στα ελληνικά αεροδρόμια, σύμφωνα με τα στοιχεία του airdada recovery του ΙΝΣΕΤΕ, στο σύνολο της σεζόν του 2023, δηλαδή από το Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο, καταγράφουν μικρή αύξηση, σε ποσοστό 2,2% σε σχέση με πέρυσι, με βασικές όμως αγορές εισερχόμενου τουρισμού να σημειώνουν ακόμα και διψήφια μείωση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία για παράδειγμα, που είναι η κύρια αγορά εισερχόμενου τουρισμού, μαζί με την Αγγλία, παρουσιάζει μείωση σε θέσεις κατά 14,9%.
”Δεν ήρθε αυτό που περιμέναμε”
Για τον πρόεδρο των ξενοδόχων Ρεθύμνου,Μανώλη Τσακαλάκη η φετινή χρονιά δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όπως εξηγεί στο libre, παρόλο που καταγράφηκαν όντως αυξήσεις αφίξεων στα αεροδρόμα Ηρακλείου και Χανίων, εντούτοις δεν ήρθε αυτό που αναμενόταν. Ο κ. Τσακαλάκης προσθέτει ότι οι λόγοι κατά κύριο λόγο είναι οικονομικοί, σημειώνοντας ότι ενώ ανέμεναν πληρότητα στα ξενοδοχεία που θα άγγιζε το 85%, εν τέλει όπως αναφέρει χαρακτηριστικά με το ζόρι φτάνουν στο 70%. Πολλοί επισκέπτες μάλιστα επιλέγουν την λύση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση ( Rbnb)
Μεγάλο πλήγμα για το φετινό καλοκαίρι είναι η αλλαγή κατεύθυνσης της γερμανικής αγοράς, η οποία δείχνει να κοιτάζει και προς άλλες κατευθύσεις, τουλάχιστον για το φετινό καλοκαίρι. Η αύξηση έως και 40% των τουριστικών πακετων από τους tour operators, λόγω και της εκτίναξης των αεροπορικών εισιτηρίων αλλά και το ροκάνισμα του εισοδήματος του μέσου Ευρωπαίου, είναι λόγοι σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Ρεθύμνου, που τον στρέφουν σε εναλλακτικές επιλογές. Μια απο αυτές τις επιλογές σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη είναι η Τουρκία η οποία δείχνει να κερδίζει έδαφος στη τουριστική πίτα, ενώ δυνατά στον ανταγωνισμό έχουν μπει χώρες όπως η Αίγυπτος η Τυνησία αλλά και το Μαρόκο λόγω των οικονομικών πακέτων που προσφέρουν. Οι παραπάνω χώρες, καταλήγει ο ο πρόεδρος ξενοδόχων Ρεθύμνου προσφέρουν το ίδιο προϊόν με την Ελλάδα σε πιο συμφέρουσες τιμές.
Αύξηση 10% στο κόστος διαμονής
Την αισιοδοξία του ότι η ”κοιλιά” που διαπιστώθηκε την περίοδο του Μαϊου θα σκεπαστεί από τα νούμερα που θα έρθουν τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες εξέφρασε στο libre o Αντώνης Hλιόπουλος, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Σαντορίνης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ”υπάρχει μια χρονιά πάνω μια κάτω δεν μπορούμε συνέχεια να κινούμαστε ανοδικά”.
Ο πρόεδρος Ξενοδόχων Σαντορίνης αναγνωρίζει ένα κομβικό πρόβλημα είναι η σημαντική αύξηση των ακτοπλοϊκών αλλά και αεροπορικών εισιτηρίων, ενώ συνεχίζει εξαιτίας του πληθωρισμού ανέβηκε και 10% το κόστος διαμονή στα ξενοδοχεία του νησιού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο αντιμετωπίζουν οι μεσαίες κστηγορίες των ξένων Τουριστών που ζυγίζουν όλα τα δεδομένα μέχρι τέλος για το τι διακοπές θα επιλέξουν. Τα υψηλά βαλάντια, σημειώνει δεν έχουν επηρεαστεί. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σαντορίνης εκφράζει την αισιοδοξία του, ότι τελικά θα επιτευχθεί ο στόχος των περσινών αριθμών έστω και με μια μικρή απόκλιση,
Προορισμοί δυο ταχυτήτων
Για την αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ)και πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων ΚΩ, υπάρχουν προορισμοί δυο ταχυτήτων όπως συμβαίνει και κάθε χρονιά. Η κ. Σβύνου εξηγεί στο Libre ότι το επίπεδο αφίξεων είναι αυξημένο, κάτι που δεν συμβαίνει με τη μέση κατα κεφαλήν δαπάνη που εμφανίζεται χαμηλότερη, γεγονός που αποτυπώνει ότι δεν υπάρχει η αντιστοιχία μεταξύ εισπράξεων και αφίξεων. Το θέμα αυτό σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων αυτό πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα των διάφορων διαρροών, βάζοντας στον καμβά της συζήτησης το θέμα των καταλυμάτων που ανήκουν σε μια ”γκρίζα ζώνη”.
- Η κ. Σβύνου στέκεται επίσης ότι εντός νοτίου Αιγαίου η Κως και η Ρόδος εμφανίζονται πιο πάνω σε επίπεδο αφίξεων σε σχέση με πέρσυ ενώ η Μύκονος κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Όσον για την χαμηλότερη ζήτηση που υπάρχει τη φετινή χρονιά από την γερμανική αγορά η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, επιβεβαιώνει ότι έχουν δεσμευτεί λιγότερες θέσεις από τους Γερμανούς, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 15% σε σχέση με πέρσυ, Υπάρχει χαμηλότερη ζήτηση από τους Γερμανούς. έχουν δεσμευτεί λίγοτερες θέσεις κοντά στο 15% σε σχέση με πέρσυ, κάτι που όπως πιστεύει θα καλυφτεί από τις άλλες αγορές, ενώ εκφράζει την αισιοδοξία της ότι τα φετινά νούμερα θα ξεπεράσουν και αυτά του 2022.
Την ίδια ώρα, ενώ έχουν χυθεί αρκετοί τόνοι μελάνι αυθαιρεσίες σε δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε σχέδιο για τη δημιουργία μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στη Πάρο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής στο συγκρότημα θα περιλαμβάνονταν ξενοδοχείο και βίλες, και το ΣΤΕ με την συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά επιπλήτει το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), που δέχθηκε χωρίς επαρκή αιτιολόγηση το προτεινόμενο έργο.
Επιπλέον το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο επαναλαμβάνει την ανάγκη συνυπολογισμού της φέρουσας ικανότητας του κάθε νησιού, σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να γίνεται αυτοτελώς από το Δημόσιο προεκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για ένα συγκεκριμένο έργο.