Πύλος: Το Πακιστάν ανακοίνωσε 300 νεκρούς από το ναυάγιο – “Δέσανε τα σχοινιά σε λάθος σημεία του αλιευτικού”

 Πύλος: Το Πακιστάν ανακοίνωσε 300 νεκρούς από το ναυάγιο – “Δέσανε τα σχοινιά σε λάθος σημεία του αλιευτικού”

Τον θάνατο 300 και πλέον Πακιστανών στο ναυάγιο της Πύλου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας της χώρας, Μοχάμεντ Σαντίκ Σαντζράνι, σύμφωνα με δήλωση την οποία μεταφέρει το CNN.

Ο ίδιος θέλησε να συλλυπηθεί τις οικογένειες των θυμάτων, λέγοντας: “Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί6k σας και προσευχόμαστε οι ψυχές των εκλιπόντων να βρουν αιώνια ειρήνη. Αυτό το καταστροφικό περιστατικό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί και να καταδικαστεί η αποτρόπαια πράξη της παράνομης εμπορίας ανθρώπων“, όπως αναφέρει το news247.gr

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ κήρυξε για σήμερα Δευτέρα, εθνική ημέρα πένθους για όσους έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο, ενώ σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Μάλιστα, διέταξε “έρευνα υψηλού επιπέδου” για το περιστατικό, διαβεβαιώνοντας “ότι όσοι βρεθούν αμελείς ως προς το καθήκον τους θα λογοδοτήσουν. Η ευθύνη θα καθοριστεί μετά την έρευνα και θα πέσουν κεφάλια”.

Συγκεκριμένα, σχηματίστηκε τετραμελής επιτροπή που ηγείται της έρευνας, ώστε να διερευνήσει τις πτυχές της τραγωδίας και να βρει τους υπεύθυνους.

Υπενθυμίζεται πως οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι συνέλαβαν δέκα άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε διακίνηση ανθρώπων.

Εννέα άτομα «που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις εμπορίας ανθρώπων» συνελήφθησαν στο πακιστανικό Κασμίρ, από όπου και κατάγονταν τα περισσότερα θύματα. Ένας άλλος συνελήφθη στο Γκουτζράτ της Παντζάμπ, μια πόλη που εδώ και πολύ καιρό αποτελεί γόνιμο έδαφος για όσους θέλουν να μεταναστεύουν.

Όσοι συνελήφθησαν «αυτή τη στιγμή διερευνώνται για τη συμμετοχή τους στη διευκόλυνση της όλης διαδικασίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσοντάρι Σαουκάτ, αξιωματούχος του Κασμίρ. Η πολιτική αναταραχή και μια οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης απωθούν δεκάδες χιλιάδες Πακιστανούς από τη χώρα, νόμιμα ή παράνομα.

Οι νεαροί άνδρες, κυρίως από το ανατολικό Παντζάμπ και τη βορειοδυτική επαρχία Χιμπέρ Παχτούνκουα, ταξιδεύουν συχνά από το Ιράν, τη Λιβύη, την Τουρκία και την Ελλάδα για να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη.

“Δέσανε τα σχοινιά σε λάθος σημεία”

Το CNN κάνει λόγο για “αναπάντητα ερωτήματα” σχετικά με τους χειρισμούς από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες “αντιμετωπίζουν επικρίσεις” για τον τρόπο αντιμετώπισης του περιστατικού.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ελληνικές αρχές διέψευσαν τους ισχυρισμούς ότι το σκάφος ανατράπηκε μετά την απόπειρα της ακτοφυλακής να το ρυμουλκήσει στην ακτή. Αρχικά είχαν πει ότι η ακτοφυλακή κράτησε αποστάσεις, αλλά η βοήθειά τους «απορρίφθηκε» αφού έριξαν ένα σχοινί στο σκάφος για να «σταθεροποιήσουν και να ελέγξουν αν χρειαζόταν βοήθεια».

Αλλά ο Tarek Aldroobi, ένας άνδρας που είχε τρεις συγγενείς στο αλιευτικό, είπε στο CNN ότι είδαν τις ελληνικές αρχές να ρυμουλκούν το σκάφος με σχοινιά – αλλά λέει ότι ήταν δεμένα σε «λάθος σημεία», γεγονός που προκάλεσε την ανατροπή του”.

Σχετικά Άρθρα