ECDC: Τι αναφέρει η τελευταία ανακοίνωση για τον στρεπτόκοκκο Α – Προβληματισμός για τους θανάτους και τα κρούσματα στην Ελλάδα
Τα αυξημένα περιστατικά στρεπτόκοκκου Α που δημιουργούν και σοβαρές επιπλοκές δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ο οποίος όχι μόνο προειδοποίησε στις 22 Δεκεμβρίου 2022 για αυξητική τάση των σοβαρών περιπτώσεων στην Ευρώπη, αλλά περιλαμβάνει τον στρεπτόκοκκο Α και στις εβδομαδιαίες εκθέσεις του.
Η αρχική ανακοίνωση του ECDC για τον στρεπτόκοκκο Α, αναφέρει ότι κάποιες χώρες όπως η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία, συνεχίζουν να καταγράφουν αυξημένα κρούσματα, ενώ η Γαλλία παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση, αλλά και ότι συνίσταται η πρόληψη με σωστή υγιεινή.
- Η ανάλυση αναφέρει ότι υπάρχουν μεν αυξημένα περιστατικά που καταγράφονται καθώς φτάνουν στα νοσοκομεία, αλλά ότι το κλείσιμο των σχολείων αναμένεται να εκτονώσει το όποιο πρόβλημα.
Στην τελευταία ανακοίνωση του ECDC η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α έχει εξαφανιστεί από την περίληψη. Αυτό προφανώς σημαίνει ότι τα περιστατικά που καταγράφηκαν πανευρωπαϊκά ήταν σαφώς λιγότερα και δεν απαιτούν πια καταγραφή από τις αρμόδιες Αρχές.
Στην Ελλάδα, η ανακοίνωση για τον τραγικό θάνατο ενός υγειούς 7χρονου αγοριού στην Ημαθία, αλλά και η θετικότητα που παρουσιάζουν συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα παρόμοιας ηλικίας, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Πόσο μάλλον που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι έχουμε χάσει άλλα 6 παιδιά από τις αρχές του έτους από την ίδια αιτία.
- Πρόκειται για το ίδιο στέλεχος στρεπτόκοκκου Α που υπάρχει εδώ και δεκαετίες προκαλώντας από αμυγδαλίτιδες και φαρυγγίτιδες, ως δερματικά και γαστρεντερολογικά προβλήματα.
Άρα, υπάρχουν αντιβιοτικά που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το βακτήριο αρκεί βέβαια να εντοπιστεί εγκαίρως. Κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση του αδικοχαμένου παιδιού από την Ημαθία το οποίο οι γονείς μετέφεραν στο νοσοκομείο, δεν έγινε σωστή διάγνωση, το πήραν πίσω στο σπίτι και το ξαναπήγαν την επόμενη ημέρα όταν επιδεινώθηκε η κατάστασή του. Δόθηκε εντολή για διενέργεια ΕΔΕ ώστε να διαπιστωθεί αν έπρεπε να είχε γίνει εκ μέρους των γιατρών άλλου τύπου αντιμετώπιση.
Όλοι οι ειδικοί πάντως συμφωνούν ότι εφόσον βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού και κλείνουν τα σχολεία θα σταματήσει και η μετάδοση του στρεπτόκοκκου Α που γίνεται με τη στενή επαφή των παιδιών είτε αυτά έχουν συμπτώματα είτε όχι. Ο μοναδικός τρόπος πρόληψης είναι η αποφυγή παιδιών που είναι άρρωστα και η σωστή υγιεινή (συχνό πλύσιμο χεριών, όχι χρήση κοινών αντικειμένων κλπ) στα υπόλοιπα παιδιά. Αλλά βέβαια αυτό – ειδικά μετά την περιπέτεια της πανδημίας- δεν είναι εύκολο να το τηρήσουν τα παιδιά και εκτός αυτού, η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσήσουν θα το περάσουν από ασυμπτωματικά ως πολύ ελαφρά.