WSJ: Η Κίνα θα φτιάξει κατασκοπευτική βάση στην Κούβα
Σε συμφωνία για τη δημιουργία κινεζικής κατασκοπευτικής βάσης στην Κούβα κατέληξαν το Πεκίνο και η Αβάνα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες, τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Κίνα θα διαθέσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια στην Κούβα για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων. Με τη δημιουργία της μυστικής κατασκοπευτικής βάσης, το Πεκίνο θα μπορούσε να παρακολουθεί αμερικανικά πλοία και επικοινωνίες στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
«Κόκκινος» συναγερμός στις ΗΠΑ
Η παραπάνω αποκάλυψη έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση Μπάιντεν λόγω της εγγύτητας της Κούβας με τις ΗΠΑ. Άλλωστε, η Ουάσιγκτον θεωρεί το Πεκίνο ως τον πιο σημαντικό οικονομικό και στρατιωτικό αντίπαλο. Έτσι, μία τέτοια βάση με προηγμένες δυνατότητες στην «πόρτα» των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει μια άνευ προηγουμένου νέα απειλή.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν τις πληροφορίες ως πειστικές και υπογράμμισαν ότι η βάση θα επιτρέψει στην Κίνα να παρακολουθεί σήματα, κάτι γνωστό στον κόσμο της κατασκοπείας ως Signt. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παρακολούθηση μιας σειράς επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των email, των τηλεφωνικών κλήσεων και των δορυφορικών μεταδόσεων.
Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ουίλιαμ Μπερνς σε μυστικό ταξίδι στο Πεκίνο και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είχε συνομιλίες με κορυφαίο Κινέζο αξιωματούχο στη Βιέννη. Ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν η εν παραπάνω πληροφορία συμπεριλήφθηκε στις συζητήσεις.
«Ουδέν σχόλιο» από Κίνα και Κούβα
Από την πλευρά της, η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές, ενώ η πρεσβεία της Κούβας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προτεινόμενη τοποθεσία του σταθμού ακρόασης ή εάν είχε ξεκινήσει η κατασκευή. Δεν μπορεί να προσδιοριστεί τι θα μπορούσε να κάνει (αν μπορεί να κάνει κάτι) η κυβέρνηση Μπάιντεν για να σταματήσει την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, γράφει η WSJ.
Στη συνέχεια, η WSJ επικαλούμενη αναλυτές, επισημαίνει ότι το Πεκίνο είναι πιθανό να υποστηρίξει ότι η δημιουργία βάσης στην Κούβα είναι δικαιολογημένη λόγω των αμερικανικών στρατιωτικών και μυστικών δραστηριοτήτων κοντά στην Κίνα. Άλλωστε, αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σε αποστολές ηλεκτρονικής επιτήρησης.
Μια μονάδα υποκλοπής στην Κούβα θα καθιστούσε σαφές ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να κάνει το ίδιο στην πίσω αυλή της Αμερικής», δήλωσε ο Κρεγκ Σίνγκλετον, ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών (think tank για την εθνική ασφάλεια στην Ουάσιγκτον).
Η μόνη ξένη στρατιωτική βάση της Κίνας βρίσκεται στο Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής ενώ έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία κατασκευής λιμανιών σε μέρη όπως η Καμπότζη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.