Guardian: Οι μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη ευχαριστούν τράπεζες και επενδυτές αλλά οι φτωχοί υποφέρουν
Σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Η νέα ηγεμονία» ο Guardian σχολιάζει τις εκλογές της 21ης Μαΐου κάνοντας λόγο περί «σεισμού» τη νύχτα των αποτελεσμάτων, αλλά και για «πολιτική υπερβολή» του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία, όπως αναφέρεται, «μοιάζει σχεδόν δικαιολογημένη». Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Κυριακή έχει και ιστορικά ενδιαφέρον καθώς, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση του βρετανικού μέσου, επί περισσότερο από 40 χρόνια κανένα κυβερνών κόμμα δεν είχε αυξήσει το ποσοστό του σε εκλογές.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι, και οι εκτιμήσεις περί πλήγματος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και την τραγωδία των Τεμπών διαψεύστηκαν. Όπως προσθέτει το άρθρο, στις δεύτερες εκλογές που θα ακολουθήσουν, με το σύστημα της ενισχυμένη αναλογικής, πιθανότατα η κυβερνητική εντολή που θα εξασφαλίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Η βρετανική εφημερίδα, σε μία απόπειρα να εξηγήσει το αποτέλεσμα, αναφέρει ότι αυτό, εν μέρει οφείλεται στις ενδείξεις οικονομικού προόδου της χώρας, και εν μέρει επειδή, αυτό που αναζητούσαν οι ψηφοφόροι ήταν σταθερότητα και συνέχεια, μετά την εξάντληση από την κρίση χρέους.
Το άρθρο αναφέρεται και στην Αριστερά, κάνοντας λόγο για ήττα που, «ίσως αποδειχθεί το ζοφερό φινάλε ενός πολιτικού κύκλου που ξεκίνησε το 2015 με την εντολή που είχε κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας να αντισταθεί στα μέτρα συντριπτικής λιτότητας» της τρόικα. Όπως τονίζεται, οι συνθήκες αναστροφής του πρώην πρωθυπουργού κατακερμάτισαν την Αριστερά και υπονόμευσαν την αξιοπιστία της, με αποτέλεσμα να γίνεται εμφανής η πίστη στο κύριο προοδευτικό κόμμα της Ελλάδας και στον ηγέτη του. Η Guardian αναφέρεται και στην επανεμφάνιση του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «πιθανή μελλοντική επανευθυγράμμιση», ενώ προσθέτει ότι, το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα μοιάζει αβέβαιο, μετά το «ταπεινωτικό» αποτέλεσμα.
Όπως καταλήγει το άρθρο, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα θα πρέπει άμεσα να ανασυγκροτηθούν και να βρουν κοινό έδαφος, για το καλό των εκατομμυρίων ελληνικών νοικοκυριών που ζουν κοντά στα πρόθυρα. Επισημαίνει ότι, «οι φιλικές προς τις αγορές μεταρρυθμίσεις του κ. Μητσοτάκη ευχαριστούν τράπεζες και επενδυτές και καθησυχάζουν τη μεσαία τάξη, αλλά οι λιγότερο εύποροι συνεχίζουν να υποφέρουν τις δεινές επιπτώσεις της τιμωρητικής και διαρκούς λιτότητας».
Πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων
Στο δημοσίευμα, κλείνοντας, τονίζεται η πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων στον βωμό της οικονομικής σταθερότητας και της αποπληρωμής του χρέους αλλά επισημαίνεται και ότι, μετά από μία καταστροφική νύχτα, οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να βρουν τον τρόπο να επιστρέψουν στη συζήτηση.
Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενείται και δεύτερο άρθρο αποτίμησης του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών, με τίτλο «Η εκλογική νίκη του Έλληνα πρωθυπουργού οφείλεται στην ανάκαμψη από την οικονομική κρίση». Εκεί, σχολιάζεται ότι, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πιστώνεται από τους ψηφοφόρους η ανοικοδόμηση μετά την καταστροφή.
Στα στοιχεία που παρατίθενται απεικονίζεται η εν λόγω «καταστροφή» και σε αντιδιαστολή τα επιτεύγματα της κυβέρνησης ως όρος τον «απροσδόκητα» υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας, την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και τα έργα υποδομών. Στην ανάλυση του βρετανικού μέσου σχολιάζεται ότι, ακόμα κι αν η ευρωπαϊκή κρίση ακρίβειας είναι πιο σκληρή στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, η χώρα απέχει από το σημείο όπου βρισκόταν πριν από μία δεκαετία. «Γι’ αυτό οι ψηφοφόροι μοιάζει να έχουν ευχαριστήσει τον Μητσοτάκη», αναφέρεται.