Σουδάν: Χτυπήθηκε γαλλικό κομβόι με έλληνες και κύπριους – Πόσοι έχουν απομακρυνθεί συνολικά – Γιατί ο ΠΟΥ σήμανε συναγερμό
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατού και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης έχουν προσωρινά περιοριστεί μετά την ανακοίνωση της τριήμερης κατάπαυσης πυρός προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι. Αυτό έχει αυξήσει τις επιχειρήσεις για την απομάκρυνση των δυτικών υπηκόων μεταξύ αυτών και της Ελλάδας.
Παράλληλα οι διπλωματικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειας κάνουν τον δικό τους αγώνα δρόμου ώστε να συμπεριληφθούν και Έλληνες πολίτες στα πτητικά μέσα των συμμαχικών χωρών που φτάνουν στην αεροπορική βάση 22 χλμ έξω από το Χαρτούμ, ενώ πενήντα άτομα έχουν απομακρυνθεί.
Την ίδια ώρα όπως μεταδίδει το OPEN γαλλικό κομβόι που μετέφερε ξένους υπηκόους εκτός Σουδάν χτυπήθηκε από ενόπλους. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο σταθμός ανάμεσα σε αυτούς που μετέφερε το κομβόι βρίσκονται Έλληνες και Κύπριοι. Από την επίθεση φαίνεται πως δεν υπάρχουν θύματα.
Εν τω μεταξύ, συναγερμό σήμανε ο ΠΟΥ μετά την κατάληψη εργαστηρίου που περιέχει παθογόνους οργανισμούς ιλαράς και χολέρας και άλλα επικίνδυνα υλικά από ενόπλους στο Χαρτούμ.
- «Με τη βοήθεια των εταίρων μας και των συμμάχων μας, ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Χαρτούμ. Ο αριθμός υπερβαίνει τους 50 και η πρώτη ομάδα από αυτούς ήδη προσγειώθηκε, εδώ και λίγα λεπτά, στην πατρίδα μας. Θα συνεχίσουμε, βεβαίως, με όποιον τρόπο μπορούμε, να διασφαλίσουμε την υγεία, τη ζωή και την επιστροφή τους στην πατρίδα», τόνισε ο κ. Δένδιας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης την Τρίτη (25/4).
Νωρίτερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι ακόμα επτά άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν νωρίτερα σήμερα, με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην ‘Ακαμπα της Ιορδανίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χέκστρα για τη βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν. Υπενθυμίζεται ότι επτά ακόμη είχαν φτάσει στην ‘Ακαμπα τις πρώτες πρωινές ώρες με τον ίδιο τρόπο.
«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. Με ειδική ναυλωμένη πολιτική πτήση Lifeline έφτασε στην Ελλάδα πριν από λίγη ώρα ο διασωληνωμένος Έλληνας τραυματίας από το Σουδάν. Σε ενημέρωση που έγινε νωρίτερα είχε αναφερθεί πως στο αεροσκάφος επιβιβασθηκε και ο γιος του, περίπου 16-17 ετών.
Ο άνδρας, ο οποίος τραυματίστηκε από ρουκέτα έξω από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ, είναι ανάμεσα στους Έλληνες που διέφυγαν με τη βοήθεια γαλλικών ειδικών δυνάμεων, και η κατάστασή του ήταν τέτοια που δεν επετράπη η μεταφορά του με το C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας που έφτασε στην 112 Πτέρυγα Μάχης στις 10:30 το πρωί της Τρίτης (25/4).
Το πρώτο χειρουργείο του πραγματοποιήθηκε σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο στο Τζιμπουτί και πρέπει σύμφωνα με τους γιατρούς να γίνει και πάλι χειρουργική επέμβαση εντός 48 ωρών. Τον τραυματία παρέλαβε ασθενοφόρο των Ενόπλων Δυνάμεων, και τον μετέφερε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για νοσηλεία και την επέμβαση που πρέπει να γίνει.
- Με χαμόγελα και αίσθημα ανακούφισης αποβιβάσθηκαν οι Έλληνες διασωθέντες από το Σουδάν, που μέχρι πριν λίγη ώρα βρίσκονταν στο επίκεντρο των μαχών.
“Ήταν και θέμα τύχης, όχι μόνο για μας και για όλο τον κόσμο που έκανε την ίδια προσπάθεια” είπε ένας από τους διασωθέντες για το πώς κατάφεραν να φύγουν από το Σουδάν όπου μαίνεται ο εμφύλιος. “Ευχαριστούμε πολύ”.
Σε σπαστά ελληνικά ένας άλλος διασωθείς περιέγραψε τις δύσκολες στιγμές που έζησαν στο Σουδάν λέγοντας ότι τη δεύτερη ημέρα των συγκρούσεων έπεσε μια βόμβα δίπλα στο σπίτι του. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ενημέρωση του κ. Φλώρου, ο τραυματίας θα μεταφερθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο 401.
- Χθες, η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί.
Εκεί, τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί, Mahamoud Ali Youssouf, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί, Sylvie Tabesse, και η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία, Άννα Φάρου.
Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.