“Καμπανάκι” Μπέου για τα σχολεία στο Βόλο – “Θα καταρρεύσει το 60% στον πρώτο μικροσεισμό…”
Σε απίστευτες δηλώσεις προχώρησε χθες ο Αχιλλέας Μπέος σε τηλεοπτική εκπομπή του Astra αναφερόμενος στις ζημιές και τις πτώσεις σοβάδων σε σχολεία στον Βόλο, καθώς παραδέχτηκε και είπε δημόσια ότι το 60% των σχολικών κτηρίων είναι ακατάλληλα, πρέπει να γκρεμιστούν και θα πέσουν στον πρώτο μικροσεισμό.
Μάλιστα, χωρίς δισταγμό δήλωσε ότι δεν θα γίνονταν και τίποτα εάν έπεφταν οι σοβάδες στα κεφάλια μαθητών ή εκπαιδευτικών και θεώρησε αυτά τα περιστατικά απόλυτα λογικά που συμβαίνουν παντού, στα σπίτια και τα γραφεία.
Σε άνευ προηγουμένου δηλώσεις, που σκορπούν τον φόβο σε χιλιάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο Αχ. Μπέος αποκάλυψε, σύμφωνα με το magnesianews.gr, ότι τα περισσότερα σχολικά κτήρια στον Δήμο είναι ακατάλληλα, είναι επικίνδυνα και ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό, αλλά υπεύθυνο είναι το κράτος, που πρέπει να βρει κονδύλια για να δημιουργηθούν νέα σχολικά κτήρια.
Μάλιστα σε ερώτηση της δημοσιογράφου τι θα γινόταν εάν ήταν μαθητές την ώρα της πτώσης των σοβάδων, ο Αχ. Μπέος είπε χαρακτηριστικά «μπορεί σε έξι, 10 μήνες να είναι μαθητές σε ένα τυχαίο ανάλογο περιστατικό και μπορεί να πέσει στον ώμο του. Στο σπίτι δεν πέφτει; Και τι να κάνουμε; Για πείτε μου. Μπορείς να το προβλέψεις; Όχι».
Συνέχισε δε, αναφερόμενος στην παλαιότητα των σχολικών κτηρίων και επεσήμανε ότι «η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα σχολικά κτήρια, να μην αδικώ, το 60% γιατί το άλλο 40% έγινε τη δεκαετία του ‘60, ‘70. Τα υπόλοιπα, το 60% των κτηρίων είναι προπολεμικά πάνω από 100 χρόνια κτήρια. Αυτά, θα πρέπει όλοι να ξέρουμε και πάνω απ’ όλα η κυβέρνηση και να χτυπήσουμε ξύλο να μην συμβεί το μοιραίο και μετά τρέχουμε όλοι και θα ψάχνουν όλοι φταίει αυτός και φταίει εκείνος. Τα κτήρια όλα και οι πολυκατοικίες έχουν ημερομηνία λήξης, δεν είναι εφ’ όρου ζωής. Όταν κάτι γίνεται παλαιό, γίνεται και επικίνδυνο και πόσο μάλιστα όταν είναι τόσα χρόνια. Το 60% των σχολικών κτηρίων χρήζει άμεσης αντικατάστασης, με την έννοια γκρέμισμα και καινούργια κτήρια , σύγχρονα , γιατί τα μπετά που έχουν μέσα τα σίδερα, έχουν παλαιωθεί και είναι επικίνδυνα μέρα με την ημέρα. Με έναν μικρό σεισμό θα καταρρεύσουν όλα αυτά. Είναι ένα κομμάτι που αφορά την κυβέρνηση, είναι σημαντικό, αφορά παιδιά και μέσα στον προϋπολογισμό της σταδιακά step by step που λένε και οι Αμερικάνοι , χρόνο με τον χρόνο να δημιουργεί ένα καινούργιο σχολικό κτήριο ώστε να γίνει αντικατάσταση όλων αυτών των παλαιών κτηρίων, Εμείς εδώ είμαστε. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Αυτά συμβαίνουν στο σπίτι μας, στο γραφείο, στους χώρους εργασίας.
Μακάρι να μπορούσαμε να προβλέψουμε τέτοια πράγματα, αλλά αυτά φαίνονται όταν γίνει η ζημιά. Κι εμείς είμαστε εδώ να πάμε να τη διορθώσουμε. Και αυτοψία να γίνει δεν θα φανεί, μόνο εάν έχει κρεμάσει, εάν έχει πάρει υγρασία, έχει φουσκώσει τότε το βλέπει.
Το σημαντικό είναι ότι έγινε στις 12 στη 1 ήμασταν εκεί. Στις 3 δώσαμε σε ανάδοχο την εντολή να ξεκινήσει τις εργασίες. Αυτά είναι τα σημαντικά, δεν το αφήσαμε εκεί 10 μέρες».
Ο Αχ. Μπέος τόνισε πως το πρόβλημα παλαιότητας των σχολικών κτηρίων δεν αφορά μόνο στον Δήμο Βόλου, αλλά σε όλους τους δήμους της χώρας και το κράτος πρέπει κάποια στιγμή να κάνει νέα σχολικά κτήρια, γκρεμίζοντας τα παλιά. Όμως δεν φτάνει τρεις φορές ο κρατικός προϋπολογισμός για να γίνουν όλα αυτά, όπως είπε ο ίδιος και πρότεινε να γίνονται step by step.
Ανέφερε ότι από το 2014 έχουν διατεθεί για συντηρήσεις σχολείων 6 εκ. ευρώ περίπου και είπε πως στο 18ο ΔΣ, το σχολείο που έπεσε ο σοβάς εν ώρα λειτουργίας του σχολείου και από τύχη γλίτωσαν μαθητές και εκπαιδευτικοί, αποκαταστάθηκε και μονώθηκε όλη η ταράτσα, γιατί έσταζε και είχε υγρασίες.
Το πιο χαρακτηριστικό ήταν πως εξήγησε ο ίδιος δημόσια τι είναι σοβάς, προκειμένου να μην υπάρχει ανησυχία, μιας και νωρίτερα είχε πει ότι μπορεί σε λίγους μήνες να συμβεί και σε άλλο σχολείο το ίδιο περιστατικό με πτώση σοβάδων και να πέσει σοβάς σε κάποιον μαθητή.
«Τώρα ο σοβάς τι είναι; Είναι μία λάσπη θα την έλεγα που την πετάνε εκείνα τα χρόνια, ήταν μία τέτοια τεχνική και καλυπτόταν το μπετό κι από πάνω το βάφανε. Κάποια στιγμή μετά από χρόνια αυτό, μοιραία θα πέσει, αλλά δεν μπορείς να το δεις. Εκτός εάν από την υγρασία έχει κάτσει. Ε, κι έπεσε απότομα.
100 τέτοια μπορεί να γίνουν. Και τι έγινε; Θα συμβούν. Η παλαιότητα, τα προβλήματα που υπάρχουν χρόνια τα φωνάζουμε, αλλά δεν βγαίνουμε και λέμε φταίει αυτός, πάμε και το λύνουμε. Δίνουμε λύση, αυτή είναι η δουλειά μας. Όταν προκύπτει κάτι, οι τουαλέτες, τα κάγκελα, ηλεκτρικά, μονώσεις, αυτά στα πλαίσια των δυνατοτήτων πάμε τα διορθώνουμε, τα συντηρούμε και τα δίνουμε προς χρήση», υποστήριξε ο Αχ. Μπέος.
Συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται 12 άτομα στο 18ο ΔΣ προκειμένου να επιδιορθώσουν τη ζημιά, ώστε να είναι έτοιμο προς παράδοση το σχολείο την πρώτη ημέρα μετά τις πασχαλινές διακοπές. Επεσήμανε ότι ο Δήμος έχει στείλει επανειλημμένως έγγραφα στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια στους διευθυντές να ενημερώνουν αμέσως τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τη διευθύντρια ώστε να προβαίνει ο Δήμος σε άμεση αποκατάσταση των ζημιών.