Παρέμβαση Μητσοτάκη για τα κόκκινα δάνεια σε εκδήλωση της Αναπτυξιακής Τράπεζας – Προεκλογική στροφή στην οικονομία
Στο πεδίο της οικονομίας μεταφέρει την προεκλογική αντιπαράθεση η κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος τους μισθούς και τα κόκκινα δάνεια. Το πρωί ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την τριετή πορεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τις επόμενες πρωτοβουλίες της.
Στο μήνυμα του αναμένεται να τονίσει μεταξύ άλλων τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν διεθνώς οι αναπτυξιακές τράπεζες και τη συμβολή που έχει η ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα στη χρηματοδότηση επενδύσεων και κλάδων που συμβάλλουν καθοριστικά στη ανάπτυξη της οικονομίας και της καινοτομίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Κατά την χθεσινή του περιοδεία στην Πετρούπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την «δέσμευση» του για καλύτερους μισθούς την επόμενη τετραετία λέγοντας “Το ξέρω ότι οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί. Εμείς αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 στα 780 ευρώ. Αλλά δεν θέλω οι νέες και οι νέοι να προσβλέπουν ότι μια ζωή θα είναι στον κατώτατο μισθό. Θέλω καλύτερες απολαβές, καλύτερους μισθούς για όλες και για όλους”.
- Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε ανεδαφικές τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια υπογραμμίζοντας πως επι ΣΥΡΙΖΑ είχαν γίνει 30.000 πλειστηριασμοί.
Στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν πως το σχέδιο των τραπεζών που θα προβλέπει το «πάγωμα» του κυμαινόμενου επιτοκίου θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, το οικονομικό επιτελείο θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις ωστόσο πηγές απο το Υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι «τα τελευταία 4 χρόνια το ιδιωτικό χρέος και η θέση των δανειοληπτών στην Ελλάδα προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα βελτίωσε σημαντικά τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, με αύξηση δανεισμού κατα 24 δισ. ευρώ, αύξηση ενήμερων δανείων κατά 44 δισ. ευρώ και μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων σε τράπεζες και servicers κατά 21 δισ. Ευρώ».
Ειδικότερα, πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι επι ΣΥΡΙΖΑ, το Δεκέμβριο 2018 είχαμε:
- Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια 107 δισ. ευρώ (προς τράπεζες και servicers), Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια σε τράπεζες 89 δισ. Ευρώ και Ενήμερα δάνεια 107 δισ. ευρώ.
- Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο 2022 είχαμε: Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια 86 δισ. ευρώ (προς τράπεζες και servicers), Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια σε τράπεζες 15 δις ευρώ και Ενήμερα δάνεια 151 δισ. ευρώ. Επισημαίνουν ότι μεταξύ του 2018 και του 2022, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 21 δισ. ευρώ και τα ενήμερα δάνεια αυξήθηκαν κατά 44 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους:
- Ο αριθμός των νέων αιτήσεων που εισήχθησαν στην πλατφόρμα, μόνο για τον Μάρτιο εκτοξεύτηκε σε 5.109, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 5 μηνών.
- Ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν οριστικά στην πλατφόρμα τον Μάρτιο, ανέρχεται σε 1.708, αυξημένος κατά 600 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων μηνών.
- Οι συνολικές ρυθμίσεις οφειλών που έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2023, ανέρχονται σε 4.356, οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,42 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι μόλις τις τελευταίες 10 ημέρες πραγματοποιήθηκαν 246 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών. Υπενθυμίζεται ότι στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 επιχειρήσεις και επαγγελματίες ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών.
- Οι ρυθμίσεις οφειλών που επιτεύχθηκαν περιλαμβάνουν και διαγραφή οφειλών. Συγκεκριμένα, η μέση διαγραφή χρέους στις πολυμερείς ρυθμίσεις, μέχρι και τέλος Μαρτίου, ανέρχεται σε μέσο ποσοστό 31,6% για τους χρηματοδοτικούς φορείς και 22,1% για το Δημόσιο.