ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Τσίπρας ανοίγει τώρα τα χαρτιά του για τον Οκτώβριο – Τι σημαίνει για τις Εθνικές κάλπες

 ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Τσίπρας ανοίγει τώρα τα χαρτιά του για τον Οκτώβριο – Τι σημαίνει για τις Εθνικές κάλπες

Βήματα μπροστά από την ατζέντα που επιβάλλει η κυβέρνηση κάνει ο Αλέξης Τσίπρας αποδεχόμενος τις εισηγήσεις των στελεχών του να ανοίξει από τώρα τον καμβά υποψηφιοτήτων και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Το σχέδιο συνεργατικών και πολυσυλλεκτικών συνδυασμών στους Δήμους και τις Περιφέρειες έρχεται να δημιουργήσει από τώρα τις βάσεις για τις συγκλίσεις με τις προοδευτικές δυνάμεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του libre.gr έχει πλέον πειστεί ότι το κλίμα έχει αλλάξει πλήρως στην κοινωνία και το εκλογικό σώμα.

Η ανάγκη για να συνεργασίες με ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά πέρα από τα στενά κομματικά όρια έχει τώρα εμπεδωθεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βάζει μπροστά το σχέδιο αλλαγής των συσχετισμών για να αλλάξει τα δεδομένα πριν τις εθνικές κάλπες.

Προοδευτική συνεργασία από τη βάση

Τόσο η δημοσκοπική απεικόνιση της διάθεσης των ψηφοφόρων όσο όμως και το κλίμα επιδοκιμασίας που εισπράττει ο ίδιος στις περιοδείες του υποχρέωσαν τον Αλέξη Τσίπρα να ενδώσει στις πιέσεις που ασκούσαν εδώ και αρκετούς μήνες οι κύριοι Σπίρτζης και Ζαχαριάδης να ανοίξει και ο φάκελος υποψήφιοι στις αυτόδιοικητικές εκλογές ως εμβρυουλκός της ώσμωσης των προοδευτικών δυνάμεων από τα κάτω.

  • Έτσι φαίνεται ότι την Κυριακή στην ΚΕ θα κλειδώσουν και τα ονόματα για τους μεγάλους Δήμους της χώρας, Αθήνα, Πειραιά και σε δυο πόλεις της περιφέρειας.

Στην Αθήνα όλα δείχνουν ότι ο γνωστός μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς θα είναι το πρόσωπο που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς χρίσματα αλλά με δημόσια στήριξη της υποψηφιότητάς του ενώ στον Πειραιά ο Γιώργος Γαβρίλης, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης θα έχει όπως φαίνεται το επίσημο χρίσμα.

 Τα δυνατά χαρτιά

Η ανακοίνωση του Γρηγόρη Γεροτζιάφα ως υποψηφίου στην Α΄ Θεσσαλονίκης αντανακλά την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει ψηφοδέλτια με ευρεία αναφορά στο φάσμα αριστερά κέντρο δεξιά.

Μπορεί να ήταν για πολλούς δεδομένη η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από το think tank που είχε δημιουργήσει, το σώμα των επιστημόνων ή των σοφών από το οποίους αντλούσε επιστημονική πληροφόρηση, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας θέλει με τις επιλογές αυτές να δώσει ένα βαθιά δημοκρατικό στίγμα στις επιλογές του.

  • Τα ψηφοδέλτια έχουν κλειδώσει, ωστόσο οι ανακοινώσεις των ονομάτων που μένουν να συμπληρώσουν τους συνδυασμούς θα γίνει από τον ίδιο με προσωπικές «συνεντεύξεις». Την αρχή την έκανε με την Πόπη Τσαπανίδου, ακολούθησε ο Μιθριδάτης, σειρά πήρε ο Γρηγόρης Γροτζιάφας και η Διάνα Βουτυράκου – το παιδί θαύμα της ρομποτικής.

Έτσι τουλάχιστον περίπου δέκα πρόσωπα είναι αυτά που λείπουν από το παζλ των υποψηφίων με τα οποία θα κλείσει ο κύκλος των ψηφοδελτίων με τον Αλέξη Τσίπρα να ρίχνει το βάρος στην ανανέωση και το φρέσκο αίμα στην πολιτική αλλά με πολλές επαγγελματικές και δημοκρατικές αναφορές.

Σχετικά Άρθρα