Guardian: Άρθρο κόλαφος για τη Μύκονο με αφορμή τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού

 Guardian: Άρθρο κόλαφος για τη Μύκονο με αφορμή τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού

Στον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μανώλη Ψαρρού, καθώς επέστρεφε στο σπίτι του στην περιοχή του ΚΑΤ, στην Κηφισιά, αναφέρεται εκτενές άρθρο του Guardian  με τίτλο “Βία στη Ελλάδα εν μέσω προσπαθειών διατήρησης της αρχαίας κληρονομιάς της Μυκόνου“.

Το άρθρο δεν μένει μόνο βίαιη σωματική επίθεση που δέχθηκε ο αρχαιολόγος και που τον έστειλε στο νοσοκομείο, αλλά αναδεικνεύει τα κακώς κείμενα του νησιού και τις παρατυπίες που παρατηρούνται στο νησί των Ανέμων, σχολιάζοντας πως η επίθεση στον αρχαιολόγο πιθανόν να συνδέεται με την “εκτός ελέγχου” βοή των κατασκευαστών να εκμεταλλευτούν το νησί, κάνοντας παράλληλα λόγο για “κράτος εν κράτει“.

Guardian:

Η ανταποκρίτρια στην Αθήνα Helena Smith, περιγράφει αρχικά το χρονικό της επίθεσης στον αρχαιολόγο, το βράδυ της Τρίτης, 7 Μαρτίου, με τον ίδιο να λέει στο Observer, πως “μπορώ να θυμηθώ ότι πλησίασα το αυτοκίνητο, αλλά μετά από αυτό είναι μια θολούρα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι με χτύπησαν στο κεφάλι από πίσω με τόση δύναμη που έχασα τις αισθήσεις μου”.

  • Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, στον Ευαγγελισμό, όπου μεταφέρθηκε, διαπιστώθηκε πως είχε χτυπηθεί βάναυσα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ενώ είχε σπασμένα πλευρά και συντριπτικά κατάγματα στη μύτη και το πρόσωπο.

Σχεδόν τρεις εβδομάδες αργότερα, αναφέρει το δημοσίευμα, οι συνέπειες μιας επίθεσης που διαφορετικά θα περνούσε απαρατήρητη γίνονται αισθητές σε όλη την Ελλάδα, με τον Observer να καταγράφει στη συνέχεια τις έρευνες της αστυνομίας, οι οποίες επικεντρώνονται στο νησί των Κυκλάδων, “όπου μια οικοδομική φρενίτιδα έβαλε την αρχαιολογική υπηρεσία, στην οποία έχει ανατεθεί η προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Μυκόνου, σε εμπόλεμη σχέση με τους κατασκευαστές”.

  • “Τα πάντα σχετικά με αυτή την επίθεση είναι ενδεικτικά του πόσο εκτός ελέγχου έχει γίνει η κατάσταση στη Μύκονο”, δηλώνει η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. “Είναι σαφές, καθώς δεν υπάρχουν άλλα κίνητρα, ότι πρόκειται για μαφιόζικο χτύπημα που εκτελέστηκε από ανθρώπους που ακολουθούσαν τον Μανώλη από τη δουλειά τουΑφορά τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα και είχε στόχο να σπείρει τον φόβο στις καρδιές των αρχαιολόγων“, προσθέτει η ίδια.

Ο Guardian σχολιάζει πως η ελληνική κεντροδεξιά κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνεί, καθώς όπως αναφέρεται στο άρθρο, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι τις αρχές επιβολής του νόμου και τους τοπικούς αξιωματούχους, υπήρξε συναίνεση την περασμένη εβδομάδα ότι η ανομία στην οποία βασίζεται η παράνομη κατασκευή σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας συνδέθηκε με ένα έγκλημα για το οποίο οι δράστες δεν έχουν ακόμη βρεθεί.

  • Ως διεθνώς πρωτοπόρο και “παιδική χαρά” για τους πλούσιους χαρακτηρίζει τη Μύκονο ο Guardian, σχολιάζοντας πως τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι παραλίες του νησιού αποτελούς χώρους που αποφέρουν ολοένα και πιο τεράστια κέρδη.

Το βρετανικό μέσο ενημέρωσης αναδεικνύει με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό του κ. Ψαρρού και μία πιο σκοτεινή πλευρά του νησιού που έχει καταληφθεί από συμφέροντα τα οποία “θέλουν να δουν το νησί σε μία ‘ζώνη του λυκόφωτος’, πέρα από την εμβέλεια της κεντρικής κυβέρνησης και το μακρύ χέρι του νόμου“.

Την Τετάρτη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλούσε σύσκεψη ανώτερων υπουργών για να συζητήσουν την υπόθεση, αξιωματούχοι περιέγραφαν ανοιχτά τη Μύκονο ως “κράτος εν κράτει”, ενώ στέκεται και στα μέτρα δημόσιας τάξης θα επιβληθούν με την απόβαση στο νησί 100 αστυνομικών, ερευνητών οικονομικού εγκλήματος, επιθεωρητών περιβάλλοντος και κτιρίων.

Η κοινότητα των αρχαιολόγων της Ελλάδας, μια ομάδα όχι μεγαλύτερη από 1.000 άτομα, θεωρείται εδώ και καιρό ως οι θεματοφύλακες της εξαιρετικής ιστορικής κληρονομιάς του έθνους, τονίζει και συνεχίζει λέγοντας πως για πολλούς, η ανθεκτική ομάδα των αφοσιωμένων εκσκαφέων και ερευνητών είναι το τελευταίο ανάχωμα ενάντια στις καταστροφές που συνδέονται όλο και περισσότερο με τον τουρισμό.

Όμως, με τη βιομηχανία του τουρισμού να αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ και να είναι μακράν η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας, είναι μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης, που διασφαλίζει την αναγνώριση της ανάγκης για επισκέπτες με τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς που τους προσελκύει στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Guardian, η επιστροφή των τουριστών μετά την πανδημία δεν φαίνεται να βοηθάει την κατάσταση, καθώς όπως αναφέρεται, “με την Ελλάδα να προγραμματίζεται για άλλη μια σεζόν ρεκόρ – πέρυσι η Μύκονος ήταν το τρίτο μέρος με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Γη – οι ανησυχίες των αρχαιολόγων θα “πέσουν θύμα” της γραφειοκρατίας και φυσικά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους επενδυτές.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε παραβάτες για την οικοδόμηση βιλών,, ξενοδοχείων και beach bar κοντά ή ακόμα και πάνω σε αρχαία μνημεία και τοποθεσίες με αρχαία, “δεν είναι τίποτα” σε σύγκριση με τα κέρδη που θα σημειωθούν, αναφέρουν οι ντόπιοι, οι οποίοι επίσης αντιδρούν για την άναρχη ανάπτυξη σε ένα νησί που πλέον δεν έχουν μείνει πολλά να απολαύσει ή να αποκτήσει κανείς.

Ειδικά, τα τελευταία χρόνια, που “η Μύκονος κατευθύνεται σε μια δική της στρατόσφαιρα“, επενδυτές από τη Μέση Ανατολή ανακοινώνουν επίσης αμφιλεγόμενα σχέδια για την κατασκευή ενός χωριού με λιμάνι ικανό να ελλιμενίζει superyachts.

Σχετικά Άρθρα