Γαλλία: Μετά το συνταξιοδοτικό, προστίθεται ο πόλεμος και για το νερό – Ανυποχώρητος ο Μακρόν ( vid )

 Γαλλία: Μετά το συνταξιοδοτικό, προστίθεται ο πόλεμος και για το νερό – Ανυποχώρητος ο Μακρόν ( vid )

Στους δρόμους βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ο γαλλικός λαός με αφορμή της μεταρρυθμίσεις Μακρόν στο συνταξιοδοτικό. Ωστόσο ένα ακόμα μέτωπο φαίνεται να προστίθεται στις αντιδράσεις των πολιτών που αυτή την φορά έχει να κάνει με το νερό.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην επαρχία Σεντ Σολάν, χιλιάδες πολιτών έσπευσαν να υπερασπιστούν το νερό ως δημόσιο αγαθό απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια εκμετάλλευσης του υδροφόρου ορίζοντα για εντατική γεωργική εκμετάλλευση

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν για μια ακόμα ημέρα στη δυτική Γαλλία, ενώ παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στον απόηχο των μεγάλων κινητοποίησεων ενάντια στο συνταξιοδοτικό που οδήγησαν και στην ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου στο Παρίσι.

Ειδικότερα, εκρηκτική είναι η κατάσταση στο διαμέρισμα Ντε Σεβρ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, καθώς σήμερα το μεσημέρι σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, που αντιτίθενται στο σχέδιο κατασκευής δεξαμενών νερού για τις ανάγκες αγροτικών καλλιεργειών.

Στη επαρχία Σεντ Σολάν, εκατομμύρια πολιτών έσπευσαν να υπερασπιστούν το νερό ως δημόσιο αγαθό απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια εκμετάλλευσης του υδροφόρου ορίζοντα για εντατική γεωργική εκμετάλλευση.

Η κυβέρνηση Μακρόν έχει προγραμματίσει την κατασκευή τεχνητών λιμνών (ταμιευτήρων) στην επαρχία, με πολλούς περιβαλλοντολόγους και πολίτες από τον αριστερό χώρο να αντιτίθενται στα σχέδια.

Όπως μεταδίδει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, μέχρι στιγμής πέντε άτομα έχουν τραυματιστεί ελαφρά, εκ των οποίων ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Για την επιβολή της τάξης, περίπου τρεις χιλιάδες αστυνομικοί έχουν μεταβεί το σημείο.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι πέντε αστυνομικά οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Το έργο της κυβέρνησης στοχεύει στην αποθήκευση νερού που αντλείται από τα νερά το χειμώνα, προκειμένου να ποτίζει τις καλλιέργειες το καλοκαίρι όταν οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες», όπως γράφει η εφημερίδα «Le Monde».

H κυβέρνηση Μακρόν, όπως και οι υποστηρικτές του έργου, το θέτουν ως προϋπόθεση για την επιβίωση των αγροκτημάτων ενόψει της απειλής επαναλαμβανόμενων ξηρασιών.

Μακρόν: ”Δεν θα υποχωρήσουμε στην βία”

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, καταδίκασε με δριμύτητα τα βίαια επεισόδια που συνόδευσαν τις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει.

«Δεν θα υποχωρήσουμε στη βία, καταδικάζω τη βία με τη μεγαλύτερη δριμύτητα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι κατά το ταξίδι του στην Κίνα, στις αρχές του Απριλίου, θα συνοδεύεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Πρότεινα στην πρόεδρο φον ντερ Λάιεν να με συνοδεύσει σε μέρος της επίσκεψης για να παρουσιάσουμε μια ενωμένη ευρωπαϊκή φωνή» απέναντι στο Πεκίνο, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Handelsblatt: Πώς η Γαλλία επωφελείται από τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν

Ωστόσο, η δυσαρέσκεια – σύμφωνα με σημερινό άρθρο της γερμανικής Handelsblatt – έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την οικονομική κατάσταση στη Γαλλία, επειδή η χώρα τα πάει συγκριτικά καλά. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι στη Γερμανία και το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Οι οικονομολόγοι το αποδίδουν κυρίως στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του προέδρου.

“Πιστεύω ότι η καλή οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη βούληση του Μακρόν για μεταρρυθμίσεις”, λέει ο Άρμιν Στάινμπαχ, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού HEC. Πέρυσι, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 2,6 τοις εκατό παρά την κρίση, ενώ η οικονομία της Γερμανίας αναπτύχθηκε μόνο κατά 1,9 τοις εκατό.

Για το 2023, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναμένει ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,7%. Για τη Γερμανία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 0,3% φέτος.

Σχετικά Άρθρα