Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ – 41 συλλήψεις – Πάνω από 9 εκατ. τα κέρδη

 Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ – 41 συλλήψεις – Πάνω από 9 εκατ. τα κέρδη

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών εξάρθρωσαν οι αρχές καθώς πραγματοποίησαν 41 συλλήψεις μελών. Πρόκειται για πολυμελή εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μετανάστες από Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του Έβρου και στη συνέχεια τους προωθούσε σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Μάλιστα το οικονομικό όφελος του κυκλώματος υπολογίζεται πάνω από εννιά εκατομμύρια ευρώ ενώ οι Αρχές εκτιμούν πως οι δουλέμποροι είχαν διακινήσει πάνω από 2.200 αλλοδαπούς από και προς την Ελλάδα.

Ο τρόπος που ενεργούσαν ήταν ο εξής. Μέσω του ποταμού Έβρου τους περνούσαν από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια τους προωθούσαν οδικώς ή αεροπορικώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η χρηματική αμοιβή για μεταφορά με αεροπλάνο κυμαινόταν από 4.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ οι συνήθεις προορισμοί ήταν Σερβία, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Ολλανδία, Κροατία, Γαλλία, Αυστρία, Βοσνία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Σουηδία, Ουγγαρία και Βουλγαρία.

Ο δεύτερος τρόπος που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης ήταν, η πεζή ή με όχημα διακίνηση των μεταναστών μέσω της Τουρκίας στην ελληνική επικράτεια.

Αρχικά αφού τους οργάνωναν σε ομάδες – γκρουπ, περνούσαν πεζή τα σύνορα από την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου και εισέρχονταν στον ελλαδικό χώρο. Έπειτα τους επιβίβαζαν σε φορτηγά / λεωφορεία και τους μετέφεραν σε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα, όπου και παρέμεναν για λίγο χρονικό διάστημα σε διαμερίσματα «φιλοξενίας» των μελών της οργάνωσης.

Επίσης το κύκλωμα είχε εκδώσει πάνω από 2.500 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με την τιμή τους να κυμαίνεται από 600 έως και 10.000 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα του εγγράφου και τον προορισμό του μετανάστη.

μα

Το στρατηγείο της οργάνωσης φέρεται να ήταν στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας ενώ στις συνομιλίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και τηλέφωνα που αντιστοιχούσαν σε πακιστανικά.

Σε 102 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και καταστήματα, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηλεία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πλήθος κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών, 1.050 διαβατήρια και ταυτότητες ξένων χωρών, 72.000 ευρώ, πάνω από 30.000 ψηφιακά αρχεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων, ναρκωτικά και όπλα καθώς και 189 πλαστές σφραγίδες διάφορων Υπηρεσιών.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις διωκτικές αρχές, για ίδια ή άλλα αδικήματα, οδηγήθηκαν με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, σήμερα, στην εισαγγελική αρχή.

Σχετικά Άρθρα