Ο εφιάλτης και οι ευθύνες του Μακρόν- Η Γαλλία συγκλονίζεται από διαδηλώσεις, οι αγορές αναθεωρούν το αφήγημα της “δυναμικής οικονομίας”

 Ο εφιάλτης και οι ευθύνες του Μακρόν- Η Γαλλία συγκλονίζεται από διαδηλώσεις, οι αγορές αναθεωρούν το αφήγημα της “δυναμικής οικονομίας”

Συχνά χαρακτηριζόμενος ως απόμακρος, αλαζονικός και εκτός επαφής με τον απλό πολίτη, ο Μακρόν επανεξελέγη αφού πολλοί ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ του το 2022 αποκλειστικά για να εμποδίσουν την ακροδεξιά, εθνικιστή υποψήφια Λεπέν.Φωτογράφος: Nathan Laine/Bloomberg

Είναι ο εφιάλτης για όσους προωθούν τη νέα, δυναμική Γαλλία: Τεράστιοι σωροί από σακούλες σκουπιδιών ξεχειλίζουν από κάδους κοντά στον καθεδρικό ναό της Notre-Dame στην καρδιά του Παρισιού, διαδηλωτές στο Μπορντό έβαλαν φωτιά στις πόρτες του Δημαρχείου και μάχες με δακρυγόνα ξεσπούν σε μεγάλες πόλεις ανάμεσα στα ΜΑΤ και διαδηλωτές.

Τέτοιες εικόνες, τις οποίες μεταφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg, αναβοσβήνουν στις τηλεοπτικές οθόνες σε όλο τον κόσμο δείχνουν μια χώρα να έχει επιστρέψει στους δαίμονες των οργισμένων διαδηλώσεων στους δρόμους που έφεραν πολιτικές κρίσεις και οικονομική αδράνεια στους διαδοχικούς Γάλλους προέδρους. Και το έναυσμα για αυτήν την τελευταία παλινδρόμηση είναι ο αρχιτέκτονας της αλλαγής: ο Εμμανουέλ Μακρόν, του οποίου η πεισματική επιμονή να εμπλακεί στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης αναζωπύρωσε την εργασιακή αναταραχή, βάθυνε τις ρωγμές στο κοινοβούλιο, παραλίγο να ρίξει την κυβέρνησή του και τώρα απειλεί με παράλυση για τους τέσσερα χρόνια που μπορεί ακόμα να μείνει στο αξίωμα.

“Δεν υπάρχει πλειοψηφία να κυβερνήσει, ούτε πλειοψηφία για να ανατρέψει την κυβέρνηση”

«Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, χωρίς ξεκάθαρη διέξοδο», δήλωσε η Christelle Craplet , επικεφαλής της BVA Opinion, γαλλικής εταιρείας δημοσκόπησης. «Πρόκειται για μια τεταμένη κατάσταση στην οποία δεν υπάρχει πλειοψηφία για να κυβερνήσει ούτε πλειοψηφία για να ανατρέψει την κυβέρνηση».

Η αναταραχή κινδυνεύει να καταστήσει τον Μακρόν έναν χωλό πρόεδρο, αναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει νέες φιλικές προς τις επιχειρήσεις πρωτοβουλίες αφού οι προηγούμενες πολιτικές του βοήθησαν να γίνει η Γαλλία ο κορυφαίος προορισμός της Ευρώπης για ξένες επενδύσεις και αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος ωφελούμενος από το Brexit, παρέχοντας μια άλλη βάση για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μακριά από το Πολιτικές αντιξοότητες του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Κάθε άλλο άτομο που συναντώ ρωτά για αυτές τις εικόνες», δήλωσε ο Antoine Papiernik , πρόεδρος και διευθύνων εταίρος στη Sofinnova Partners,γαλλική επενδυτική εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (2,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, σε συνέδριο στην Καλιφόρνια. «Αυτό μας κολλάει και συνεχίζει να επιστρέφει. Η Γαλλία είναι δύσκολο να αλλάξει. Εάν αυτό συνεχιστεί για τρεις μήνες, ίσως οι επενδυτές στα κεφάλαιά μας να δουν αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο για τη Γαλλία».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Γάλλοι είναι αντίθετοι στη μεταρρύθμιση και υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις

Η προσπάθεια του Μακρόν να αυξήσει το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από 62 – φέρνοντάς το πιο ευθυγραμμισμένο με τους ευρωπαίους γείτονες της Γαλλίας – έχει αγγίξει κάτι βαθύτερο: τον γαλλικό τρόπο ζωής και ένα κοινωνικό μοντέλο με κοινωνική προστασία. Με τον πόλεμο (οικρανικό) να συνεχίζεται στην Ευρώπη, τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και άλλες οικονομικές ανησυχίες, η αποφασιστικότητά του να προχωρήσει τώρα έχει μετατρέψει τη μεταρρύθμιση σε μια υπαρξιακή μάχη που συνδυάζει κάθε δυσαρέσκεια.

«Αυτός είναι ένας μακροχρόνιος αγώνας και πραγματικά πιστεύω ότι αφού τα πράγματα συνεχίσουν να πάνε στραβά όπου βλάπτουν την κυβέρνηση, όπως οι ελλείψεις καυσίμων ή τα βουνά από σκουπίδια, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος μπορεί να αποσυρθεί», δήλωσε η 27χρονη Laure Lafitte. ηλικιωμένος εργαζόμενος σε παιδική φροντίδα, ο οποίος διαδήλωσε την Πέμπτη στην πλατεία της Βαστίλης στο Παρίσι.

Το συλλογικό τους άγχος παρέχει τροφή στους ηγέτες των ακραίων κομμάτων της χώρας, την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν στα αριστερά, οι οποίοι στρέφονται όλο και περισσότερο στις εκλογές après-Macron το 2027.

Η πτώση

Ο Μακρόν έδειξε ότι έλαβε το μήνυμα της οριακής επανεκλογής του στις προηγούμενες εκλογές. Μάταια. Ονομάστηκε «πρόεδρος των πλουσίων» από τους επικριτές του, αφού μείωσε το εύρος του φόρου περιουσίας στη χώρα, στους πολίτες της οποίας περιλαμβάνεται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο μεγιστάνας πολυτελείας Bernard Arnault. Πέρυσι, η κυβέρνησή του απέρριψε τις εκκλήσεις για ευρεία εισφορά στα απροσδόκητα κέρδη.

Συχνά χαρακτηρισμένος ως απόμακρος, αλαζονικός και χωρίς επαφή με τον απλό πολίτη, ο Μακρόν κέρδισε επανεκλογή αφού πολλοί ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ του το 2022 αποκλειστικά για να εμποδίσουν την ακροδεξιά, εθνικιστή υποψήφια Λεπέν. Τη νύχτα της επανεκλογής του τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ο Μακρόν υιοθέτησε έναν αχαρακτήριστα ταπεινό τόνο, αναγνωρίζοντας ότι θα χρειαστεί να δημιουργήσει εκ νέου έναν νέο συναινετικό τρόπο διακυβέρνησης.

Ένα μήνα αργότερα, ο Μακρόν κάλεσε τους ηγέτες των συνδικάτων σε γεύμα για να συζητήσουν τη νέα μέθοδο. Ο François Hommeril, ο ηγέτης της ομάδας εργαζομένων CFE-CGC, θυμάται μια ευχάριστη ατμόσφαιρα συνοδευόμενη από εκλεκτό κρασί – ένα Chateau Pape Clément του 2014 – καθώς ο πρόεδρος μιλούσε για την αποφασιστικότητά του να αλλάξει τρόπους. Όταν η συζήτηση στράφηκε σε μια υποσχεμένη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ο Χόμεριλ προειδοποίησε ότι ακόμη και τα μετριοπαθή εργατικά συνδικάτα δεν θα αποδεχτούν το σχέδιό του για τη χρηματοδότηση μιας γενικής αναμόρφωσης κάνοντας τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερο.

«Απαντά πάντα ότι κάπως συμφωνεί », είπε ο Χόμεριλ. «Ο Μακρόν είναι έτσι: λέει ότι συμφωνεί μαζί σου, αλλά «ας κάνουμε αυτό που λέω, εντάξει;»

Με το κόμμα του Μακρόν να χάνει την πλειοψηφία του στις κοινοβουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, αυτή η προσέγγιση τον οδήγησε σε αδιέξοδο. Η υποστήριξη που χρειαζόταν από τους νομοθέτες της συντηρητικής αντιπολίτευσης μαράθηκε καθώς ο Μακρόν απείλησε επανειλημμένα να διαλύσει το κοινοβούλιο – κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να τους απωθούσε από τις έδρες τους – και η κυβέρνησή του αρνήθηκε να αποσυρθεί από την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης παρά τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στους δρόμους της δεκαετίας. και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων ήταν αντίθετη.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανάλυση του Bloomberg

Σχετικά Άρθρα