“Έχουν δοθεί πολλά λεφτά… ” – Ποιος θα μαζέψει το… “ξεχείλωμα” – Ο δημοσιονομικός εφιάλτης επανέρχεται το Φθινόπωρο
Κορυφαίος οικονομικός αναλυτής στο περιθώριο εκδήλωσης τη Δευτέρα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “έχουν δοθεί πολλά λεφτά και είναι ένα ερώτημα το ποιος θα τα μαζέψει μετα τις εκλογές που σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις θα είναι σε πίεση;” Η νέα κατεύθυνση που δίνει το Σύμφωνο Σταθερότητας, σε συνδυασμό με τον κόφτη στις πρωτογενείς δαπάνες ελαχιστοποιεί τα περιθώρια για ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική και βέβαια προκρίνει το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα.
Μάλιστα με βάση τις πληροφορίες, μέσα στο φθινόπωρο, θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον καθορισμό των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα. Ουσιαστικά η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να διαπραγματευτεί και βέβαια να εκπληρώσει τη συγκεκριμένη στοχοθεσία και παράλληλα να διασφαλίσει ότι η χώρα δε θα διολισθήσει σε τροχιά λιτότητας και καθοδικής πορείας.
Για, φέτος, 2023 ο στόχος είναι “βατός”, μόλις 0,7%του ΑΕΠ, που ξεκινά από μια καλή βάση από το 2022, όπου το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 λόγω της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ μπορεί να κινηθεί και πιο κάτω από το 1% του ΑΕΠ και πάντως χαμηλότερα έναντι της τελευταίας εκτίμησης για 1,6%. Ωστόσο του χρόνου θα πρέπει τα πλεονάσματα να φτάσουν το επίπεδο, τουλάχιστον, του 2% του ΑΕΠ, ώστε να μη χαλάσει και η “συνταγή βιωσιμότητας του χρέους”. Κι αυτό βέβαια σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων που “χτυπούν” την ανάπτυξη. Εκτός, βέβαια, αν πετύχει ένα σχετικό “κούρεμα” η ελληνική πλευρά και δη η επόμενη κυβέρνηση.
Πάντως, με βάση στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και με δεδομένο, όπως αναφέρθηκε, ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, η Ελλάδα θα καταθέσει Πρόγραμμα Σταθερότητας (30 Απριλίου) και Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2024 -2027) με ένα σενάριο βάσης, Εκεί θα ενταχθούν οι νέες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και οι επιπτώσεις στα δημοσιονομικά από τις πολιτικές που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και ανακοινωθεί.
Βέβαια το γεγονός ότι εκκρεμεί συμφωνία για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας οδηγεί σε πρόβλεψη ότι πιθανόν να υπάρξει και δεύτερο σενάριο μια και στο τέλος Μαΐου λήγει η διορία για το νέο Μεσοπρόθεσμο ενώ μεσολαβούν και οι εθνικές εκλογές.
Σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις από το Υπ. Οικονομικών, ένα πρώτο στίγμα για τους στόχους στα πλεονάσματα θα δοθεί από την Κομισιόν τον Μάιο με τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις που θα είναι ξεχωριστές για κάθε κράτος. Εκεί η Ελλάδα θα έχει μια πρώτη εικόνα για το εύρος της δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2024.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Αθήνας είναι να μην περάσει η “αυστηρή” γραμμή με στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,2% του ΑΕΠ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης το 2024 από 0,7% του ΑΕΠ το 2023 που μεταφράζεται σε προσαρμογή 1,5 ποσοστιαίας μονάδας με περικοπές δαπανών τουλάχιστον 3,3 δισ. ευρώ.
Βέβαια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη προωθεί αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού εποπτείας με την ενσωμάτωση ενός νέου δείκτη που θα φρενάρει την αύξηση των πρωτογενών δαπανών ώστε αυτή να μην ξεπερνά τον ετήσιο ρυθμό ανόδου στο ΑΕΠ. Μένει να φανεί το πώς θα λειτουργήσει όλο το νέο πλαίσιο και πώς θα συνδυαστεί με τον στόχο της ετήσιας μείωσης του χρέους κατά το 1/20 του υπερβάλλοντος το 60% του ΑΕΠ.
Πηγή: news247.gr