Η Ελλάδα θρηνεί/Ώρες αγωνίας – Φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 50 στην τραγωδία στα Τέμπη – Η πιο δύσκολη μέρα για τους συγγενείς
Η χώρα έχει βυθιστεί στο πένθος λόγω της χειρότερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στην ιστορία της, με δεκάδες νεκρούς, πολλούς αγνοούμενους, δεκάδες τραυματίες αλλά και αναπάντητα ερωτήματα για τις εγκληματικές ευθύνες. Βίντεο, φωτογραφίες και μαρτυρίες να καταγράφουν μια φριχτή πραγματικότητα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έκαναν οι αρμόδιες αρχές στις δύο αμαξοστοιχίες που συγκρούστηκαν, επέβαιναν συνολικά 354 άνθρωποι. Ειδικότερα, η αμαξοστοιχία intercity είχε 342 επιβάτες και 10 εργαζομένους, ενώ εντός του εμπορικού τρένου ήταν δύο μηχανοδηγοί.
Οι αρχές μιλούν επισήμως για 38 νεκρούς, η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Λάρισας Ρουμπίνη Λεονταρή δήλωσε αργότερα στην ΕΡΤ πως έχουν λάβει 43 πτώματα για ταυτοποίηση. Η ιατροδικαστής τόνισε πως τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά, ηλικίας μεταξύ 20-30 ετών, επισημαίνοντας πως αρκετά πτώματα είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Σημειώνεται πως τόσο οι 10 εργαζόμενοι στην αμαξοστοιχία intercity, όσο και οι δύο μηχανοδηγοί του εμπορικού τρένου, είναι νεκροί.
Αργότερα, το βράδυ της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε 42 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Συνεπώς, εάν προστεθούν κι οι 2 μηχανοδηγοί του εμπορικού τρένου, τότε ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 44. 16 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.
Η σημερινή θα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για τους δεκάδες συγγενείς που βρίσκονται από χθες στη Λάρισα μην έχοντας λάβει σημείο ζωής από τους δικούς τους ανθρώπους από την ώρα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Κάποιοι αγνοούνται ακόμη, ενώ άλλοι είναι ανάμεσα στις 43 σορούς που έχουν εντοπιστεί και για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της νεκροψίας.
Η ταυτοποίηση τους ωστόσο, η οποία είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, είναι σε εξέλιξη και από σήμερα το πρωί, τμηματικά οι άνθρωποι του νοσοκομείου θα αποδίδουν την κάθε σορό που θα ταυτοποιούν με δείγμα DNA στους συγγενείς που περιμένουν. Πάντως οι άνθρωποι που έδωσαν δείγμα μέχρι το βράδυ της Τετάρτης έφταναν τους 53, δηλαδή τουλάχιστον 10 περισσότεροι από τις σορούς που έχουν εντοπιστεί για την ώρα.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση του news247 από τη Λάρισα έξω και μέσα στο νοσοκομείο, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας οι σκηνές ήταν τραγικές. Την ίδια ώρα που στο εσωτερικό οι άνθρωποι της ιατροδικαστικής υπηρεσίας προσπαθούσαν να πάρουν δείγμα ακόμη και από σκόρπια ανθρώπινα μέλη, οι συγγενείς παρακαλούσαν για μια πληροφορία. Όσο οι ώρες περνούσαν η απογοήτευση μεγάλωνε, ωστόσο μέχρι τελευταία στιγμή όλοι τους έχουν μια ελπίδα πως ο δικός τους άνθρωπος θα βρίσκεται κάπου τραυματίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η μεγάλη πλειοψηφία των σορών είναι νέοι άνθρωποι μεταξύ 20 και 30 ετών.
Εικοσιπέντε χιλιόμετρα μακριά από το νοσοκομείο, οι πυροσβέστες και οι διασώστες συνέχιζαν να ψάχνουν όλη τη νύχτα στα βαγόνια που έχουν συνθλιβεί από τη σύγκρουση.
Ρεπόρτερ μεταφέρουν τις φωνές αγωνίας των γονιών που έρχονται στα χαλάσματα και ψάχνουν τα παιδιά τους που ταξίδευαν με το τρένο. Μητέρες πλησίαζαν διασώστες και τους παρακαλούσαν να τους δώσουν ό,τι βρουν από το παιδί τους, να τους το δώσουν για να το θάψουν.
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία της κυρίας Αντωνίας, μίας γυναίκας που έχασε τον σύζυγο και το παιδί της στη σιδηροδρομική τραγωδία και, μιλώντας στο MEGA», δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την οργή της για τα όσα συμβαίνουν.
- «Είμαι με τα ηρεμιστικά. 40 χρόνων “έφυγε” ο σύζυγός μου και 5 χρόνων το παιδί μου. Ήταν στο πρώτο βαγόνι. Όλοι οι άνθρωποι που είναι εκεί, είναι άχρηστοι, να φύγουν. Βγαίνουν κάποιοι βουλευτές και μας λένε συλλυπητήρια. Να μου πούνε τι; Θα μου φέρουν πίσω το παιδί μου και τον άντρα μου; Να απολυθούν όλοι, είναι όλοι άχρηστοι».
Η μαρτυρία της όταν κλήθηκε να αναγνωρίσει την οικογένειά της, σοκάρει. «Και που πήγαμε (σ.σ. στο νοσοκομείο) τι είδα; Δεν βρήκαμε τίποτα, είδα το παιδί μου, τον άντρα μου; Είδα κάτι; Δεν μου πήραν DNA. Στάχτες πήρα και αποκαΐδια, δε μου έδωσαν τίποτα. Τι; Να αναγνωρίσω μια στάχτη; Δεν μπορώ να κηδέψω τον άντρα μου και το παιδί μου. Έπρεπε να ντρέπονται που βγαίνουν στις τηλεοράσεις. Ντροπή τους και αίσχος, μπορεί να ήταν μέσα στο βαγόνι τα δικά τους τα παιδιά».
Η ίδια λέει πως, όταν βρει τη δύναμη, θα κινηθεί νομικά. «Δεν είμαι καθόλου καλά. Ακόμα ψάχνουν να βρουν τα παιδιά τους. Τι θα πούνε στις μανάδες αυτές;».
Οι εξελίξεις
Μέσα στο κλίμα αυτό, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έβγαλε πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας, αποδίδοντάς την σε ανθρώπινο λάθος. Νωρίτερα, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής παραιτήθηκε από υπουργός Μεταφορών με… αιχμές για τους προηγούμενους. Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτησή του. Μεταβατικός υπουργός ορίζεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, «θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων», όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Την αμέριστη συμπαράσταση και οδύνη για το δράμα των οικογενειών των θυμάτων από την πολύνεκρη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη εξέφρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί, επισημαίνοντας ωστόσο τον ρόλο που διαδραμάτισε σε μία πανθομολογούμενη προδιαγεγραμμένη τραγωδία η απαξίωση των ελληνικών σιδηροδρόμων.
Δυναμικές και μαζικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το έγκλημα στα Τέμπη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, με την ΕΛ.ΑΣ. να διεκδικεί για ακόμα μια φορά, πρωταγωνιστικό ρόλο, επιχειρώντας να καταστείλει την πορεία στην πρωτεύουσα.
Με χημικά και κρότου λάμψης, οι αστυνομικές αρχές αντιμετώπισαν τη συγκέντρωση για το έγκλημα στα Τέμπη, έξω από τα γραφεία της HellenicTrain, και την πορεία που ακολούθησε και είχε κατεύθυνση προς το Σύνταγμα. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία ήταν μαζική (πάνω από 2.500 άτομα) και δυναμική, με συνθήματα όπως «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές και εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», «Η ανάπτυξή σας είναι καμένη γη, θα σας αποπέμπει η λαϊκή οργή», «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή», να ακούγονται δυνατά.
Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση που οργανώνεται με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά την Πέμπτη 2 Μάρτη στις 6 το απόγευμα, έξω από τα γραφεία της Hellenic Train.
Κανένα δρομολόγιο της Hellenic Train δεν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.