Γιατί ο πρωθυπουργός θα είναι υποψήφιος (και) στην Α’ Θεσσαλονίκης- Οι συνέπειες της αποχώρησης Καραμανλή
Ο πρωθυπουργός ξεκινά νέο κύκλο περιοδειών σε Λάρισα, Γρεβενά και Δυτική Μακεδονία.
Την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την απόφαση του να είναι υποψήφιος στην Α’ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, στη θέση του Κώστα Καραμανλή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι υποψήφιος επίσης στο νομό Έβρου (το ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη) και στον δυτικό τομέα της Αθήνας (το κατέστησε σαφές από το Περιστέρι), όπου ήταν και στις εκλογές του 2019. Η τρίτη εκλογική περιφέρεια που θα επιλέξει -όπως μπορεί βάσει του εκλογικού νόμου ένας πρωθυπουργός- θα είναι αυτή της Α’ Θεσσαλονίκης.
Η αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού, παρά την διαχείριση που έγινε τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από την πλευρά του κ. Καραμανλή, έχει δημιουργήσει αρκετά ζητήματα.
Ο Πρωθυπουργός λοιπόν, θεώρησε σκόπιμο να είναι ο ίδιος υποψήφιος σε αυτή την κρίσιμη για τη ΝΔ εκλογική περιφέρεια και θα το ανακοινώσει στο πλαίσιο της περιοδείας που θα πραγματοποιήσει στη Δυτική Μακεδονία.
Πρόκειται, ωστόσο, μία απόφαση με πολιτικό ρίσκο, καθώς στην Α’ Θεσσαλονίκης η Ν.Δ καταγράφει δημοσκοπική πτώση -ενισχύεται, μάλιστα, η Ελληνική Λύση-, όπως συμβαίνει και στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας και γενικότερα στην Βόρεια Ελλάδα. Η απουσία του Κώστα Καραμανλή από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ ενδέχεται, λένε ορισμένοι, να δράσει αποσυσπειρωτικά για ένα τμήμα ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος που θεωρείται “καραμανλικό” στην συγκεκριμένη περιφέρεια-προπύργιο του πρώην πρωθυπουργού. Εαν συμβεί κάτι τέτοιο ίσως χρεωθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εφόσον, όμως, σημειωθεί επιπρόσθετα σημαντική μείωση του πανελλαδικού ποσοστού και ακόμα περισσότερο εάν η Ν.Δ χάσει τις εκλογές ή δεν σταθεί εφικτό να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Σε αντίθετη περίπτωση ουδείς θα δώσει σημασία στο ποσοστό που θα συγκεντρώσει στην Α’ Θεσσαλονίκης. Πάντως, η υποψηφιότητα του πρωθυπουργού στην συγκεκριμένη περιφέρεια (όπου θα εκλεγεί ένας επιπλέον βουλευτής με τη νέα απογραφή) κρίθηκε αναγκαία καθώς θεωρείται αδύναμο το ψηφοδέλτιο. Στην Α’ Θεσσαλονίκης εκλέγονται εδώ και πολλά χρόνια ισχυρά ονόματα όπως οι Κ. Γκιουλέκας, Στ. Καλαφάτης, Δ. Κούβελας, Έλενα Ράπτη, ωστόσο κάποιοι εξ αυτών έχουν φθαρεί πολιτικά. Η απουσία της Μαρίας Σπυράκη από το ψηφοδέλτιο και η αδυναμία να ανακοινωθεί υποψηφιότητα κάποιου ισχυρού ονόματος-έκπληξη οδηγεί αναγκαστικά σε μία υποψηφιότητα Μητσοτάκη σε μία περιφέρεια που έχει ισχυρό καραμανλικό πρόσημο.