Η επόμενη κυβέρνηση θα φέρει το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τον Τουρισμό Υγείας;

 Η επόμενη κυβέρνηση θα φέρει το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τον Τουρισμό Υγείας;

Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τον Ιατρικό Τουρισμό, που εδώ και αρκετούς μήνες έχει προαναγγείλει ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, δεν υπάρχει πλέον χρόνος να αποτελέσει έργο της παρούσας κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας καθώς, αφενός ο Τουρισμός Υγείας-Ευεξίας, αποτελεί ένα δυναμικά ανερχόμενο trend και πόλο έλξης για το σύγχρονο ταξιδιώτη καθόλη τη διάρκεια του έτους, αφετέρου η χώρα μας έχει τις βασικές προϋποθέσεις για να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη τουριστική τάση.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Θέλουμε ιατρικές υπηρεσίες που θα συμπορεύονται με τον τουριστικό κλάδο

Το νομοσχέδιο, όταν θεσπιστεί από την επόμενη κυβέρνηση, στόχο του θα έχει να καθορίζει αφενός το πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας και αφετέρου τους όρους οργάνωσης και λειτουργίας των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές.

Β. Κικίλιας: Η σύνδεση του τουρισμού με τον ιατρικό κλάδο θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το τουριστικό προϊόν

Στη σημασία που έχει το νομοσχέδιο που δρομολογείται για το πλαίσιο που χρειάζεται ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, το οποίο θα αποτελέσει το μεγάλο βήμα για την επόμενη μέρα, μίλησαν ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού Υγείας-ΕΛΙΤΟΥΡ, πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σε σχετική εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου.

Στην εκδήλωση με θέμα «Τουρισμός Υγείας-Ισχυρός Πυλώνας Ανάπτυξης», ο κ. Κικίλιας τόνισε πως παρά τα ισχυρά εμπόδια που αντιμετώπισε φέτος ο κλάδος του Τουρισμού μετά την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και με κλειστές τις αγορές της Κίνας και της Ρωσίας, η Ελλάδα κατάφερε να έχει 18 δισ. ευρώ έσοδα από τον Τουρισμό, ο οποίος αποδείχθηκε πως παραμένει σταθερά βασικός οικονομικός και αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας.

«Μέσα σε κάθε άλλο παρά ευνοϊκές συνθήκες πετύχαμε επιπλέον επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων, σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον Τουρισμό, ανάπτυξη του real estate, όπου 8 στις 10 επενδύσεις είναι τουριστικές, ανοίξαμε νέες αγορές και τώρα ήρθε η ώρα να μπει σε διαβούλευση με τους πολίτες, τους επαγγελματίες αλλά και τους φορείς το νομοσχέδιο που θα θέσει το πλαίσιο για τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας, συνδέοντας τον ιατρικό με τον τουριστικό κλάδο. Θέλουμε ιατρικές υπηρεσίες που θα συμπορεύονται με τον τουριστικό κλάδο. Υπάρχουν πολύ μεγάλες προοπτικές στον τομέα αυτό και ειδικά μετά την πανδημία, όπου με τη διαχείριση που είχαμε ως χώρα, καταφέραμε να κάνουμε re brand ως ασφαλής προορισμός».

Ετοιμάζεται το πρώτο παγκόσμιο υγειονομικό χωριό στα βορειοανατολικά της Αττικής

«Η ένωση του ιατρικού κλάδου με τον τουριστικό είναι μία διαρκής προσπάθεια χρόνων για την ΕΛΙΤΟΥΡ», ανέφερε ο κ. Πατούλης, σημειώνοντας πως σε αυτή τη διαδικασία το κράτος θα έχει συνομιλητές που βρίσκονται μέσα στην αγορά». «Είναι το πρώτο νομοσχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση και είναι κάτι που το χρειαζόμαστε άμεσα», πρόσθεσε ο κ. Πατούλης και ανακοίνωσε ότι «η περιφέρεια Αττικής ήδη μελετά να δημιουργήσει το πρώτο παγκόσμιο υγειονομικό χωριό στα βορειοανατολικά της Αττικής».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο υπουργός Τουρισμού βράβευσε τον κ. Πατούλη απονέμοντας του τιμητική πλακέτα για την πολύτιμη προσφορά του στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Κωνσταντίνος Κουσκούκης: Η Ιαματική Ιατρική αναγνωρίστηκε επίσημα ως Φυσική Ιατρική και Συμπληρωματική Θεραπεία

Για την κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας, Αθανάσιου Πλεύρη και της αναπληρώτριας υπουργού Ασημίνας Γκάγκα, που αναγνωρίζει ως Φυσικές Ιατρικές και Συμπληρωματικές Θεραπείες τόσο την Ιαματική όσο και την κινεζική ιατρική, μίλησε στο libre, ο καθηγητής Δερματολογίας Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και μέλος του ΔΣ της ΕΛΙΤΟΥΡ, κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης.

«Μου ανατέθηκε ως Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινέζικης – Συμπληρωματικής Ιατρικής, να είμαι επικεφαλής ομάδας που θα καταρτίσει το σχετικό μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα 300 ωρών πάνω στην κινεζική ιατρική, το οποίο μπορεί να παρακολουθήσουν γιατροί οποιασδήποτε ειδικότητας. Παράλληλα, ως Πρόεδρος και της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, με άλλη ομάδα επεξεργαζόμαστε αντίστοιχο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα ίσης διάρκειας πάνω στην Ιαματική Ιατρική.  Δεν πρόκειται για εξειδίκευση αλλά για μετεκπαίδευση. Όποιος γιατρός παρακολουθήσει τον κύκλο μαθημάτων –σε όποιο από τα παραπάνω δύο προγράμματα– θα έχει θεωρητικά μαθήματα αλλά και πρακτικά, όπως για παράδειγμα βελονισμό, ενώ με το πέρας της εκπαίδευσης θα λαμβάνει ο μετέχων εκπαιδευτικές μονάδες. Η κατάρτιση των προγραμμάτων προβλέπει πώς θα γίνεται η εκπαίδευση, πώς θα δίνεται η πιστοποίηση, ποιο θα είναι το κέντρο που θα γίνεται η εκπαίδευση», εξηγεί ο Καθηγητής Κ. Κουσκούκης.

Στους επόμενους έξι μήνες, θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και των δύο προγραμμάτων ως προς το θεωρητικό και ως προς το πρακτικό τους κομμάτι.

«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι έχει πλέον αναγνωριστεί –μετά από επίμονες προσπάθειες ετών– η αξία τόσο της ιαματικής όσο και της κινεζικής ιατρικής ως Φυσικές Ιατρικές και Συμπληρωματικές Θεραπείες.
Θα αποτελέσει, επίσης, δικαίωση για την πολυετή προσπάθεια που έχω κάνει η θεμελίωση της μετεκπαίδευσης των γιατρών της χώρας μας –μέσα από τα προγράμματα που καταρτίζουμε τώρα–στην ιαματική και στην κινεζική ιατρική». 

Σχετικά Άρθρα