Μηνύματα βουλευτών στο Μαξίμου μετά την απόφαση για πλειστηριασμούς α’ κατοικίας – Πονοκέφαλος για το πολιτικό κόστος – Τι σχεδιάζεται
Οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πολιτικό κόστος που θα προκύψει σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν υψώσει νομοθετικό τείχος απέναντι στην απόφαση του Αρείου Πάγου που δίνει πράσινο φως σε πλειστηριασμούς και πρώτης κατοικίας σε servicers και funds. «Οι εκλογές δεν κερδίζονται με ένα κύμα να σαρώνει 700.000 δανειολήπτες» φέρεται να διαμηνύουν εμμέσως στο Μαξίμου. Παράλληλα, χτυπά την καμπάνα του κινδύνου και για τους «συνεπείς δανειολήπτες» λόγω των συνεπειών που πηγάζουν από την εκτίναξη των επιτοκίων.
Η επαναφορά στη δημόσια σφαίρα, από την αντιπολίτευση και τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων, της παράνομης δραστηριότητας του Α. Πάτση θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντική, παρά τη χαμηλή ιεράρχηση της δικαστικής απόφασης από την πλειονότητα των ΜΜΕ.
Η άρνηση της κυβέρνησης να δεσμευτεί για τη νομοθετική κατοχύρωση της πρώτης κατοικίας επιδεινώνει την ατμόσφαιρα στο γαλάζιο στρατόπεδο. Η επιχείρηση ενοχοποίησης της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν αρκεί για να κατευνάσει το κλίμα.
Στελέχη της Ν.Δ., που διατηρούν κανάλια επικοινωνίας με το Μαξίμου, εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κινήσεις – ανάχωμα στους πλειστηριασμούς, χωρίς όμως αυτές να αγγίζουν τον πυρήνα του πτωχευτικού νόμου.
Υπό αυτό το πρίσμα εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση με σκοπό να μετριαστούν οι αντιδράσεις μετά την απόφαση «βόμβα» του Αρείου Πάγου, σχεδιάζει νομοθετική πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με το OPEN, η ρύθμιση θα περιλαμβάνει:
- Θα πρέπει η απόρριψη της ρύθμισης οφειλών να είναι αιτιολογημένη από τα funds και τις τράπεζες
- Πλέον στον εξωδικαστικό θα μπορούν να εντάσσονται οι οφειλέτες με χρέη σε έναν πιστωτή. Μέχρι πρότινος μπορούσαν να ενταχθούν και στο δημόσιο και στις τράπεζες.
- Επίσης πέφτει το επιτόκιο για τα χρέη προς τις τράπεζες από το 5% στο 3%.
Εκτός το λίφτινγκ εξωδικαστικό μηχανισμό στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης οφειλών. Σε κάθε περίπτωση θα προβλέπεται η επανένταξη για όσους έχουν χάσει προηγούμενες ρυθμίσεις οφειλών (100, 120 και 72 δόσεις).
Την ίδια ώρα η Ν.Δ. προτιμά να δίνει βάρος στην απορρόφηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Οι υποψηφιότητες των Σπύρου Καρανικόλα, Απόστολου Σπυρόπουλου, Ελευθερίας Φτακλάκη αποδεικνύουν ότι η Ν.Δ. είναι ένα ανοιχτό πολυσυλλεκτικό κόμμα υποστηρίζουν οι συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη.
- Σύμφωνα με γνώστες του γαλάζιου στρατόπεδου το κυβερνητικό επιτελείο στέλνει ήδη το μήνυμα πως σε περίπτωση που η Ν.Δ. υπολείπεται οριακά στις δεύτερες εκλογές της αυτοδυναμίας «θα βρεί τη λύση σε βουλευτές άλλων κομμάτων».
Η αιμορραγία των γαλάζιων ψηφοφόρων προς τους σχηματισμούς που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. προκαλεί τον μεγαλύτερο προεκλογικό πονοκέφαλο του Μαξίμου ενόψει της μάχης της απλής αναλογικής.
Ως νάρκη λογίζεται άλλωστε στο γαλάζιο στρατόπεδο η πιθανή επικράτηση της «χαλαρής ψήφου» από ένα τμήμα του υπερσυντηρητικού ακροατηρίου που θα θελήσει να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση για την παρατεταμένη αισχροκέρδεια ή τη θεαματική κυβίστηση στο πεδίο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι «εκλογολόγοι» της Ν.Δ. σημειώνουν ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, θα αποδειχτεί άπιαστος αν οι σχηματισμοί που κινούνται στα δεξιά του κόμματος αθροίσουν ένα ποσοστό της τάξεως 8-10% στις επόμενες εκλογές. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει πλέον στον περιορισμό των διαρροών προς τα δεξιά, καθώς αποτελεί κοινό τόπο η εκτίμηση ότι μια χαμηλή επίδοση στην κάλπη της απλής αναλογικής θα προκαλέσει εσωτερικές αναταράξεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να θέσει φραγμό στα σενάρια ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θα είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. Ήδη ωστόσο κυκλοφορεί η φημολογία ότι θα αποτελέσει «χρυσή εφεδρεία» του κ. Μητσοτάκη στις εκλογές -αν χρειαστούν- της ενισχυμένης αναλογικής, στο όνομα της συσπείρωσης της δεξιάς πολυκατοικίας.