Μήνυμα επιχειρηματιών στον Τσίπρα: Δείξε μας πώς ενδιαφέρεσαι, δείξε μας τα πρόσωπα…
Μπορεί στις κάλπες να ψηφίζουν οι ευάλωτοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι (όσοι δεν θα διολισθήσουν την αποχή και την αδιαφορία), η μεσαία τάξη και άλλες κοινωνικές και ηλικιακές κατηγορίες, είναι, όμως, γνωστό πως δεν είναι αμελητέος ο κύκλος επιρροής της επιχειρηματικότητας. Ναι, ο ΣΕΒ δεν θα επηρεάσει άμεσα την εκλογική αριθμητική, ίσως ούτε η διοίκηση του ΕΒΕΑ (μικρομεσαία επιχειρηματικότητα) και η “ελίτ” του ΙΟΒΕ, όμως ένα υπονομευτικό αφήγημα που βρίσκει εύκολα διαύλους προς τα συστηματικά μέσα ενημέρωσης μπορεί να παίξει ρόλο και δη σε μία κρίσιμη διπλή αναμέτρηση όπου μετράει ακόμα και η τελευταία ψήφος.
Η Ν.Δ βασίζεται πολύ, λοιπόν, στο γεγονός ότι είναι το κόμμα των μεταρρυθμίσεων, των μεγάλων επενδύσεων και της ανάπτυξης και δηλώνει πως μόνο με την σταθερότητα που μπορεί να προσφέρει η ανανέωση της θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας που, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, θα μειώσει και το κόστος του δανεισμού,άρα και των στεγαστικών δανείων οι δόσεις των οποίων εκτοξεύονται μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Και επ΄ αυτού έχει αναπτύξει επιχειρηματολογία που επισημαίνει πως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έγιναν σπουδαίες επενδύσεις (αποσιωπώντας πως η οικονομία τελούσε υπό την μέγγενη του μνημονίου και πως η κατάσταση διορθώθηκε άρδην μετά την ρύθμιση του χρέους και την έξοδο από το πρόγραμμα ασφυκτικής επιτήρησης) και πως αδιαφορεί για τις επιχειρήσεις, τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων και τις επενδύσεις από το εξωτερικό.
Προς επίρρωση όλων αυτών, παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται σε συνομιλίες τους να διατηρούν επιφυλάξεις για την σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης και αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα θα κριθούν μεγάλα επιχειρηματικά project στις τράπεζες (π.χ Εθνική), τις κατασκευές (πώληση Άκτωρα με ενδιαφερόμενους την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, την Ιντρακάτ και κυπριακό πολυεθνικό όμιλο μαζί με το πρώην μεγαλοστέλεχος του κατασκευαστικού τομέα Δ. Κούτρα), την ενέργεια κ.ά
Παρότι ακόμα και μεγάλοι επιχειρηματίες ακούνε πλέον με ικανοποίηση τον μετριοπαθή λόγο του Αλέξη Τσίπρα και έχει μειωθεί σημαντικά ο βαθμός κινδύνου που ένοιωθαν παλαιότερα, παραμένει κρίσιμο το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν ποιά θα είναι τα πρόσωπα μιας διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. “Με ποιούς θα μιλάμε;”, αναρωτιούνται και η ανησυχία αυτή έχει φτάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κουμουνδούρου. Προσθέτοντας ότι, ενώ βλέπουν να διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναλυτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης για όλα, αισθάνονται πως λείπουν κομμάτια του παζλ για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Κυρίως, όμως, λένε πως τα πρόσωπα παίζουν πάντοτε σημαντικό ρόλο.
Μέχρις ώρας ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει προτάξει μία συγκροτημένη ομάδα τεχνοκρατών και πολιτικών με τεχνοκρατική επάρκεια για να αντιμετωπίσει αυτές τις επιφυλάξεις. Αναμφίβολα οι Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης είναι δύο πρόσωπα που χαίρουν εμπιστοσύνης, δεν είναι, όμως, βέβαιο πως αυτοί θα κινήσουν τα νήματα και στο μέλλον. Απορία διατυπώνεται γιατί δεν βγαίνουν μπροστά δύο ικανα στελέχη, με γνώση της αγοράς και της οικονομίας, οι Γ. Χουλιαράκης και Δ. Λιάκος. Η δικαιολογία πως δεν μπορούν να παραταχθούν στην πρώτη γραμμή επειδή ο μεν πρώτος είναι στην ΤτΕ και ο δεύτερος στη Eurobank, μαθαίνω πως δεν ισχύει καθώς τόσο ο Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο Φωκίων Καραβίας, έχουν στείλει τα μηνύματά τους ότι δεν έχουν πρόβλημα και δεν βλέπουν ασυμβίβαστο σε μία πιο ενεργή εμπλοκή τους.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλά και με άλλα κορυφαία στελέχη της αγοράς που ενδιαφέρονται να κάνουν το άλμα προς το σημείο σύγκλισης της τεχνοκρατίας με την πολιτική. Πρέπει, ωστόσο, να αναδειχθούν και να σταθούν στην αφετηρία προς τις εκλογές, με συχνότερες παρεμβάσεις που θα υπονοούν ότι θα συμμετάσχουν σε μία επόμενη κυβέρνηση. Η επιχειρηματικότητα έχει ανάγκη από καθαρούς κανόνες και τα πρόσωπα που θα τους εγγυηθούν. Κι αυτό πρέπει να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε οι γνωρίζοντες, χωρίς φοβίες και σύνδρομα του παρελθόντος.