Λύματα: 79% αύξηση στην Πάτρα, 27% στη Θεσσαλονίκη – Μεγάλη άνοδος στους διασωληνωμένους

 Λύματα: 79% αύξηση στην Πάτρα, 27% στη Θεσσαλονίκη –  Μεγάλη άνοδος στους διασωληνωμένους

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν και συγκεκριμένα στην Πάτρα, στην Θεσσαλονίκη και στα Ιωάννινα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου 2022 μέχρι 1 Ιανουαρίου 2023, παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την εβδομάδα 19 μέχρι 25 Δεκεμβρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τρεις από τις οκτώ (3/8) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις επίσης σε τρείς από τις οκτώ (3/8) περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποίηση σε μία περιοχή (1/8).

Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+79%), ενώ οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (+27%). Αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε και στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά η αύξηση αυτή δεν ήταν ποσοτικοποιήσιμη, λόγω εργασιών αναβάθμισης της μεθόδου.

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Χανιά (-30%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στον Άγιο Νικόλαο (-27%) και στο Ηράκλειο (-26%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στην Αττική (+8%).

Ανιχνεύσιμο παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην πόλη της Κέρκυρας, αλλά η τάση μεταβολής του μέσου εβδομαδιαίου όρου δεν μπορεί ακόμα να ποσοτικοποιηθεί ασφαλώς, καθώς το ιικό φορτίο την εβδομάδα 12-18/12/2022 ήταν μη ανιχνεύσιμο.

Λύματα, Κορονοϊός, Ιικό φορτίο
Λύματα, Κορονοϊός, Ιικό φορτίο

Αυξητική η τάση στους διασωληνωμένους

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΕΟΔΥ: «Σε καθημερινή βάση πραγματοποιείται ενεργητική επιτήρηση όλων των κρουσμάτων με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή που βρίσκονται διασωληνωμένοι σε θάλαμο νοσηλείας
(καθολικό σύστημα) από τη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας 52/2022 είναι 119 (62% άνδρες). Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι 75 έτη (εύρος: 25-89), ενώ το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Στο Διάγραμμα 6 παρουσιάζεται ο εβδομαδιαίος αριθμός των νέων διασωληνώσεων ασθενών COVID-19 για τις εβδομάδες 40/2021 έως 52/2022.

gripi diagramma

Σχετικά Άρθρα