Σεισμός Λέσβος: Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τους μετασεισμούς – Πώς αναμένουν να εξελιχθεί
Στο «ρυθμό των Ρίχτερ» κινείται από τα ξημερώματα του Σαββάτου (7/1) η Λέσβος, όπου σημειώνονται αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις. Όπως τόνισε στο CNN Greece ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, αναμένονται και άλλοι μετασεισμοί στο νησί.
Στις 03:52 τα ξημερώματα σημειώθηκε ο κύριος σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νησί.
Το επίκεντρο του σεισμού σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών ήταν τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου, στην περιοχή του Λεπετύμνου και είχε εστιακό βάθος στα 17,5 χιλιόμετρα.
Ακολούθησαν αλλεπάλληλοι μετασεισμοί με ισχυρότερο ένα μετασεισμό εντάσεως 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σύμφωνα με την αυτόματη αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σημειώθηκε στις 08:39 στο χερσαίο χώρο, με επίκεντρο 3 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά του Μανταμάδου.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 17,3 χιλιόμετρα.
Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, θα περιμένουμε μετασεισμούς αντίστοιχου μεγέθους, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν θα πάμε σε μεγαλύτερα μεγέθη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα ρήγμα χαρτογραφημένο με μια διεύθυνση από το βορρά προς το νότο, και δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο θέμα με αυτό.
«Παρακολουθούμε την εξέλιξη το φαινομένου. Μάλλον βρισκόμαστε σε φάση απόσβεσης», σημείωσε ο καθηγητής.
Παπαδόπουλος: “Μπορεί να μην ήταν ο κύριος, προσοχή”
Ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο newsit.gr αναφέρει πως ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ στην Λέσβο μπορεί να μην είναι ο κύριος.
«Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να πούμε προς το παρόν εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό ή όχι. Είναι νωρίς. Χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή δεδομένου ότι η περιοχή έχει σημαντικό ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς», λέει χαρακτηριστικά.
Η παρέμβαση Τσελεντή
Ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, σήμανε «καμπανάκι» μετά τους σεισμούς που ταρακούνησαν τη Λέσβο, το πρωί του Σαββάτου (07/01), τονίζοντας πως πλέον «απαιτείται μεγάλη προσοχή». Από τις συνεχείς προκλήθηκαν κατολισθήσεις και ζημιές στα σπίτια.
Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Άκης Τσελέντης έγραψε: «Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 03:52 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.9 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 268 χλμ. ΒΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 6 χλμ. ΔΒΔ του Μανταμάδου Λέσβου. Επίσης, στις 08:39 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό μας δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.7 στην κλίμακα Richter. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 3 χλμ. ΔΒΔ του Μανταμάδου Λέσβου. Οι σεισμοί αυτοί έχουν σχέση με το μεγάλο ρήγμα της Αγ Παρασκευής που διατρέχει όλο το νησί με διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝΔ με μεγάλο σεισμικό δυναμικό. Το δεξιόστροφο ρήγμα της Αγία Παρασκευής είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε στο μεγάλο σεισμό του 1867 (6,8). Διατρέχει το κεντρικό μέρος του νησιού από Β προς Ν, ενώ το ορατό του μήκος στην ξηρά είναι δυναμικότητας 6,7, επομένως πρέπει να συνεχίζεται και υποθαλάσσια, πιθανότατα στον κόλπο της Καλλονής».
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη με τα δίκτυά μας. Η Λέσβος έχει πλούσια σεισμική ιστορία που οφείλεται στην δράση σημαντικών ενεργών ρηγμάτων τόσο υποθαλάσσιων όσο και χερσαίων που διασχίζουν το νησί. Λόγο του μεγάλου σεισμικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής και της φύσης του οικοδομικού ιστού ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ και οι κάτοικοι να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης».
Πάντως, ο Άκης Τσελέντης με νεότερες δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε πως ο σεισμός που έγινε τα ξημερώματα ίσως «να μην ήταν και η κύρια δόνηση».