Η “μάχη” του market pass στη Βουλή – Η κυβέρνηση θέλει να στριμώξει την αντιπολίτευση πιέζοντας για την ψήφιση του μέτρου
Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης αναμένεται σήμερα στην Βουλή, κατά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας για το market pass. Η κυβέρνηση αναμένεται να χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη τροπολογία ως «λυδία λίθο» για να αναδείξει το κοινωνικό προφιλ του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβερνώσα πλειοψηφία θα καλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσουν το συγκεκριμένο μέτρο ενίσχυσης των ευάλωτων πολιτών «για να μην αποτελέσουν για ακόμα μια φορά θλιβερή εξαίρεση» όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «πρόκειται για απόφαση οικονομικής υπευθυνότητας και κοινωνικής ευαισθησίας, που προκαλεί σπασμωδικές αντιδράσεις στην Αντιπολίτευση».
- Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι η απόφαση αυτή συνιστά συνέχεια και βρίσκεται σε απόλυτη συνέπεια με τη δέσμευση που ανέλαβε από την αρχή της ενεργειακής κρίσης ο πρωθυπουργός για τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια χωρις να παραβιάζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Η κυβέρνηση στην κριτική της αντιπολίτευσης περι «προεκλογικών παροχών» και «επιδοματικής πολιτικής» θα αντιστρατεύσει την δέσμευση του πρωθυπουργού πως «η κυβέρνηση θα αφήσει απροστάτευτους τους πολίτες και ειδικά τους πιο ευάλωτους απέναντι στην ενεργειακή κρίση».
Μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού πως «προοδευτική πολιτική σημαίνει να παίρνεις από τους λίγους για να δίνεις στους πολλούς».
Η κυβέρνηση απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι υστερεί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην στήριξη των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση τονίζει πως η Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει το 2,3% του Α.Ε.Π. της για να ενισχύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 1,3% του Α.Ε.Π.. Δηλαδή, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
- Επίσης, απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα περί ανοχής στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι «η Ελλάδα επέβαλε τη μεγαλύτερη έκτακτη φορολόγηση ύψους 90% στα υπερέσοδα των εταιρειών αυτών και συγκρότησε πρώτη τον μηχανισμό άμεσης ανάκτησης των υπερεσόδων, τον οποίο υιοθέτησαν στη συνέχεια και άλλες χώρες της Ε.Ε».
Παράλληλα, στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι τα φορολογικά έσοδα οφείλονται σε αυξημένους φόρους και τον πληθωρισμό, η κυβέρνηση απαντά πως η κυβέρνηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιβάλλει 29 νέους φόρους ενώ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προέβη σε σημαντικές μειώσεις φόρων όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ ενώ σχετικά με τον πληθωρισμό τονίζει ότι από τα 6,8 δισ. ευρώ παραπάνω φορολογικά έσοδα μόλις το 1,5 δισ. οφείλεται στον πληθωρισμό.
Υπό αυτά τα δεδομένα, διαφαίνεται πως η κυβερνητική παράταξη δίνει μεγάλο αγώνα για να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα της επιτρέψουν να διεκδικήσει με πιθανότητες την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.