Παρασκήνιο: Πώς φθάσαμε στο ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο – Οργισμένη η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου
Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών ενέργειας των 27 το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER. Ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρείς συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.
Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.
Την πρόταση υπερψήφισε και η Γερμανία τελικά, που ηγείτο του μπλοκ που εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους τόσο για την επιβολή πλαφόν, όσο και για το να πέσει ο πήχης κάτω από τα 200 ευρώ. Την τελική πρόταση καταψήφισε η Ουγγαρία ενώ απείχαν η Αυστρία και η Ολλανδία.
- Πριν φτάσουμε στην τελική συμφωνία προηγήθηκε σκληρή μάχη καθώς η πρόταση τέθηκε δύο φορές σε ψηφοφορία. Την πρώτη φορά οι Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο αντέδρασαν ζητώντας να περάσει η πρόταση με συναινετική διαδικασία και όχι ψηφοφορία.
Ισπανοί και Βέλγοι κατηγόρησαν τη Γερμανία πως δεν θέλει συμφωνία με αποτέλεσμα η τσεχική προεδρία να αναγκαστεί να διακόψει προσωρινά.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Κώστας Σκρέκας εμφανίστηκε ευχαριστημένος κάνοντας λόγο για ιστορική απόφαση.
«Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που – για μια ακόμη φορά – επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών – μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες», κατέληξε ο κ. Σκρέκας.
Αναλυτές εκτιμούν πως οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν το επόμενο έτος, καθώς αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις για τις ρωσικές προμήθειες.
Σημειώνεται πως η συμφωνία ανοίγει και ένα ευρύτερο πακέτο έκτακτης ανάγκης για να περιοριστεί η αστάθεια της αγοράς και να ανοίξει ο δρόμος για κοινές αγορές φυσικού αερίου, οι οποίες είχαν μπει σε αναμονή λόγω διαφωνιών για το ανώτατο όριο τιμών.
Το Βερολίνο βρισκόταν σε αναζήτηση απλούστερων διαδικασιών για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο περιβάλλον ως στοιχείο του ευρύτερου μέτρου.
- Η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου στην απόφαση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ για επιβολή πλαφόν 180 ευρώ στις τιμές του φυσικού αερίου, ήρθε μέσω δηλώσεων που έκανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι οι προσπάθειες για τον καθορισμό ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου είναι απαράδεκτες και θα υπάρξει η κατάλληλη απόφαση, ενώ προανήγγειλε και ένα διάταγμα για το πετρέλαιο.
«Οι αρχές είναι οι ίδιες και εδώ. Πρόκειται για παραβίαση της διαδικασίας της τιμολόγησης της αγοράς, για επέμβαση σε αυτήν. Οποιαδήποτε αναφορά στο ανώτατο όριο είναι απαράδεκτη. Θα χρειαστεί χρόνος για να σταθμιστούν προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά. Η διαδικασία για το πετρέλαιο δεν έχει τελειώσει ακόμα» δήλωσε ο Πεσκόφ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πούτιν, θα υπάρξει αντίδραση: «Θα προχωρήσουμε με το φυσικό αέριο, όπως ακριβώς κάναμε με το πετρέλαιο».