Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα η παρουσία και οι συναντήσεις του Αλ Σίσι στην Ουάσιγκτον λίγο μετά το προεδρικό διάταγμα για την ΑΟΖ

 Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα η παρουσία και οι συναντήσεις του Αλ Σίσι στην Ουάσιγκτον λίγο μετά το προεδρικό διάταγμα για την ΑΟΖ

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, αλ Σίσι, έστειλε τους «κεραυνούς» του στην Άγκυρα και την Τρίπολη, ευρισκόμενος στην Ουάσιγκτον, προσκεκλημένος της αμερικανικής κυβέρνησης στη σύνοδο των ηγετών της Αμερικής και της Αφρικής, η οποία από την Δευτέρα έχει παραλύσει την Ουάσιγκτον, αναφέρει το hellasjournal.com και ο ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

“Η αμερικανική πρωτεύουσα “αφρικανοκρατείται” καθώς έχουν έρθει δεκάδες ηγέτες, υπουργοί, διπλωμάτες και άλλα στελέχη των αφρικανικών χωρών, που εκπροσωπούνται στη σύνοδο.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι χθες το βράδυ, έκλεισαν όλοι οι δρόμοι γύρω από τον Λευκό Οίκο και σε ακτίνα ενός μιλίου, για να μπορέσουν να φτάσουν οι προσκεκλημένοι του προεδρικού ζεύγους στην προεδρική κατοικία, όπου και παρακάθισαν σε δείπνο προς τιμή τους.

Οι Αμερικανοί «μάζεψαν» όλους σχεδόν τους ηγέτες των αφρικανικών χωρών, συνολικά 49 πρόεδροι και πρωθυπουργοί, με πληρωμένα όλα τα έξοδα, για να τους νουθετήσουν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στη συνεργασία τους με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Πρόκειται για μία πολύ επιθετική διπλωματική πράξη, που θα έχει και συνέχεια, καθώς οι ηγέτες των χωρών της Αφρικής ζήτησαν έμπρακτη βοήθεια αό την Αμερική.

  • Ανάμεσα στους ηγέτες της Αφρικής περίοπτη θέση έχει ο στρατηγός αλ Σίσι, ο οποίος έγινε δεκτός από την επίσημη Ουάσιγκτον ως ο «άνθρωπος» τους στην αφρικανική ήπειρο, με τον οποίο συνεννοούνται, αν και έχουν τις διαφορές τους για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Αίγυπτος, ως γνωστό, είναι και αυτή μία αυταρχική χώρα. Όμως οι Αμερικανοί συνηθίζουν να «ξεχνούν» όταν πρόκειται για τα στρατηγικά τους συμφέροντα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Άντονι Μπλίνκεν και Λλόιντ Όστιν και χθες το βράδυ ήταν προσκεκλημένος στο Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο είχε συνομιλία και το απόγευμα της Τετάρτης στον χώρο της Συνόδου, στην οποία η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε περισσή σημασία.

  • Συναντήθηκε ακόμα με βουλευτές και γερουσιαστές, με στελέχη των εβραϊκών και αιγυπτιακών οργανώσεων και τις πιο σημαντικές δεξαμενές σκέψεις της Ουάσιγκτον. Με λίγα λόγια συναντήθηκε με τους πιο σημαντικούς παράγοντες της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Στη συνάντηση με τον κ. Μπλίνκεν, η συνομιλία αφορούσε περισσότερο την περιφερειακή ασφάλεια και τις σχέσεις της Αιγύπτου με τις γειτονικές χώρες, που περιλαμβάνουν το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Παλαιστίνη και άλλα κράτη, στα οποία έχει επιρροή το Κάιρο.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η απόφαση της Αιγύπτου να καθορίσει τα όρια της ΑΟΖ της Αιγύπτου προς δυσμάς, έγινε ενώ ο κ. αλ Σίσι έφτανε στην Ουάσιγκτον.

  • Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι με την κίνηση αυτή αμφισβητείται εμπράκτως το παράνομο Τουρκολυβικό Μνημόνιο. Οι πηγές θεωρούν ότι η απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου αποτελεί «ταφόπετρα» για τις προσπάθειες της Τουρκίας να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με το Κάιρο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας στις συνομιλίες με τους Αμερικανούς ανώτερους αξιωματούχους, έγινε αναφορά και στην Τουρκία, σε σχέση με τη στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη. Και ο κ. αλ Σίσι ήταν απόλυτος για την ανάγκη να αποχωρήσουν αμέσως οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, ώστε να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή των εκλογών.

Ο κ. Μπλίνκεν υπογράμμισε τη δέσμευσή των ΗΠΑ στη στρατηγική εταιρική σχέση ΗΠΑ-Αιγύπτου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού ρόλου της Αιγύπτου στην προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή.

  • Ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε επίσης ότι η διμερής σχέση ενισχύεται από την απτή πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο, και αναγνώρισε τις πρόσφατες απελευθερώσεις πολιτικών κρατουμένων από την Αίγυπτο και ενθάρρυνε περαιτέρω πρόοδο για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Όλα στο βωμό των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ και των σχέσεων τους με την Αίγυπτο. Ακόμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου η πρόοδος από την πλευρά του Καϊρου, στην πραγματικότητα είναι μηδαμινή.

Οι Αμερικανοί, έχοντας στον πλευρό τους την Αίγυπτο και το Ισραήλ νοιώθουν πως ο αποκλεισμός της Ρωσίας στη Μεσόγειο είναι απόλυτος. Υποδεχόμενος με μεγάλες τιμές τον Αιγύπτιο πρόεδρο στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μόνο καλά λόγια είχε να πει για τον αλ Σίσι.

Είπε τα εξής:

Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε ξανά στο Πεντάγωνο. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω συγχαίροντας σας για την επιτυχή ολοκλήρωση της 27ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Η φιλοξενία αυτού του σημαντικού συνεδρίου έθεσε ένα σαφές παράδειγμα του αντίκτυπου της Αιγύπτου στην παγκόσμια σκηνή.

Και ξέρω ότι γιορτάζουμε φέτος τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου. Η κυβέρνηση μας εκτιμά ιδιαίτερα την ηγεσία και τη συνεργασία της Αιγύπτου για την επίτευξη των κοινών μας στόχων ασφάλειας.

Είδαμε αυτή την ηγεσία και το θάρρος της Αιγύπτου να γίνει το πρώτο αραβικό κράτος που εγκαθίδρυσε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, είδαμε την υπεύθυνη διαχείριση σας της Διώρυγας του Σουέζ· και τη ζωτική βοήθεια που παρείχε η Αίγυπτος για τη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας τον περασμένο Αύγουστο.

Η κυβέρνηση μας επικροτεί επίσης την πρόσφατη ανάληψη της διοίκησης της Combined Task Force 153 από την Αίγυπτο, ως μέρος των προσπαθειών των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ζωτικών θαλάσσιων οδών στην Ερυθρά Θάλασσα. Και παραμένουμε προσηλωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι η Αίγυπτος έχει τις δυνατότητες να υπερασπιστεί τον λαό της και το έδαφός της.

Έτσι, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Αίγυπτο και τους γείτονές σας για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, της ολοκληρωμένης αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας και της θαλάσσιας ασφάλειας.

Κύριε Πρόεδρε, όπως γνωρίζετε, προσωπικά δεσμεύομαι να εμβαθύνω τη διμερή μας αμυντική συνεργασία και να προωθήσω τις κοινές μας αμυντικές προτεραιότητες.

Η ατζέντα μας σήμερα εκτείνεται πέρα από τις περιφερειακές προκλήσεις. Ανυπομονούμε επίσης να συζητήσουμε τις απειλές που θέτει ο απρόκλητος πόλεμος επιλογής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η εισβολή της Ρωσίας απειλεί τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη που μας κρατά όλους ασφαλείς και μας υπενθυμίζει τους κινδύνους της αταξίας.

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ και πάλι που ήρθατε για να διαβουλευθούμε για θέματα περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας, και ανυπομονώ για τις σημαντικές συζητήσεις μας σήμερα.

Από την πλευρά του ο κ. αλ Σίσι, απάντησε ως εξής και με τρόπο που έδειξε μία απίστευτη εμβάθυνση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, αλλά και την ευγνωμοσύνη του για την αμερικανική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια:

Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ για το θερμό καλωσόρισμα. Είναι πολύ καλό που επιστρέφω στο Πεντάγωνο. Και θα ήθελα να ξεκινήσω με αυτό: εύχομαι σε εσάς και σε όλους στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρο τον κόσμο Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος. Συγχαίρουμε επίσης εσάς και τους εαυτούς μας καθώς γιορτάζουμε τα 100 χρόνια αμοιβαίων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας.

Θα ήθελα επίσης να πω ότι η επιτυχία της Αιγύπτου στο COP 27 αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγάλη υποστήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το κλειδί για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούσαμε. Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα που έδωσε τα εύσημα στην Αίγυπτο, αλλά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είμαι βέβαιος ότι οι συζητήσεις μας σήμερα το απόγευμα θα είναι πολύ εποικοδομητικές και πολύ σημαντικές, διότι οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας, καθώς και οι σχέσεις ασφάλειας ήταν πάντα το κλειδί και ο πυρήνας της συνολικής σχέσης μεταξύ της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ήταν η ραχοκοκαλιά και το (δεν ακούγεται) και γι’ αυτό πιστεύω ότι οι συζητήσεις μας εξυπηρετούν πραγματικά τα αμοιβαία μας συμφέροντα από αυτή την άποψη.

Προσωπικά, σας εκτιμώ πολύ. Σας τρέφω μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό από τότε που ήσασταν Διοικητής της CENTCOM. Θυμάμαι ακόμα τις συχνές συναντήσεις μας και πόσο θετικός και εποικοδομητικός ήσασταν και δείξατε κοινή κατανόηση σε πολλά θέματα.

Σας ευχαριστώ λοιπόν πολύ. Σας ευχαριστώ όλους, είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Η συμμαχία της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, είναι πιο ισχυρή παρά ποτέ. Οι διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον, πιστεύουν ότι δεν θα προχωρήσει ούτε η ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη ο ένας για τον άλλο…

hellasjournal.com

Σχετικά Άρθρα