Ακάρ: Περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα από τις ΗΠΑ για τα F 16

 Ακάρ: Περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα από τις ΗΠΑ για τα F 16

H Άγκυρα αναμένει ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης των πωλήσεων μαχητικών αεροσκαφών F-16, από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του Άντι Καϊκόνεν στην Άγκυρα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε πως «με βάση αυτές τις θετικές προσεγγίσεις, αναμένουμε τώρα θετικά και συγκεκριμένα βήματα από τις ΗΠΑ. Θέλουμε να γίνει αυτό το έργο και η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό με θετικό και γρήγορο τρόπο».

«Καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο απέρριψε τους περιοριστικούς όρους για τις πωλήσεις των F-16 στο νομοσχέδιο για την άμυνα, μετά την επιμονή της Τουρκίας, η Άγκυρα έδειξε ότι θέλει οι πωλήσεις να εγκριθούν από το Κογκρέσο και να υπογραφούν από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το συντομότερο δυνατό», σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Αναμένουμε από όλους τους συμμάχους μας, ιδιαίτερα τη Φινλανδία, να υποστηρίξουν και να συμβάλουν στον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας και στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων», πρόσθεσε ο Ακάρ.

Όπως υποστήριξε «είδαμε τη θετική προσέγγιση των Αμερικανών ομολόγων μας από την αρχή σε αυτό το θέμα» και πρόσθεσε πως «πάντα βλέπαμε μια θετική προσέγγιση από τις ΗΠΑ …στις συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών, ιδιαίτερα του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν».

Καλώντας τους συμμάχους της Τουρκίας να κάνουν «την απαραίτητη συνεισφορά» για να στηρίξουν τις προσπάθειες προμήθειας και εκσυγχρονισμού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας όσο και στην εξασφάλιση ότι η Άγκυρα μπορεί «πλήρως» να εκπληρώσει τα καθήκοντά της στο ΝΑΤΟ, σημείωσε: «εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τους εαυτούς μας από τους άλλους συμμάχους μας, αλλά αντιμετωπίζουμε κάποιους περιορισμούς».

Δήλωσε επίσης: «Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι και αυτοί οι περιορισμοί θα καταργηθούν».

Η Άγκυρα ζήτησε F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού τον Οκτώβριο του 2021. Η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιελάμβανε την πώληση 40 τζετ, καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη που έχει ήδη η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο απόθεμά της, τονίζει το Anadolu

Στο πλαίσιο αυτό. η Τουρκία έχει καλέσει εδώ και καιρό τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ καθώς και τους συμμάχους της Σουηδία και Φινλανδία να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Φινλανδία: Θα εξετάσουμε την εξαγωγή όπλων στην Τουρκία

Η Φινλανδία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγεί άδειες εξαγωγής όπλων στην Τουρκία κατά περίπτωση, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, σε μια προσπάθεια να πείσει τις τουρκικές αρχές να στηρίξουν την ένταξη της χώρας του και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία και η Σουηδία ζήτησαν να ενταχθούν στη Συμμαχία τον Μάιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως το αίτημά τους θα πρέπει να εγκριθεί και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Μόνο η Τουρκία αντιτίθεται, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι φιλοξενούν Κούρδους μαχητές.

Ο υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκόνεν είπε ότι ούτε η Φινλανδία ούτε η Σουηδία εφαρμόζουν κάποιο γενικό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Το Ελσίνκι όμως πάγωσε τις νέες άδειες εξαγωγής όπλων το 2019, αφού η Τουρκία ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας.

«Κατ’ αρχήν, είναι πιθανό να δοθούν κάποιες άδειες στο μέλλον», είπε ο Καϊκόνεν μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Πρόσθεσε ότι τα αιτήματα θα εξετάζονται κατά περίπτωση.

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Φινλανδία θα πρέπει να άρει το εμπάργκο όπλων, ως προϋπόθεση για να εξασφαλίσει τη στήριξη της Άγκυρας στο αίτημά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Ουγγαρία είναι η δεύτερη χώρα που ακόμη δεν έχει επικυρώσει επισήμως την ένταξη.

Σχετικά Άρθρα