Παρασκήνιο: Ποιός θα είναι ο εισηγητής του ν/σ για την άρση απορρήτου των επικοινωνιών – Η απάντηση Μητσοτάκη στη Βουλή
Αυλαία ρίχνει η υπόθεση των υποκλοπών για την κυβέρνηση, με την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, ως την ερχόμενη Τετάρτη.
Η τελευταία πράξη του δράματος της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που ξεκίνησε από τον περασμένο Αύγουστο, θα διαδραματιστεί στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Από αύριο, αναμένεται να ξεκινήσει η «μάχη» στη Βουλή καθώς με βάση τον προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την Πέμπτη με στόχο να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί επι του νομοσχεδίου και να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ για τα περί «συσκότισης και συγκάλυψης» της υπόθεσης καλώντας παράλληλα όλες τις πτέρυγες της Βουλής να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την ΕΥΠ.
- Επι της ουσίας, η υπερψήφιση του νέου νομοσχεδίου το οποίο σε λίγες ημέρες θα αποτελεί κι επίσημα νόμο του κράτους θα σηματοδοτήσει μια πύρρειο νίκη για την κυβέρνηση καθώς επιτεύχθει μεν η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να ακολουθήσει την θεσμική οδό αλλά είχε πολιτικό κόστος κυρίως για την κυβερνητική συνοχή.
Για αυτό το λόγο ακούγεται έντονα στα δημοσιογραφικά γραφεία πως το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να «υποδείξει» ως εισηγητή του επίμαχου νομοσχεδίου πρόσωπο με σημαντικές αναφορές στο Καραμανλικό μπλοκ ώστε να στεγανοποιήσει την κοινοβουλευτική ομάδα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί ρήγματος με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ζωτικής σημασίας το γεγονός ο «υπερασπιστής-εισηγητής» του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ να είναι συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού.
- Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των γαλάζιων βουλευτών θα ανεβάσει ο ίδιος τους «τόνους» από το βήμα της Βουλής, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού πρώτα περιγράψει όλες τις ενέργειες που έκανε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το ζήτημα των υποκλοπών μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση της ΕΥΠ.
Όσον αφορά τον «κορμό» του νέου νομοσχεδίου για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θεσπίζονται διεθνής πρακτικές για την ισορροπία της προστασίας της ιδιωτικότητας και της εθνικής ασφάλειας, ενισχύονται τα δικαιώματα των πολιτών απέναντι στις απειλές που συνδέονται με την τεχνολογική εξέλιξη κι αντιμετωπίζονται οι παθογένειες ετών.
Ειδικότερα:
- Η ποινική νομοθεσία εξοπλίζεται με τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση των λογισμικών και συσκευών παρακολούθησης.
- Η χρήση λογισμικών και συσκευών παρακολούθησης από ιδιώτες αναβαθμίζεται σε κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη, ενώ σήμερα είναι απλό πλημμέλημα. Αντίστοιχα, η εμπορία και η απλή κατοχή, που σήμερα δεν ποινικοποιούνται, χαρακτηρίζονται πλημμέλημα με ποινή έως πέντε έτη.
- Τα απαγορευμένα λογισμικά και συσκευές παρακολούθησης καταγράφονται σε ειδικό κατάλογο δημόσια προσβάσιμο και διαρκώς επικαιροποιούμενο ενώ η προμήθεια λογισμικών παρακολούθησης από το Δημόσιο είναι δυνατή μόνο υπό τις προϋποθέσεις προεδρικού διατάγματος, το οποίο θα έχει υποβληθεί σε επεξεργασία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
- Τίθενται νέες δικλίδες ασφαλείας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Για πρώτη φορά ιδρύονται Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας με αποστολή την εκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού και Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου για τον έλεγχο φαινομένων παράβασης καθήκοντος και διαφθοράς στην ΕΥΠ ενώ προβλέπονται εγγυήσεις δημοσιότητας στη λειτουργία του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της ΕΥΠ.
- Τίθενται ειδικές προϋποθέσεις για την επιλογή του Διοικητή, ο οποίος μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός.
- Αυστηροποιείται το πλαίσιο άρσης του απορρήτου. Για πρώτη φορά ο όρος «εθνική ασφάλεια» εξειδικεύεται νομοθετικά ενώ προβλέπεται ότι την άρση μπορούν να ζητήσουν μόνο η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, εφόσον ανταποκριθούν σε αυστηρές απαιτήσεις τεκμηρίωσης.
- Επιπρόσθετες δικλίδες τίθενται, επίσης για πρώτη φορά, όταν η άρση αφορά πολιτικά πρόσωπα, οπότε απαιτείται άμεση και εξαιρετικά πιθανή διακινδύνευση της εθνικής ασφαλείας, καθώς και άδεια του Προέδρου της Βουλής.
- Προβλέπεται η υποχρεωτική γνωστοποίηση της άρσης, μετά την πάροδο τριών ετών από την παύση της, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση, όπως αξιολογείται από ειδικό τριμελές όργανο με τη συμμετοχή δύο εισαγγελικών λειτουργών και του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.