Κίνα: Προκαλεί κοινωνική εξέγερση η πολιτική Zero Covid;- Οι πολιτικοί στόχοι και η κυβερνητική αντίδραση
Κάτι συμβαίνει στην Κίνα. Τριάντα τρία χρόνια μετά την καταστολή της ειρηνικής συγκέντρωσης στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, οι διαμαρτυρίες για το δόγμα Zero Covid που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ, τείνουν να λάβουν διαστάσεις γενικευμένης εξέγερσης. Η ανάφλεξη άρχισε στη Σαγκάη, γρήγορα επεκτάθηκε στα περισσότερα αστικά κέντρα, στις παράκτιες περιοχές της χώρας και στη μακρινή βορειοδυτική επαρχία Σικιάγκ, όπου έχουν καταγγελθεί διώξεις των τουρκόφωνων μουσουλμάνων Ουιγούρων, που είναι πλειονότητα εκεί.
Η εξέγερση λαμβάνει χώρα λίγες εβδομάδες μετά το 20ο Συνέδριο του Κ.Κ. Κίνας, κατά το οποίο ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε υπερεξουσίες που παραπέμπουν στην παντοδυναμία του Μάο Τσε Τουνγκ. Έτσι οι διαδηλώσεις έχουν ως σύνθημα το αίτημα για παραίτηση του Κινέζου ηγέτη και καταγράφονται ως έμπρακτη αμφισβήτηση της προσωποπαγούς εξουσίας του.
Πολιτική Zero Covid: Σημειώστε ότι η πολιτική Zero Covid δεν είναι αντίστοιχη των lockdown που είδαμε στη Δύση. Περισσότερο μοιάζει με κατάσταση πολιορκίας, με σφραγισμένες τις πόρτες των διαμερισμάτων και των συγκροτημάτων κατοικιών, ακόμα και ακαριαίο εγκλωβισμό των πελατών στα εμπορικά κέντρα, μόλις καταγραφεί κρούσμα.
Παράλληλος στόχος: Τα ακραία αυτά μέτρα δεν σχεδιάσθηκαν μόνο λόγω του υπερπληθυσμού των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και προκειμένου να μην πυροδοτηθεί έκρηξη της κοινωνικής και πολιτικής δυσαρέσκειας. Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα φανεί αν τα μέτρα, αντί να καθυστερήσουν ή να ματαιώσουν αυτή την έκρηξη, τελικά θα την επισπεύσουν.
Σχετικό είναι το δημοσίευμα του Economist:
Οι συγκεντρώσεις διαφέρουν ως προς το μέγεθος, το νόημα και τη σύνθεση, αλλά όλα έχουν ενωθεί με ένα θέμα: απαιτήσεις για ένα τέλος στα σκληρά lockdown και τους αυθαίρετους ελέγχους της εκστρατείας «μηδενικού Covid» της χώρας . Συνολικά, αντιπροσωπεύουν μια ευρεία και ποικιλόμορφη γκάμα απογοήτευσης, ενός είδους που πολύ σπάνια ακούγεται στην Κίνα. Αν και δεν είναι όλες οι διαμαρτυρίες ρητά πολιτικές, είναι μια αλάνθαστη επίπληξη για τον Πρόεδρο Xi Jinping , που χαιρετίστηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ως «αρχηγός του λαϊκού πολέμου κατά του Covid».
Πολλοί άνθρωποι έχουν βαρεθεί όλο και περισσότερο αυτόν τον πόλεμο. Το τελευταίο έναυσμα ήρθε στις 24 Νοεμβρίου, όταν μια πυρκαγιά σε πολυκατοικία στο Urumqi, την πρωτεύουσα της περιοχής Xinjiang, σκότωσε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους εννέα. Οι κάτοικοι της περιοχής ισχυρίστηκαν ότι οι πόρτες και οι έξοδοι πυρκαγιάς στο κτίριο ήταν σφραγισμένες για τον έλεγχο του Covid. Οι αξιωματούχοι στο Urumqi το διέψευσαν. «Η ικανότητα ορισμένων κατοίκων να διασωθούν ήταν πολύ αδύναμη…και δεν κατάφεραν να ξεφύγουν», εξήγησε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής, προκαλώντας ακόμη περισσότερο θυμό. Η Σιντζιάνγκ, η πατρίδα της μειονότητας των Ουιγούρων της Κίνας, βρίσκεται υπό αυστηρούς περιορισμούς για τον κορωνοϊό εδώ και μήνες.
Αυτά είναι απλώς τα τελευταία σημάδια ότι οι Κινέζοι πολίτες πιστεύουν ότι η πολιτική έχει διαρκέσει πολύ. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν περιπτώσεις αγανακτισμένων κατοίκων να ρίχνουν με διάφορους τρόπους χαλύβδινα φράγματα με σκοπό να σφραγίσουν σε συγκροτήματα κατοικιών ή να καλέσουν την αστυνομία να αμφισβητήσει τη νομική εξουσία των τοπικά επιβαλλόμενων περιορισμών για τον Covid. Πλήθη εργαζομένων στο μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο, έξω από την πόλη Zhengzhou, συγκρούστηκαν με την αστυνομία των ΜΑΤ στις 23 Νοεμβρίου. Φέρεται ότι ήταν θυμωμένοι για τις αθετημένες υποσχέσεις της Foxconn, που διευθύνει το εργοστάσιο, για μπόνους και αφού οι νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι τοποθετήθηκαν στους ίδιους κοιτώνες με το υπάρχον εργατικό δυναμικό, παρά τα πολλά ύποπτα κρούσματα Covid στην τεράστια πανεπιστημιούπολη της Foxconn. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ορισμένοι εργαζόμενοι της Foxconn σκαρφάλωσαν στους φράχτες για να ξεφύγουν από ένα ξέσπασμα στην πανεπιστημιούπολη.