Σολτς: Ευκολότερη και ταχύτερη η απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας για τους Τούρκους -Χαιρετίζει η τοπική κοινότητα
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει σκοπό, να καταστήσει ευκολότερη και ταχύτερη την απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Η ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, ενώ την χαιρέτισε άμεσα η τουρκική κοινότητα.
«Οι άνδρες και οι γυναίκες που ήρθαν στη Γερμανία τις τελευταίες δεκαετίες συνέβαλαν πολύ στο να γίνει η οικονομία μας όσο ισχυρή είναι σήμερα. Κάποιοι από αυτούς έχουν ζήσει στη Γερμανία γενιές και γενιές, έχουν παιδιά και εγγόνια», δήλωσε ο κ. Σολτς στο εβδομαδιαίο μήνυμά του. Αργότερα η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ διευκρίνισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει δικαίωμα πολιτογράφησης έπειτα από πέντε -αντί για οκτώ χρόνια, όπως ισχύει σήμερα. Η κυρία Φέζερ σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να επεκταθεί και η δυνατότητα απόκτησης διπλής υπηκοότητας. «Η συντόμευση των προθεσμιών αποτελεί κίνητρο για την ενσωμάτωση», δήλωσε.
Την ικανοποίησή του για τις ανακοινώσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας της Γερμανίας Γκιοκάι Σοφούογλου, επισημαίνοντας ότι «η γερμανική νομοθεσία περί ιθαγένειας δεν ανταποκρίνεται πλέον στην πραγματικότητα». Μιλώντας στο Δίκτυο RND, δήλωσε ότι πρέπει να επιτραπούν οι πολλαπλές υπηκοότητες.
Αντιδρά η αντιπολίτευση στα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης
Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) από την πλευρά της επέκρινε τα σχέδια της κυβέρνησης. «Η διαπραγμάτευση της γερμανικής υπηκοότητας δεν προωθεί την ενσωμάτωση, αλλά εξυπηρετεί ακριβώς τον αντίθετο στόχο και θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα προσελκύοντας παράνομη μετανάστευση», δήλωσε ο επικεφαλής των βουλευτών της Χριστιανοικοινωνικής Ένωσης (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ στην BILD. Ως «εκρηκτική ύλη για την κοινωνία» περιέγραψε ο βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Στέφαν Χεκ τον «πληθωρισμό γερμανικών διαβατηρίων», ενώ ο γενικός γραμματέας της CSU Μάρτιν Χούμπερ τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει πρώτα να επιτυγχάνεται η ενσωμάτωση και μετά να δίδεται το γερμανικό διαβατήριο. «Δεν επιτρέπεται να υπάρξουν συμβιβασμοί σε ό,τι αφορά τη γλώσσα ή τις βασικές γνώσεις σχετικά με τη Γερμανία», δήλωσε.
Από την πλευρά της οικονομίας, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ επαίνεσε τα σχέδια της κυβέρνησης, αναφερόμενος στο πρόβλημα των ελλείψεων εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. «Μια σαφής προοπτική για υπηκοότητα είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να γίνει η Γερμανία πιο ελκυστική σε ξένους ειδικευμένους εργαζόμενους», εξήγησε.