Βασίλισσα Ελισάβετ: Φως στα αίτια θανάτου της – “Έδινε κρυφά μάχη με τον καρκίνο”
Η βασίλισσα Ελισάβετ φαίνεται πως βρέθηκε αντιμέτωπη με τον καρκίνο τον τελευταίο χρόνο της ζωής της και τον πολέμησε κρυφά, ισχυρίζεται σε ένα νέο του βιβλίο φίλος του πρίγκιπα Φιλίππου και βιογράφος της βασιλικής οικογένειας.
Στο βιογραφικό βιβλίο με τίτλο Elizabeth: An Intimate Portrait (Ελισάβετ: Ένα οικείο πορτρέτο), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Δεκεμβρίου, ο συγγραφέας και φίλος του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, Gyles Brandreth, υποστηρίζει ότι η αείμνηστη μονάρχης έπασχε από μια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών, το πιο κοινό σύμπτωμα του οποίου είναι ο πόνος στα κόκαλα.
Εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ανατροπή στην αιτία θανάτου της, την οποία το πιστοποιητικό θανάτου καταγράφει επίσημα ως «γήρας».
Η επίσημη ανακοίνωση του παλατιού θέλει αποδίδει τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ στο γήρας
«Είχα ακούσει ότι η βασίλισσα είχε μια μορφή μυελώματος – καρκίνο του μυελού των οστών – που θα εξηγούσε την κούρασή της και την απώλεια βάρους και εκείνα τα “προβλήματα κινητικότητας” που μας έλεγαν συχνά τον τελευταίο χρόνο της ζωής της», γράφει ο Brandreth.
«Το πιο κοινό σύμπτωμα του μυελώματος είναι ο πόνος στα οστά, ιδιαίτερα στη λεκάνη και τη μέση, και το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια ασθένεια που προσβάλλει συχνά τους ηλικιωμένους.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, αλλά η θεραπεία – με φάρμακα που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και φάρμακα που βοηθούν στην πρόληψη της αποδυνάμωσης των οστών – μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ασθένειας και να παρατείνει την επιβίωση του ασθενούς κατά μήνες ή δύο έως τρία χρόνια».
Το πιστοποιητικό θανάτου της Ελισάβετ προκάλεσε περισσότερα ερωτήματα από όσα απάντησε
Σημειώνεται, πάντως, ότι ήδη από τη δημοσιοποίηση του πιστοποιητικού θανάτου της βασίλισσας στα τέλη Σεπτεμβρίου, αρκετά βρετανικά δημοσιεύματα, ανέφεραν ότι η υγεία της είχε μεγάλη πτώση από τον Αύγουστο και μετά, όταν και κατέπεσε.
Μάλιστα, ο δημοσιογράφος της Daily Mail, Barney Calman, έγραψε ένα άρθρο με αφορμή το πιστοποιητικό θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ που δόθηκε στη δημοσιότητα, διερωτώμενος κατά πόσο το παλάτι αποφάσισε να πει την αλήθεια. Εξηγούσε, δε, ότι μόλις το 2% των πιστοποιητικών θανάτου στη Βρετανία αναφέρουν ως αιτία τα γηρατειά και ότι είναι πολύ πιθανό να υπήρχαν και άλλες αιτίες, άλλα νοσήματα, χρόνια ή κάποια που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα και συνέβαλαν στο τέλος της βασίλισσας, μαζί με τα γηρατειά.