Όλο το παρασκήνιο: Το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη κατά την επίσκεψη Δένδια- Πώς επιχείρησαν να τον “παγιδεύσουν”-Η αντίδραση της κυβέρνησης
Σε διπλωματικό επεισόδιο εξελίχηκε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη.
Σύμφωνα με όσα μετάδωσε η ΕΡΤ, μόλις ο Έλληνας ΥΠΕΞ έφτασε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης ενημέρωθηκε πως θα τον υποδεχόταν η ΥΠΕΞ της κυβέρνησης της Λιβύης που υπέγραψε το μη αναγνωρισμένο σύμφωνο με την Τουρκία, κάτι το οποίο δεν γνώριζε.
Μόλις ο υπουργός έμαθε την παρουσία της στο αεροδόμιο ζήτησε να αποχωρήσει με προορισμό τη Βεγγάζη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή της Λιβύης το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος που τον μετέφερε, ενώ έφτασε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης δεν προσγειώθηκε με εντολή του έλληνα υπουργού Εξωτερικών μόλις πληροφορήθηκε ότι στο αεροδρόμιο τον περίμενε να τον υποδεχτεί η ΥΠΕΞ της Λιβύης. Και μάλιστα με την παρουσία τηλεοπτικών συνεργειών, σε μία προφανή προσπάθεια επικοινωνιακής “παγίδευσης” του Έλληνα ΥΠΕΞ, ώστε να εμφανιστεί η ελληνική πλευρά ότι συνομιλεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης που στηρίζεται και συναλλάσσεται με την Τουρκία, σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.
Ως γνωστό η Αθήνα δεν αναγνωρίζει ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης μπορεί να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες (καθώς δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2021) όπως αυτή που πρόσφατα υπέγραψε το σύμφωνο συνεργασία με την Τουρκία. Ωστόσο, αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, Ιταλία και Μάλτα,δε, υπέγραψαν πρόσφατα μνημόνια συνεργασίας μαζί της.
H ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο κ. Δένδιας έφτασε στη συνέχεια στη Βεγγάζη, όπου πραγματοποιήθηκε και η τελετή για τη δωρεά 30.000 εμβολίων κατά της Covid-19.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει τον λιβυκό λαό στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας, δωρίζοντας επιπλέον εμβόλια, σε συνέχεια δωρεάς 200.000 εμβολίων τον Αύγουστο του 2021.
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δωρίσει ακόμα περισσότερα εμβόλια, όσα μπορεί να απορροφήσει η Λιβύη», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι μια κίνηση για το κοινό καλό και ένα αγαθό στο οποίο όλοι οι πολίτες στον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση». Επεσήμανε δε ότι η πραγματικότητα στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχε συναντήσει στην πρώτη του επίσκεψη.
Λακωνική απάντηση Οικονόμου
Το διπλωματικό επεισόδιο με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στη Λιβύη, προκάλεσε “παγωμάρα” στην Αθήνα, αν κρίνει κανείς από τη λακωνική αντίδραση του Μαξίμου διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου ερωτήθηκε ειδικότερα εάν η Αθήνα βλέπει παρέμβαση τρίτων, δηλαδή εν προκειμένω της Τουρκίας, πίσω από την “παγίδα” που έστησε η κυβέρνηση της Τρίπολης στον κ.Δένδια. “Εχει εκδοθεί ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία και σας παραπέμπω”, απάντησε ξερά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Οικονόμου συνεπώς δέχθηκε διευκρινιστικές ερωτήσεις, αλλά απάντησε εξίσου λακωνικά: “Δεν έχω να προσθέσω τίποτε παραπάνω από την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Η επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη συνεχίζεται κανονικά, Οι επισκέψεις και τα ταξίδια του υπουργού Εξωτερικών είναι πάντα σε γνώση της κυβέρνησης”.
Δεν σχολίασε πάντως εάν τελικά η Ελλάδα αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης. Υπενθυμίζεται ότι θέση της Αθήνας είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι η Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.