Λίστα Πάτση στο προσκήνιο: Αναταραχή σε βουλευτές και στελέχη της ΝΔ – Σε ποια περίπτωση ο βουλευτής αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης
Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αποκαλύψεις για τον «αγοραστή των κόκκινων δανείων» Ανδρέα Πάτση. Η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα παρακολουθεί μουδιασμένη τις τελευταίες εξελίξεις καθώς ορισμένοι βουλευτές φοβούνται πως θα «πάρει η μπάλα κι άλλους».
Της Άννας Καραβοκύρη
Μάλιστα, στους κόλπους της γαλάζιας παράταξης υπάρχει έντονη ανησυχία για την «ταυτότητα» της λίστα των «πελατών» του Πάτση κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ανάμεσα στα δάνεια που διαχειρίζονταν η εταιρεία του, να υπήρχαν και μεγαλοφειλέτες που ανήκουν στα υψηλά κλιμάκια της παράταξης.
Με λίγα λόγια, υπάρχει η καχυποψία πως η εταιρεία του Πάτση, αγόρασε μεταξύ άλλων και «κόκκινα δάνεια» ορισμένων κομματικών στελεχών και στην συνέχεια φρόντισε να τους απαλλάξει από τον υπέρογκο δανεισμό. Η φημολογία αυτή αφήνει υπόνοιες και για ενδεχόμενο «εκβιασμό» του Πάτση προς ορισμένα κομματικά στελέχη.
- Πάντως, η υπόθεση Πάτση ξέσπασε την πιο ακατάλληλη στιγμή για την κυβέρνηση καθώς το θέμα των πλειστηριασμών όχι μόνο αποτελεί πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποτελεί μείζον θέμα για χιλιάδες δανειολήπτες.
Η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής θα αναλάβει τώρα να ξεσκονίσει τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του ανεξάρτητου βουλευτή. Όπως ενημέρωσε την Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ο Θανάσης Μπούρας, ως πρόεδρος της επιτροπής πόθεν έσχες, οι ορκωτοί λογιστές έχουν ήδη ξεκινήσει τον έλεγχο, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας. Όπως μάλιστα είπε, η επιτροπή έχει ζητήσει περισσότερες από μια φορές διευκρινήσεις στο πόθεν έσχες του.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ο έλεγχος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής είναι διαρκής και μπορεί να παρατείνεται κάθε φορά που προκύπτουν νεώτερα στοιχεία.
Εν προκειμένω, κατά τον έλεγχο του συγκεκριμένου υπόχρεου, μετά από καταγγελία για τη χρήση του έτους 2019, εντοπίστηκαν από τον αρμόδιο ορκωτό λογιστή που διενήργησε τον έλεγχο στη δήλωση ανακρίβειες στην καταγραφή των συμμετοχών του και μη δηλωθείσα επένδυση, οι οποίες συμπληρώθηκαν καθώς προσκομίστηκαν τα απαραίτητα παραστατικά στις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις του που έγιναν αποδεκτές από την Επιτροπή, κατόπιν εισήγησης του ανώτατου δικαστικού λειτουργού που χειρίστηκε την υπόθεση.
- Δεδομένης ωστόσο της ύπαρξης παραλείψεων εκ μέρους του και στις επόμενες δηλώσεις του που βρίσκονται τώρα υπό έλεγχο (χρήση 2020) ο έλεγχος του περιεχόμενου των δηλώσεων του συνεχίζεται και ήδη μετά από εντολή του προέδρου της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης επισπεύδεται.
Σημειώνεται πως με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, η Επιτροπή Πόθεν Έσχες έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει πλήρως τα πάσης φύσεως βιβλία, δηλώσεις, έγγραφα και λοιπά στοιχεία που της προσκομίζουν τα ελεγχόμενα πρόσωπα και οι υπόχρεοι, δύναται να λαμβάνει ένορκες ή ανωμοτί, κατά την κρίση της, καταθέσεις, στις περιπτώσεις που προβλέπεται επιβολή διοικητικών κυρώσεων, με την επιφύλαξη του άρθρου 212 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θεωρείται αναγκαίο για τους ελέγχους αρμοδιότητάς της.
- «Η Επιτροπή εκδίδει αιτιολογημένα πορίσματα για τους ελέγχους που διενεργεί και σε περίπτωση διαπίστωσης τέλεσης ποινικών αδικημάτων τα διαβιβάζει στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Στις περιπτώσεις που συντρέχει λόγος έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα, η Επιτροπή διαβιβάζει το πόρισμα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 100 του Συντάγματος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κανονισμός της Βουλής.
Ο κ. Πάτσης έρχεται αντιμέτωπος με το ζήτημα της συμμετοχής του σε εξωχώριες εταιρίες (στο πόθεν έσχες του έχει δηλώσει 3 στην Κύπρο) που βάσει νόμου θεωρείται ασυμβίβαστη δραστηριότητα. Πρόκειται για ρύθμιση που ισχύει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, άλλαξε επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν και αντικαταστάθηκε από τις «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, αλλά αντικαταστάθηκε εκ νέου με τροπολογία, μετά από σφοδρές αντιδράσεις.
- Η δε ποινή που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις αφορά σε τουλάχιστον 2 έτη φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο ως 500.000 ευρώ.
Σχετική είναι η ανάρτηση του Χάρη Καστανίδη, επί θητείας του οποίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος.
Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του Πάτση, υποδηλώνουν ότι πλούτισε εν μια νυκτί καθώς λίγο πριν τις εκλογές, συγκεκριμένα από το 2018 παρατηρείται αλματώδη αύξηση των εισοδημάτων του. Το 2018 είχε δηλώσει εισόδημα 34.700 ευρώ μαζί με τη σύζυγό του και συμμετείχε σε 7 εταιρείες με συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 161.600 ευρώ. Το 2019 εμφανίζει δανεισμό ύψους 1.000.000 ευρώ από ελβετική τράπεζα και οι καταθέσεις του αγγίζουν τις 2.299.969,53 ευρώ από εισοδήματα προηγούμενων ετών τα οποία όμως δεν δικαιολογούνται. Ένα χρόνο αργότερα, το 2020 τα εισοδήματά του φθάνουν τα 242.000 ευρώ και οι καταθέσεις τα 2,3 εκ. ευρώ.