Ευρωπαϊκός συναγερμός για τον συνδυασμό Όμικρον και γρίπης- Οι οδηγίες του ECDC- Συστάσεις για πρόσθετη “αναμνηστική” δόση εμβολίου
Τον συνδυασμό της νέας επιθετικής υποπαραλλαγής της Όμικρον και της εποχικής γρίπης δείχνουν να φοβούνται οι επιστήμονες στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά σε μία περίοδο που τα μέτρα πρόληψης για τον Covid έχουν χαλαρώσει εντελώς -ουσιαστικά δεν υφίστανται. Το σημείο που προκαλεί έναν μίνι ευρωπαϊκό συναγερμό είναι πως εντοπίστηκε νέο στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC) καλεί τις υγειονομικές αρχές των ευρωπαϊκών χωρών σε επαγρύπνηση.
Η νέα υποπαραλλαγή έχει εντοπιστεί στη Γαλλία (19%), στο Βέλγιο (9%), στην Ιρλανδία (7%), στην Ολλανδία (6%) και στην Ιταλία (5%) καθώς και στις ΗΠΑ (11%). Ο ECDC θεωρεί πιθανό να κυριαρχήσει τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τις αρχές του 2023 άνω του 80% των κρουσμάτων να οφείλονται σε αυτή τη νέα υποπαραλλαγή. Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ECDC
- Το BQ.1, συμπεριλαμβανομένων των υποκατηγοριών του, έχει χαρακτηριστεί ως Variant of Interest (VOI) από το ECDC στις 20 Οκτωβρίου 2022. Με βάση εκτιμήσεις μοντελοποίησης, αναμένεται ότι από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2022, περισσότερα από 50 % των λοιμώξεων SARS-CoV-2 θα οφείλονται σε BQ.1/BQ.1.1. Μέχρι τις αρχές του 2023, περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων SARS-CoV-2 αναμένεται να οφείλονται σε BQ.1/BQ.1.1.
- Η παρατηρούμενη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του BQ.1 πιθανώς οφείλεται κυρίως στην διαφυγή του ανοσοποιητικού. Αυτή η παραλλαγή και οι υποκατηγορίες της πιθανότατα θα συμβάλουν σε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην ΕΕ/ΕΟΧ τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Η έκταση της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ανοσολογικής προστασίας έναντι λοίμωξης που επηρεάζεται από το χρονοδιάγραμμα και την κάλυψη των καθεστώτων εμβολιασμού για τον COVID-19 και την έκταση, το χρονοδιάγραμμα και το ποικίλο τοπίο της προηγούμενης πανδημίας SARS-CoV-2 κυματιστά. Με βάση περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το BQ.1 σχετίζεται με μεγαλύτερη σοβαρότητα μόλυνσης από τις κυκλοφορούσες παραλλαγές BA.4/BA.5.
- Οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για τα σήματα εμφάνισης και εξάπλωσης του BQ.1. διατήρηση ευαίσθητων και αντιπροσωπευτικών δοκιμών (τεστ) και γονιδιωματικής επιτήρησης με έγκαιρη αναφορά αλληλουχίας και ενίσχυση συστημάτων επιτήρησης φρουρού (πρωτοβάθμιας φροντίδας ILI/ARI και SARI).
- Οι χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19 – ειδικά σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω – και τους δείκτες σοβαρότητας όπως νοσηλεία, εισαγωγές στη ΜΕΘ, πληρότητα ΜΕΘ και θάνατοι.
- Η βελτίωση της πρόσληψης του εμβολίου COVID-19 της αρχικής θεραπείας και της πρώτης αναμνηστικής δόσης παραμένει προτεραιότητα για όλα τα επιλέξιμα άτομα που δεν είναι ενημερωμένα με το συνιστώμενο πρόγραμμα. Προς το παρόν, για τις τρέχουσες εκστρατείες εμβολιασμού φθινοπώρου/χειμώνα, θα πρέπει επίσης να προσφερθεί μια πρόσθετη αναμνηστική δόση, δίνοντας προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρή νόσο, όπως ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (π.χ. άνω των 60 ετών), ανοσοκατεσταλμένα άτομα και άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και έγκυες γυναίκες. Οι κάτοικοι και το προσωπικό σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης, καθώς και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη μεταξύ των ομάδων προτεραιότητας.
Προς το παρόν, πάντως, εκτιμάται -σύμφωνα με τον εξελικτικό βιολόγο Τομ Βενσελέερς του βελγικού Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν– ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται τόσο σε αυτά τα νέα στελέχη του κορονοϊού, όσο αφενός στην φθίνουσα ανοσία, η οποία πια παρέχει βραχύχρονη μόνο προστασία έναντι της πιθανότητας λοίμωξης, αφετέρου στον αυξημένο πια συγχρωτισμό των ανθρώπων χωρίς μάσκες και τήρηση αποστάσεων, σε βαθμό που πλησιάζει τα προπανδημικά επίπεδα.
Καταγράφεται μία άνευ προηγουμένου ποικιλία νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον
Τα προηγούμενα κύματα που προκλήθηκαν από υποπαραλλαγές της Όμικρον (ΒΑ.2, ΒΑ.4, ΒΑ.5) υποχωρούν, αλλά εξελικτικοί «απόγονοι» αυτών των υποπαραλλαγών κερδίζουν πια έδαφος, με νέες μεταλλάξεις που τις βοηθούν να εξαπλωθούν και γι αυτό να είμαστε σε τροχιά έξαρσης της COVID-19. Σύμφωνα με τον ιολόγο Τομ Πίκοκ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, καταγράφεται μία άνευ προηγουμένου ποικιλία νέων υποπαραλλαγών από διαφορετικά παρακλάδια του «δέντρου» της Όμικρον. Ορισμένες έχουν τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή, όπως η BQ.1 (προέρχεται από τη ΒΑ.5 με πρόσθετες αλλαγές-κλειδιά) που έχει εμφανίσει ταχεία άνοδο, η ΒΑ.2.75 και η συγγενική ΒΑ.2.75.2 (που τείνουν να κυριαρχήσουν στην Ινδία) και η ΒΑ.2.3.20 (που αναπτύσσεται γρήγορα στη Σιγκαπούρη και έχει, επίσης, εμφανιστεί σε Δανία και Αυστραλία).