Ενεργειακή κρίση: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ευρωπαϊκή στήριξη και… πλαφόν – “Λερναία ύδρα” η ακρίβεια, πονοκέφαλος στην κυβέρνηση
Εξανεμίζονται οι ελπίδες της κυβέρνησης για άμεση ευρωπαική στήριξη των χωρών μελών της Ε.Ε απέναντι στην ενεργειακή κρίση και το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο με τον εφιάλτη της ακρίβειας που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές.
Σήμερα, η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις θέσεις της για το ενεργειακό ζήτημα, χωρίς όμως σε αυτές να συμπεριλαμβάνεται οι ελληνικές προτάσεις και το πλαφον στην τιμή αερίου.
Της Άννας Καραβοκύρη
Ανάμεσα στα μέτρα που προκρίνονται από την Κομισιόν είναι η δημιουργία πλατφόρμας για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και η μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου. Επίσης, προκρίνεται μηχανισμός αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ για το ενδεχόμενο ένα κράτος μέλος να έχει την δυνατότητα να προμηθευτεί αέριο από ένα άλλο σε συμφέρουσα τιμή σε περίπτωση έλλειψης και ταυτόχρονα προκρίνεται ευρωπαική παρέμβαση στην τιμή του LNG.
- Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πως η Κομισιόν αντιμετωπίζει το πλαφόν στις τιμές του φυσικού ως ύστατο μέτρο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.
Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. θα τεθούν επι τάπητος τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν περί τα μέσα Νοεμβρίου, σε έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και δεν επρόκειτο να εγκριθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες πριν τις αρχές Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να έχει ως πρώτη προτεραιότητα του την συνέχιση των προσπαθειών του Κυριάκου Μητσοτάκη για να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους πως είναι απολύτως απαραίτητη η ευρωπαϊκή στήριξη.
- Η κυβέρνηση επιμένει ότι η επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών σε επίπεδο χονδρικής είναι η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση των τεράστιων διακυμάνσεων των τιμών, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει άμεσα αποφάσεις τόσο για την ενεργειακή επάρκεια όσο και για τη μείωση των τιμών. Η κυβερνητική στρατηγική επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο στις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για μια δέσμη παρεμβάσεων προς όφελος των πολιτών.
Σε αυτή την γραμμή κινείται ο πρωθυπουργός από τον περασμένο Μάρτιο προσπαθώντας να δημιουργήσει μαζί με άλλους ηγέτες του νότου, «μέτωπο» για κοινή ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση.
Πάντως, όσο η Κομισιόν «ροκανίζει» τον χρόνο για την λήψη ευρωπαικών αποφάσεων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται σχέδιο στήριξης κυρίως των ευάλωτων πολιτών. Στελέχη της κυβέρνησης με κάθε ευκαιρία επισημαίνουν πως ο πραγματικός ένοχος του παγκόσμιου προβλήματος είναι ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν και τονίζουν πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα στήριξης της κοινωνίας για όσο διάστημα χρειαστεί. Σημειώνεται πως στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να δοθούν περίπου 150 εκατ. σε αγρότες και κτηνοτρόφους και τον Δεκέμβριο θα δοθούν 250 ευρώ σε 2.300.000 ευάλωτους πολίτες με σημαντικά διευρυμένη περίμετρο.