Politico: Αντιμέτωπη με καταγγελίες για συγκάλυψη του σκανδάλου υποκλοπών η κυβέρνηση
To Politico επανέρχεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών με αφορμή την υποβολή των πορισμάτων από τα κόμματα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής επιτροπής.
Τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας κατέθεσαν τη Δευτέρα τα συμπεράσματά τους από την ειδική κοινοβουλευτική έρευνα που διερευνά το σκάνδαλο κατασκοπείας που έχει κατακλύσει την κυβέρνηση. Όλα τα κόμματα υπέβαλαν τα δικά τους συμπεράσματα από την έρευνα, η οποία διήρκεσε περίπου ένα μήνα, με τις απόψεις του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας να είναι εντελώς αντίθετες με αυτές της αντιπολίτευσης, αναφέρει το δημοσίευμα.
Και συνεχίζει:
Η πολιτική διαμάχη ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι είχε υποκλέψει το τηλέφωνο ενός αρχηγού της αντιπολίτευσης – μια κίνηση που χαρακτήρισε νόμιμη αλλά εσφαλμένη. Στη συνέχεια φούντωσε γρήγορα σε μια δαιδαλώδη ιστορία που περιελάμβανε την εγκατάσταση αμφιλεγόμενου spyware στα τηλέφωνα ενός διαρκώς διευρυνόμενου δικτύου πολιτικών και δημοσιογράφων. Αλλά η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι δεν έχει σχέση – ή ακόμη και γνώση – αυτών των ευρύτερων υποθέσεων.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την εξεταστική επιτροπή ότι λειτουργεί ως συγκάλυψη, αφού η Νέα Δημοκρατία, που κατέχει την πλειοψηφία, μπλόκαρε δεκάδες μάρτυρες που πρότειναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επιτελάρχη της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος παραιτήθηκε για το σκάνδαλο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.
Η Νέα Δημοκρατία απέκλεισε επίσης από τη λίστα των μαρτύρων δημοσιογράφους των οποίων τα τηλέφωνα είχαν υποκλαπεί ή είχαν ερευνήσει το θέμα, καθώς και κρατικούς αξιωματούχους της αστυνομίας και των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Εκείνοι που κατέθεσαν δεν πρόσφεραν κάτι καθώς επικαλέστηκαν το απόρρητο.
«Το πόρισμα της έρευνας μας περιγράφει ότι έλαβε χώρα ένα σκάνδαλο σε δύο επίπεδα», είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σύριζα. «Το πρώτο είναι το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι οι εταιρείες που πουλούν [Predator] spyware και οι ιδιοκτήτες τους συνδέονται άμεσα με την κυβέρνηση μέσω του Δημητριάδη».
Το στέλεχος είπε ότι το δεύτερο σκάνδαλο που αναφέρεται στα συμπεράσματα του κόμματος είναι η ύποπτη συγκάλυψη, αναφέροντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να καλέσει τόσο τους ιδιοκτήτες της εταιρείας όσο και τον Δημητριάδη στην έρευνα, ενώ όσοι κατέθεσαν αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις.
Η Νέα Δημοκρατία είπε ότι οι ακροάσεις απέδειξαν ότι δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της χρήσης του Predator και της κατασκοπευτικής υπηρεσίας της χώρας, ενώ έδειξε επίσης ότι η παρακολούθηση του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου κόμματος ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ήταν νόμιμη.
Έκκληση για τηλεφωνικούς ελέγχους: Η Media Freedom Rapid Response, η οποία παρακολουθεί ζητήματα ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη, ζήτησε τη Δευτέρα να δοκιμαστούν οι φορητές συσκευές που ανήκουν σε δημοσιογράφους στην Ελλάδα που υποπτεύονται ότι μπορεί να ήταν στόχοι παρεμβατικού spyware ή άλλης παρακολούθησης. «Τα πρόσφατα σκάνδαλα σχετικά με επιθέσεις spyware και υποκλοπές δημοσιογράφων απαιτούν πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία και έχουν υπογραμμίσει τις εντεινόμενες ανησυχίες για τη διάβρωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε η MFRR.