Γιατί ενόχλησε την κυβέρνηση η κριτική Τσίπρα για την πολιτική στα ελληνοτουρκικά
Ο Αλέξης Τσίπρας από την Πράγα δε μάσησε τα λόγια του απέναντι στους ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Βάζοντάς τους στο κάδρο της ευρωπαϊκής ηγεσίας ζήτησε ευθέως κυρώσεις στην Τουρκία την ώρα που ο Ερντογάν γινόταν δεκτός στην «Πολιτική Κοινότητα» του Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός εστιάζει στους εξοπλισμούς και στο κυνήγι δηλώσεων υπερ της Ελλάδας.
Τα γεγονότα τρέχουν στην Ανατολική Μεσόγειο και το μείζον για την Ελλάδα είναι να λαμβάνονται μέτρα στην πράξη και όχι στα λόγια.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Αυτή τη σαφή θέση εξέφρασε προς όλες τις κατευθύνσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχοντας στην προσύνοδο του PES.
«Οφείλει λοιπόν η ΕΕ να έχει μια ξεκάθαρη στάση σε ότι αφορά ένα πλαίσιο κυρώσεων, ένα πακέτο κυρώσεων, στη βάση του πλαισίου του 2019 που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δυτικά του 28ου μεσημβρινού» είπε σε δήλωσή του προσερχόμενους στην σύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών ο κ. Τσίπρας δείχνοντας σαφώς στην άνευρη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο για έρευνες Νότια της Κρήτης.
- Ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει να ζητά μια πιο αυστηρή στάση από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων ουσιαστικά κοιτώντας προς τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος έχει αποσύρει εδώ και σχεδόν τρία το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.
Όπως παρατηρούν πρόσωπα με γνώση των διπλωματικών διεργασιών η στάση αυτή από την άλλη πλευρά δεν είναι βοηθητική προς την κατεύθυνση αυτή καθώς η αίσθηση είναι ότι και οι ίδιοι οι εταίροι μας δεν «νομιμοποιούνται» αυτομάτως να ενεργοποιήσουν από την πλευρά τους κυρώσεις, όταν ο άμεσα ενδιαφερόμενος δεν τις επιζητά και δεν τις επιβάλει.
Κυριαρχικά Δικαιώματα
Στο πλαίσιο αυτό παρατηρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ μια επικοινωνιακού τύπου διαχείριση της έντασης. Ουσιαστικά στον πυρήνα της αυστηρής κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η απουσία από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη της οποιασδήποτε αναφοράς σε κυριαρχικά δικαιώματα πέραν των 6νμ, κάτι που ουσιαστικά ανοίγει την όρεξη στον Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της στρατηγικής και του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».
- Το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Μεσόγειο το έθεσε ευθέως ο κ. Τσίπρας τόσο στους Σοσιαλιστές όσο και στον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Μαπρόζο με τον οποίο συναντήθηκε στην Πράγα.
Κι αυτά την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος δεν απεκδύεται το μανδύα του Σουλτάνου στο νεοοθωμανικό όραμά του.
Ακόμη και στην Πράγα φρόντισε να συγκεντρώσει γύρω του πριν το τραπέζι στο οποίο είχε κληθεί να συμμετάσχει για την ασφάλεια όλους εκείνους που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στο ενεργειακό ζήτημα της ΕΕ. Από το Αλίεφ και τον Αρμένιο πρωθυπουργό μέχρι τον Όρμπαν και όταν μάλιστα τον προσέγγισε ο Γάλλος Πρόεδρος δεν δίστασε να υποβαθμίσει την πρωτοβουλία για την Πολιτική Κοινότητα καλώντας τη Γαλλία στην ένωση των τουρκικών χωρών.
- Η επιτακτική ανάγκη για την εδραίωση μιας πιο ενεργητικής και μη παθητικής στάσης από την πλευρά της Ελλάδας εδράζεται σε αυτήν ακριβώς την άνευ προηγουμένου επιθετικότητα η οποία όπως εκτιμούν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και όχι μόνο είναι πολύ κοντά στο να ξεπεράσει τα εσκαμένα και από τις ρητορικές εξαλλοσύνες να περάσει και στη στρατιωτική εμπλοκή.
«Όσο και να μην θέλουμε να το δεχτούμε, δεχόμαστε μια επίθεση πλέον. Έχουμε ξεφύγει από τα όρια της πρόκλησης και έχουμε φτάσει στα όρια της επίθεσης» σχολίαζε στην ΕΡΤ ο ναύαρχος Αποστολάκης και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα.