Ελληνοτουρκικά: Η στόχευση της Άγκυρας εκτός αιφνιδιαστικού ενδεχόμενου – Πώς απαντά η Αθήνα, υποστήριξη από ΕΕ και ΗΠΑ
Είναι φανερό πλέον ότι ο στόχος της Άγκυρας -εκτός αιφνιδιαστικού ενδεχόμενου- είναι να πυροδοτήσει το κλίμα, ώστε να ωθήσει την Ελλάδα σε… λάθος κίνηση. Η Ελλάδα, η οποία έχει τους ισχυρούς συμμάχους της στο πλευρό της, έχει αποφασίσει να απαντά ψύχραιμα και με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο, ενώ παράλληλα οι Ένοπλές Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο.
H επιφυλακή ξεκινά από τον Έβρο με τους φρουρούς των χερσαίων συνόρων να είναι έτοιμοι για κάθε σενάριο υβριδικής απειλής, την ώρα μάλιστα που η Άγκυρα στοχοποιεί και τη Δυτική Θράκη όπου ζει η μουσουλμανική μειονότητα. Εγρήγορση όμως υπάρχει και για το ενδεχόμενο νέων προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε για έρευνα, είτε ακόμα και για γεώτρηση σε περιοχή ελληνικών ή κυπριακών συμφερόντων.
Αυξημένη είναι και η επαγρύπνηση στα νησιά, τόσο με αφορμή τη νέα προκλητική navtex της Άγκυρας, όσο για για τις προσπάθειες κατασκοπείας με drones ή άλλα μέσα.
Διεθνής υποστήριξη
Την ίδια ώρα διευρύνεται η διεθνής καταδίκη στην Άγκυρα.
Μήνυμα στην Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και τις απειλές κατά της Ελλάδας αναμένεται να στείλουν οι εταίροι μας από δύο… Ευρωπαϊκούς «σταθμούς», ενώ και οι ΗΠΑ για άλλη μία φορά κάλεσαν τον Ερντογάν να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, με αφορμή την προκλητική ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας.
Την Παρασκευή από το Αλικάντε της Ισπανίας, όπου διεξάγεται η Ευρωμεσογειακή διάσκεψη, οι 9 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της νότιας Ευρώπης με την ηγεσία της Ευρώπης (Μισέλ και Φον ντέρ Λάιεν), θα στηρίξουν εμφατικά την Ελλάδα έναντι της κλιμάκωσης της επιθετικότητας που δέχεται από την Τουρκία.
- Πρόκειται ουσιαστικά για μία νέα παρέμβαση Μακρόν, με τη διαρροή να γίνεται από πηγές της Γαλλικής Προεδρίας, ώστε να καταδικαστούν ηχηρά οι αναθεωρητικές αξιώσεις Ερντογάν.
Ο δεύτερος «σταθμός» είναι η Πράγα και η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. (6-7 Οκτωβρίου), που θα έχει τον χαρακτήρα «φόρουμ» πολιτικού διαλόγου για στρατηγικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος (βασικό θέμα ο πόλεμος της Ρωσίας). Και εδώ ο ρόλος Μακρόν είναι πρωταγωνιστικός, καθώς είναι δική του η ιδέα αυτό το «φόρουμ», στο οποίο έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και μη ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Τουρκία.
Και από αυτό το βήμα οι Ευρωπαίοι εταίροι θα στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να επιστρέψει στο δρόμο του διεθνούς δικαίου και να συμπεριφερθεί σαν χώρα σύμμαχος στο ΝΑΤΟ τόσο στο θέμα της Ελλάδας και της Κύπρου, όσο και στο θέμα της εφαρμογής των κυρώσεων κατά του Πούτιν.
- Το αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει ή όχι το παρόν στην Πράγα είναι ακόμη στον αέρα, ενώ απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος κάνει με κάθε ευκαιρία φανερό ότι η δήθεν διάθεση για διάλογο με την Ελλάδα είναι καθαρά υποκριτική και εξυπηρετεί… άλλους σκοπούς.
Άλλωστε η παράνομη navtex της Άγκυρας για επιστημονικές έρευνες δυτικά της Λέσβου αλλά και η επίθεση Ερντογάν μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας των πραγματικών προθέσεων της Άγκυρας…
Η «προειδοποίηση» Ερντογάν ότι η Τουρκία θα προστατέψει «με κάθε νόμιμο μέσο» τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της απέναντι στη χώρα μας, το αίτημα για αποστρατικοποίηση των νησιών με επιστολή και προς στον Ο.Η.Ε. και η προτροπή της προς τις Η.Π.Α. και άλλες χώρες «να έρθουν στα λογικά τους» και να μην υποστηρίζουν τις δήθεν «προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο», προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας αλλά και του State Department.
- «Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντά της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli). Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της εφόσον παραστεί η ανάγκη» αντέδρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Και σχεδόν ταυτόχρονα και το State Department διεμήνυσε στον Ερντογάν ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται και ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».