Τουρκία: Κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής για τα νησιά – Το ανακοινωθέν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που είχε ως βασική του ενασχόληση, την Τετάρτη, την Ελλάδα.
“Οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς καλούνται πίσω στην κοινή λογική”, αναφέρει μεταξύ άλλων το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης το οποίο λέει ότι “αναλυτικά συζητήθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες”.
Η Τουρκία, αναφέρει το ανακοινωθέν “Δεν θα αποφύγει να χρησιμοποιήσει κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα ενάντια στην παράλογη στάση της Ελλάδας”.
Εκτός των άλλων η συνεδρίαση ασχολήθηκε και με το θέμα της Κύπρου και την άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ: “Έχει γίνει έκκληση να ανατραπεί αυτή η απόφαση [σ.σ. η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου], η οποία είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας”.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (MGK) της Τουρκίας συνεδρίασε στο Μπεστεπέ της Άγκυρας. Στη συνάντηση υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ξεκίνησε στις 16:45, τέθηκε υπό συζήτηση το θέμα με “τα βήματα της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση”.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν στην ημερήσια διάταξη ήταν “η αξιολόγηση των πρόσφατων εξελίξεων, ιδίως ο οπλισμός των νησιών του Αιγαίου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και η αύξηση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα”.
Ήταν το πρώτο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, του οποίου την ατζέντα καλύπτουν θέματα που αφορούν την Ελλάδα σε τόσο μεγάλο ποσοστό. Εκτός της Ελλάδας συζητήθηκαν “οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής”.
Εκτός αυτών μίλησαν και για την Αρμενία για την οποία είπαν ότι “η Αρμενία καταδικάστηκε για τις προκλητικές της ενέργειες κατά του Αζερμπαϊτζάν και της υπενθυμίζεται η ευθύνη της να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για ειρήνη που της παρουσιάζεται και να εκπληρώσει όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις”
Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, σμήναρχος Ατίλα Γκιουλάν και ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Ερτζουμέντ Τατλίογλου συμμετείχαν για πρώτη φορά στη συνάντηση, μετά τις αποφάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAŞ) που συνεδρίασε τον Αύγουστο.