Διάγγελμα Πούτιν: Κήρυξε μερική επιστράτευση, αναφέρθηκε σε πυρηνικό εκβιασμό
Στον απόηχο της ουκρανικής αντεπίθεσης, αλλά και των σχεδιαζόμενων δημοψηφισμάτων σε περιοχές της Ουκρανίας με στόχο την ένωση με τη Ρωσία, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία.
Στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι ο στόχος της Δύσης είναι η αποδυνάμωση και η καταστροφή της χώρας του για να υπογραμμίσει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ήταν αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ναζί στην Ουκρανία.
Σημείωσε, ακόμη, ότι έδωσε εντολή για να αναθεωρηθεί το καθεστώς των εθελοντών και των πολιτοφυλακών που πολεμούν στο Ντονμπάς ώστε να θεωρούνται επισήμως ως μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Την ίδια ώρα δημοσιεύθηκε και το προεδρικό διάταγμα για τους εφέδρους, καθώς η επιστράτευση ξεκινά από σήμερα.
- Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» θα συνεχιστεί για να «απελευθερώσουμε το Ντονμπάς από τους νεοναζί», ενώ κατηγόρησε εκ νέου το «ναζιστικό καθεστώς» του Κιέβου ότι δολοφονεί και βασανίζει πολίτες.
Χαρακτήρισε την ουκρανική κυβέρνηση ως «απόγονους του Μπαντέρα» και ανέφερε ότι η μάχη κατά των νεοναζί συνεχίζεται κανονικά.
«Η λαϊκή δημοκρατία του Λουγκάνσκ έχει απελευθερωθεί πλήρως από τους νεοναζί, οι μάχες στη λαϊκή δημοκρατία του Ντονέτσκ συνεχίζονται. Εκεί εδώ και οκτώ χρόνια το καθεστώς του Κιέβου έχει δημιουργήσει σημαντικά οχυρώματα. Μια κατά μέτωπο επίθεση θα είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες για τον λόγο αυτό οι μονάδες μας, όπως και οι μαχητές των δημοκρατιών του Ντονμπάς λειτουργούν με σύστημα, χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό, προστατεύουν το προσωπικό και απελευθερώνουν το Ντονμπάς βήμα βήμα» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι θα πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα σε Ντονμπάς, Ζαπορίζια και Χερσώνα» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του σε μια απάντηση προς τη Δύση, μετά από το μπαράζ προειδοποιήσεων από ΗΠΑ και Ε.Ε..
- Υπογράμμισε, επίσης, ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ήταν αναπόφευκτη από τη στιγμή που το Κίεβο αρνήθηκε δημοσίως ειρηνική λύση για το Ντονμπάς και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποκτήσει πυρηνικά.
Έκανε, ακόμη, λόγο για «πυρηνικό εκβιασμό», κατηγορώντας τη Δύση ότι «έχει ξεπεράσει κάθε όριο» για να προσθέσει ότι «όσοι εκβιάζουν με πυρηνικά τη Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να τους γυρίσει μπούμερανγκ».
Οι αυτονομιστές ηγέτες των ελεγχόμενων από τη Μόσχα περιοχών αποφάσισαν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.
Ειδικότερα, τα δημοψηφίσματα στην αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ» θα διεξαχθούν από τις 23 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Τις ημερομηνίες των δημοψηφισμάτων ανακοίνωσε ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου «κοινοβουλίου» της περιφέρειας Λουγκάνσκ, Ντένις Μιρασισνιτσένκο. Οι τέσσερις περιοχές, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα είναι το Ντόνετσκ, η Χερσώνα, το Λουχάνσκ και η Ζαπορίζια. Αν το αποτέλεσμα είναι υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία, αυτό θα επιτρέψει στη Μόσχα να καταστήσει τα σύνορά τους «μη αναστρέψιμα» και να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο για να τα υπερασπιστεί.
Στη Δύση οι αντιδράσεις για ένα πιθανό δημοψήφισμα είναι ιδιαίτερα έντονες, με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία να περιλαμβάνονται στις χώρες που δήλωσαν ήδη ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα. Μάλιστα, διά στόματος του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ δηλώθηκε ότι μία τέτοια κίνηση θα αποτελέσει «περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου του Πούτιν» και ζήτησε επιπλέον ενίσχυση της Ουκρανίας.