Δυσοίωνη εκτίμηση Στουρνάρα για φυσικό αέριο και ρεύμα – “Οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 40%”
Οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου ολοένα και αυξάνονται. Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να αντέξουν πλέον το κόστος και η Ευρωπαϊκή Ένωση ψάχνει εναγωνίως λύσεις στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι προσπάθειες της Ε.Ε., ωστόσο φαίνεται να πέφτουν στο κενό.
Αυτό αποδείχτηκε και από την πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Ενέργειας της Ένωσης, οι οποίοι ναι μεν είχαν όλη την καλή διάθεση για την εξεύρεση λύσεων και τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο των τιμών, οι διαφωνίες τους όμως σε βασικά σημεία δεν τους επέτρεψε να προχωρήσουν στην υιοθέτηση μιας κοινής στρατηγικής.
Άλλοι θέλουν να υπάρξει ανώτατο όριο τιμής για όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου που κάνει η Ευρώπη, άλλοι – κυρίως Γερμανία, Ολλανδία και Κομισιόν – επιμένουν να τεθεί πλαφόν μόνο για το ρωσικό φυσικό αέριο, άλλοι παρακολουθούν χωρίς να λαμβάνουν σαφή θέση.
Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα είναι ένα: η Ευρώπη προς το παρόν δεν έχει σχέδιο για το πώς θα μειωθούν οι τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Και αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν θα συνεχίσουν απλώς ως έχουν, αλλά είναι πιθανό να δούμε σύντομα νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς μας.
Κάτι τέτοιο φάνηκε και από τα λεγόμενα του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ της Πράγας ανέφερε ότι «σύμφωνα με τα οικονομετρικά υποδείγματα και τις εκτιμήσεις μας, μεταξύ 2022 και 2023 οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν κατά 40%» και πρόσθεσε ότι «το ίδιο ισχύει και για τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της τιμολόγησης με βάση το οριακό κόστος και παρότι οι τιμές άλλων εισροών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το πετρέλαιο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η υδροηλεκτρική ενέργεια, αναμένεται να περιοριστούν κατά 20% περίπου».
Τα τρία κεφάλια του πληθωρισμού
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «σύνθετο» το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και παρομοίασε τον πληθωρισμό με τη Λερναία Ύδρα, λέγοντας πως έχει «τρία κεφάλια και άρα χρειάζεται τρία όπλα».
«Η νομισματική πολιτική είναι ένα από αυτά, αλλά δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Αν είναι το μοναδικό όπλο που χρησιμοποιείται, αυτό θα συνεπαγόταν κόστος σε όρους προϊόντος και απασχόλησης. Τα άλλα δύο όπλα είναι η δημοσιονομική και η ενεργειακή πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πληθωρισμός, κατά τον κ. Στουρνάρα, στην Ευρώπη οφείλεται σαφώς σε κλονισμούς από την πλευρά της προσφοράς, όπως η πανδημία και οι ενεργειακές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. «Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, θα λέγαμε ότι, εφόσον η Ευρώπη είναι σε καθαρή βάση μεγάλος εισαγωγέας ενέργειας, αυτό που παρατηρούμε σήμερα ουσιαστικά ισοδυναμεί με έναν ενεργειακό φόρο που επιβάλλεται στην Ευρώπη από μια ξένη χώρα και ο οποίος μειώνει το καθαρό εισόδημα ή την ευημερία της κατά περίπου 5% του ΑΕΠ. Διαφέρουμε από τις ΗΠΑ, που έχουν ισοσκελισμένο ή και πλεονασματικό ισοζύγιο ενέργειας» σημείωσε επιπλέον.
Ο ίδιος τόνισε ότι το 75% των διαταραχών στις τιμές καταναλωτή προέρχεται από ένα και μόνο εμπόρευμα, το φυσικό αέριο, το οποίο λόγω του μοντέλου τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος με βάση το οριακό κόστος, επηρεάζει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος με αναλογία 1:1.